enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uzmanlar uyardı: İstanbul’da su alarmı

Uzmanlar uyardı: İstanbul’da su alarmı
01.09.2023
A+
A-

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı, Su politikaları uzmanı ve Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız Melen Barajı’nın durumunun giderek İstanbul’u su konusunda zora soktuğuna dikkat çekti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı ve aynı zamanda Su politikaları uzmanı olan Dursun Yıldız, TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE‘ye yaptığı açıklamada, İstanbul’a içme suyu sağlayan barajların su oranının günden güne düştüğünü belirterek, özellikle de Melen Barajı’ndaki çatlaklar nedeniyle su biriktirme kapasitesinde yüzde 80’lik kayıp olduğunu söyledi.

İstanbul'da barajlar alarm veriyor! Uzmanlar gelecek tehlike hakkında uyardı

Dursun Yıldız, sıcaklıkların artması ve yağışların da az olması nedeniyle İstanbul’a su sağlayan mevcut barajlardaki doluluk oranının her geçen giderek azaldığını hatırlatarak, Şişe su ve damacana fiyatlarına yapılan zamlar dolayısıyla vatandaşların günlük hayatta çeşitli ihtiyaçları için musluk suyunu kullanım oranının arttığını açıkladı.

İstanbul’daki su durumu konusunu Eski Devlet Su İşleri (DSİ) Yöneticisi ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, şunları söyledi:

“İstanbul nüfusunun yüzde 65’i Avrupa yakasında ama tatlı su kaynaklarının sadece yüzde 30’u bu bölgede. Bu da kurak bir dönemde Avrupa yakasındaki su rezervlerinin hızla boşalmasına neden oluyor. Buradaki barajların kuruması durumunda Melen Çayı’ndan ve Ömerli Barajı’ndan günde 1.8 milyon metreküp suyun Avrupa yakasına arıtılarak gönderilmesi gerekiyor”.

Dursun Yıldız, geçen yıl olduğu gibi sonbahar da kurak geçerse Avrupa yakasındaki barajların rezervuarlarının düşük seviyelerinden su çekilmesi gerekebileceğini ve bunun su kalitesinin düşmesine neden olacağı uyarısında bulundu.

“Yağmur olmaması durumunda ekim sonundan itibaren Avrupa yakasında kısıntılara gidilmek mecburiyeti doğabilir. Avrupa yakasına güvenli su temini için ‘acil su yönetimi eylem planı’ uygulanmaya başlanmalı. Aşırı kullanım yasaklanmalı” diyen Su Politikaları Uzmanı Yıldız, Melen Barajı’nın gövdesindeki çatlaklar nedeniyle işletmeye hala alınamamasının İstanbul’un su temini planını olumsuz etkilediğine ve kentin su biriktirme kapasitesinin yüzde 80 kayba uğradığına işaret etti.

Dursun Yıldız, İstanbul’daki musluk sularının sağlıksız olduğu iddialarına ilişkin ise “Suyun kontrolü her gün İSKİ ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün binlerce noktadan aldığı numunelerle yapılıyor. Suyun yerel ve lokal olarak kirlenmesine neden olacak olağandışı koşullar oluşmadıkça çeşme sularının kullanılmasının sağlık için tehlike yaratmayacağı söylenebilir” diye konuştu.

Musluk suyunun içilip içilemeyeceğini belirleyen birçok faktör olduğu uyarısında da bulunan Su Politikaları Uzmanı Yıldız, sel gibi afetlerin yanı sıra apartmanların su depoları ve tesisat borularının bakımsızlığından kaynaklı durumlarda musluk suyunun içilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Bunların dışında musluk suyunun içme ve kullanma standardına uygun kalitede olduğunu söyleyen Yıldız, “Suyun kullanıcıya sağlıklı ulaşması için sık sık klorlanması lazım. Musluk su arıtma cihazı suyun tat ve kokusunun düzenlenebilmesine imkan sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Begüm ÇELİKDELEN ???? (@BegumCelikdelen) / X

147 NOKTADA PROJELER

Öte yandan İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen de, olası bir Marmara depreminde İstanbul’un su temini konusunda sorun yaşayıp yaşamayacağına ilişkin soruya, “İdaremiz bünyesinde, İstanbul’da İSKİ ve DSİ sorumluluğundaki barajlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin çalışmalar yürütüyoruz. Olası deprem sonrası afet yönetimi ve can güvenliği başta olmak üzere içme suyu temininde aksama, salgın hastalıklar, çevre kirliliği gibi konularda yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesini amaçlayan proje yürütülüyor” yanıtını verdi. Çelikdelen, 147 geçici barınma ve toplanma alanın içme suyu ve atık su altyapı projelerinin hazırlandığını kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.