enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:01 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York 5+1 Gayrıresmi Zirvesine katılmak için yarın New York’a gidiyor
08:56 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
07:48 Ankara 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti seçildi
07:20 Dünya Avrupa’nın ortasındaki soykırıma sessiz kaldı: Srebrenitsa
00:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “PKK’nın tüm yapılarıyla silah bırakması şart”
23:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü
22:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir dönemin kapıları aralanıyor
22:13 Cumhurbaşkanı Edoğan, “Pek çok tuzağa, oyuna, senaryoya, sinsi saldırıya maruz kaldık”
21:41 Emine Erdoğan: Kadınların emeğiyle şekillenen güçlü yarınlara olan inançla, birlik ve başarı dileklerimle
21:31 ÖSYM Başkanlığınca ilk kez uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın ikinci ve son oturumu olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi tamamlandı.
21:15 15 Temmuz’da “Zaferin Adı Türkiye” dünyanın dört bir yanında yankılanacak
11:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
09:08 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
07:25 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
23:40 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
20:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
20:49 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Vatandaşların Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Borçları 3 Trilyon 600 Milyar Liraya Ulaştı!

Vatandaşların Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Borçları 3 Trilyon 600 Milyar Liraya Ulaştı!
04.10.2024
A+
A-

Sarayın Yıkıcı Maliye Politikalarının Bilançosu: Vatandaşların Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Borçları 3 Trilyon 600 Milyar Liraya Ulaştı! İcra Dosya Sayısı 40 Milyona Dayandı! 

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

“Mevcut ekonomik şartlar altında, insanlar kredi kartlarını ve KMH’lerini zorunlu olarak kullanıyor ancak yüksek faiz oranları borçları katlıyor.” 

Vatandaşın kredi kartı komisyon oranları ve kredilerdeki yüksek faiz İcra Dosya Sayısı 40 Milyona Dayandı!ve burç yükü yüzünden icra dairelerindeki dosya sayısının 40 milyona dayandığını belirten CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko hükümetin yıkıcı maliye politikalarını eleştirdi. 

“Vatandaşlar borç batağında, intiharlar ve icra dosyaları patlama noktasına geldi. AKP hükümeti vatandaşı bankaların kucağına itiyor!” diyen Kanko konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi; “ Maliye Bakanlığı uyguladığı yıkıcı politikalarla dar gelirli vatandaşların yuvasını yıkmış, birçok ailenin dağılmasına ve intiharlara sürüklenmesine sebep olmuştur. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde uygulanan bu maliye politikalarıyla, bu yüksek faiz düzeninde dar gelirli vatandaşın elinde avucunda ne varsa alınıp bankalara veriyor!  

Bankaların kredi kartı komisyonları ve kredili mevduat hesaplarındaki (KMH) yüksek faiz oranları, halkı borca sürüklüyor. 2024 yılı itibarıyla vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları 3 trilyon 600 milyar liraya ulaştı. İcra dosyalarının sayısı ise 40 milyona dayandı, bu da daha fazla insanın ekonomik sıkıntılar nedeniyle hukuki süreçlerle yüz yüze kaldığını gösteriyor. Bankalar kârlarını artırırken, AKP’nin maliye politikaları halkın kazancını faiz lobisine aktarıyor. 

Maliye Bakanlığı Acil Önlemler Almalı 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AKP hükümeti, dar gelirli vatandaşı bu ağır yükten kurtarmak için hemen harekete geçmelidir. Kredili mevduat hesaplarındaki faiz oranları hızla düşürülmeli, kredi kartı komisyonları ise vatandaşın bütçesine uygun seviyelere çekilmelidir. Mevcut ekonomik şartlar altında, insanlar kredi kartlarını ve KMH’lerini zorunlu olarak kullanıyor ancak yüksek faiz oranları borçları katlıyor. Ekonomiyi dengelemek ve vatandaşın yükünü hafifletmek adına hükümetin derhal halkın çıkarlarını gözeten politikaları uygulamaya koyması gerekmektedir. 

Faiz Yükü Artıyor 

Yüksek faiz oranları, vatandaşların faiz yükünü her geçen gün daha da artırıyor. Vatandaşların bireysel krediler ve kredi kartı borçları için bu yıl Ocak-Temmuz döneminde bankalara ödediği faiz, geçen yılın aynı dönemine göre %165 artarak 453,1 milyar liraya yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde bu tutar 171 milyar liraydı. 2024’ün ilk yedi ayında ödenen faiz, 2023 yılının tamamında ödenen 378,3 milyar lirayı aşarak, 2022 yılında ödenen faizin neredeyse 2,5 katına ulaştı. 

Borcunu Ödeyemeyenlerin Sayısı Çığ Gibi Büyüyor 

Vatandaşların borç krizi riski her geçen gün büyüyor. Ocak-Temmuz döneminde 642 bin 159 kişi bireysel kredi, 784 bin 374 kişi ise kredi kartı borcunu ödeyemediği için icra takibine alındı. Geçen yılın aynı dönemine göre bireysel kredi borcunu ödeyemeyenler 155 bin 812 kişi artarken, kredi kartı borcunu ödeyemeyenler ise 322 bin 878 kişi arttı. 

Ekonomik Reformlar Şart 

Bu kriz ortamında, Maliye Bakanlığı halkın mağduriyetini dikkate alarak bankacılık sektörünü düzenlemeli, borç oranlarını düşürmeli ve ekonomik adaleti sağlamalıdır. İcra dosyaları ve borçların hızla arttığı bu süreçte ekonomik istikrar, ancak halkın çıkarlarını gözeten reformlarla mümkün olabilir. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.