enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:27 “Başkasının Derdiyle Dertlenmeyen, Kendine Dert Arasın”
22:36 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
22:01 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
20:51 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:08 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
18:00 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
10:26 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
09:07 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:37 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:54 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:43 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:49 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:22 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:01 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
09:52 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:02 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:51 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:21 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:21 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ürdün Suriye’ye sınır kapısını tamamen açtı

Ürdün Suriye’ye sınır kapısını tamamen açtı
30.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Beşar Esad’ın ülkenin geniş kesimlerinde iktidarını pekiştirmesi sonrasında Arap ülkeleriyle normalleşme adımları hızlanıyor. Lübnan ve Irak’ın ardından Ürdün de ana sınır kapısını tamamen açtı.

Mustafa Kemal AtatürkSuriye’de Beşar Esad rejimi ülkenin geniş kesimlerinde iktidarını pekiştirirken, Arap ülkeleri birbiri ardına ilişkilerde yeniden normalleşme adımları atıyor.

Lübnan ve Irak’ın ardından Ürdün de Suriye sınırındaki ana geçiş noktasını yeniden açma kararı aldı. Esad rejiminin ülkenin güneyinde kontrolü sağlamasının ardından 2018 yılında kısmen geçişlere açılan Nasib Cabir sınır kapısının tamamen açılacağı bildirildi.

Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanı Maha Ali, resmi El Memleke televizyonundan yayınlanan açıklamasında “iki ülkenin de çıkarları doğrultusunda ikili ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini” söyledi.

2011’de başlayan iç savaş öncesinde Suriye ile Ürdün arasında bir milyar dolarlık ticaret hacmi mevcuttu. Nasib Cabir sınır kapısı 2018’de kısmen açılsa da ticarette savaş öncesi seviyeye ulaşılabilmiş değil. Sınır kapısı, savaş öncesinde Türkiye, Avrupa ve Körfez ülkeleri arasındaki mal taşımacılığında transit işlevi görüyor, her gün yüzlerce kamyon bu geçişi kullanıyordu.

Suriye’nin normal işleyen tek sınır kapısı Lübnan hududundaki bir kapı iken, Irak da 2019 yılında El Kaim sınır kapısını yeniden geçişlere açmıştı.

Şam’a doğrudan uçuşlar başlıyor

Ürdün, ekonomi, ticaret, tarım, su ve elektrik bakanları öncülüğünde Suriye’den gelen heyetle gümrük vergilerinin kaldırılması konusunun da görüşüleceğini açıkladı.

Devlete bağlı havayolları şirketi Royal Jordanian’ın da yakında Suriye’nin başkenti Şam’a doğrudan uçuşları on yıllık bir aranın ardından yeniden başlatacağı bildirildi.

Suriye, savaş ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yaptırımları nedeniyle darboğaza sürüklenen ekonomisini toparlayabilmek için güney komşusu Ürdün ile ticarete önem veriyor.

ABD’nin yakın müttefiki konumundaki Ürdün ve Lübnan da Suriye ile ticaret önündeki engellerin aşılabilmesi için ABD’yi Suriye’ye uyguladığı yaptırımları kaldırmaya çağırıyor.

Suriye ile Lübnan ve Mısır, bu ay Mısır doğalgazının Suriye üzerinden Lübnan’a taşınmasını öngören bir anlaşmaya imza atmıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.