enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yaklaşan iş krizi: Davos uzmanları neler yapabileceğimizi söylüyor

Yaklaşan iş krizi: Davos uzmanları neler yapabileceğimizi söylüyor
05.02.2025
A+
A-

Piyasaya 1,2 milyar iş arayan girerken, yalnızca 400 milyon iş imkânı varken, Davos 2025 uzmanları yaklaşan küresel iş krizi konusunda uyarıda bulunuyor ve ülkeleri gelecek nesiller için beceri geliştirme ve teknik eğitime öncelik vermeye çağırıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency  

Ana Sayfa - Canan Duman

Yazar* Canan DUMAN, Yönetim Danışmanı I Yazar I Eğitmen I İş dünyasının gündeminin, trendlerinin ve geleceğinin izini sürer.

İş senaryosunu dönüştürecek bir mekanizma tasarlanması gerekiyor

Singapur Başkanı Tharman Shanmugaratnam, yakın zamanda dünyayı kasıp kavuracak ve yeni bir tür uluslararası düzensizliğe yol açacak yaklaşan iş krizi konusunda uyardı. Bununla başa çıkmak için ülkelerin yüksek öğrenimi yeniden düşünmeleri, teknik becerilere daha fazla odaklanmaları ve böylece öğrencilerin ihtiyaçlarına hizmet etmesi gerektiğini öne sürdü.

“Gelişmekte olan dünyada yaklaşık 1,2 milyar insan önümüzdeki 10 yıl içinde iş gücüne katılacak, bu benzeri görülmemiş bir sayı. Ancak, mevcut projeksiyonlar yalnızca 400 milyon iş yaratılacağını gösteriyor,” dedi Davos’taki WEF Yıllık Toplantısı 2025’te.

İşgücü ile iş piyasası talebi arasındaki uçurum

Bu rakamlar arasında büyük bir fark var, yaklaşık 800 milyon insanın gayri resmi ekonomiye girmenin başka yollarını bulacağı veya yetersiz istihdam veya işsiz kalabileceği için önemli bir endişe, diye ekledi. “Sonuçlarını biliyoruz. Bunlar sadece ücretlerle ilgili değil, sadece ekonomiyle ilgili değil; temelde sosyal, politik ve yeni uluslararası düzensizliği şekillendirecekler,” diye uyardı.

Hindistan ve Çin de dahil olmak üzere birçok ülkede üçüncül eğitim sistemlerinin genişletildiğini ancak aşırı akademikleştirildiğini söyledi ve ekledi, “Aşırı akademik yönelimli ve teknik becerileri ihmal ediyorlar. Öğrenme için teknik ve uygulamalı yollar ile aynı zamanda en yüksek mükemmellik ve uzmanlık seviyelerine ulaşmanın yollarını bulmalıyız.”

Hükümetlerin rolü kilit olacak

OECD Sendika Danışma Komitesi Genel Sekreteri Veronica Nilsson, gençlerin geleceğin iş gücüne katılmaları için mesleki eğitime odaklanmanın önemli olduğunu söyledi. Ancak, “hükümetler mesleki eğitime yeterince yatırım yapmıyor. Sadece üniversiteler tarafından yayınlanan araştırmalarla ilgileniyorlar ki bu da birçok ülkede azalıyor” dedi.

“Mesleki eğitimi azaltmanın zamanı değil. GSYİH’nın yalnızca %0,01’ini oluşturuyor. Bu yüzden, bunun hükümetlerin büyük bir sorumluluğu olduğunu ve bu sorumluluğu üstlenmeleri gerektiğini gerçekten gösterdiğini düşünüyorum” diye ekledi.

Yapay zeka çağında kritik öneme sahip becerilere odaklanılıyor

İş açığını kapatmak sadece teknik bilgiye dayanmıyor, ancak çoğu işveren yapay zeka çağında hayati öneme sahip olan yaratıcı düşünme ve dayanıklılık gibi insan becerilerine öncelik veriyor. Yapay zekaya güvenmenin çoğu, geçmişin yakın gelecekte gerçekleşeceğini varsaymaya dayanır. Yapay zekayı yalnızca, nereye gittiğimizi teşhis edebilecek veya edemeyebilecek önceki verilerden eğitebiliriz.

Wharton Okulu’nda Yönetim ve Psikoloji alanında Saul P. Steinberg Profesörü olan Adam Grant, “Artık sadece veri toplayıcılarına ihtiyacımız yok; nokta bağlayıcılara, desenleri sentezleyebilen ve yapay zekanın kaçırabileceği değişiklikleri belirleyebilen insanlara ihtiyacımız var” dedi.

Gelişmekte olan bölgelerde internet erişiminin genişletilmesi

Uzaktan çalışma, dünyanın herhangi bir yerinde oturan şirketler için çalışan gençlere fırsatlar verdi. Sadece daha iyi internet bağlantısına ihtiyacı var.

Johannesburg Üniversitesi Ekonomi Profesörü Erika Kraemer Mbula, “Genç Afrikalıları dünyanın diğer bölgelerindeki yetenek ihtiyacını karşılamaya hazırlamak istiyoruz ama aynı zamanda bulundukları yerde fırsatlar yaratmak istiyoruz. Uzaktan çalışmayla açılan fırsatlar sayesinde belki de bu iki hedefe aynı anda ulaşılabilir” dedi.

Daha güçlü bir ekonomi için daha iyi geçim kaynakları sağlayacak iş alanları açmaya yönelik geçişi hızlandırmalı

Önümüzdeki on yıl, bir milyardan fazla insanın kariyerini ve hayatını şekillendirecek. Fırsatlar mı bulacak yoksa gelişen bir iş piyasasında mücadele mi edecekler? Cevap, hükümetlerin, işletmelerin ve toplumun bugün nasıl adım attığında yatıyor.


Danışmanlık ve eğitim talepleriniz için: info@cananduman.com

Yeni eğitimlerimiz “2025 iş dünyası ve insan kaynakları trendleri, kurumsal iletişim rehberliği, sosyal medyayı doğru kullanma ve sosyal medya iletişim krizlerini yönetme, mobbing, geri bildirim alma ve verme, bilinçsiz önyargı, etkili iletişim, performans yönetimi, kültür oluşturma ve yönetme, müşteri ilişkileri yönetimi, müşteri iletişimi, kriz yönetimi” ve yeni nesil liderlik” hakkında bilgi almak ve eğitim kataloğumuzu incelemek için: https://www.cananduman.com/wp-content/uploads/2022/12/EgitimKatalogu-CD-.pdf


Sipariş talepleriniz için:

İşte Aranan Lider bireysel ve kurumsal sipariş için: https://www.kanonkitap.com/urun/iste-aranan-lider-canan-duman

3’lü set için: İşte Aranan Lider, İşin Geleceği Şimdi, Şirketler Yıldız Çalışanlarını Neden Kaybeder? https://www.kanonkitap.com/urun/canan-duman-seti-3-kitap-takim

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.