enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
08:04 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
07:58 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
07:46 Hatay Sörf Merkezi LC Waikiki sponsorluğunda yılın son sörf şenliğini gerçekleştirdi
07:19 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
07:19 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
07:06 İletişim Başkanı Duran, İstanbul’da1 Ocak’ta sabah namazının ardından yapılacak Filistin’e destek yürüyüşü için çağrıda bulundu
06:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu…
06:37 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Umut Davası: Mehmet Ağar ifade verecek mi?

Umut Davası: Mehmet Ağar ifade verecek mi?
22.09.2025
A+
A-

* Uğur Mumcu suikastinin de aralarında olduğu 22 faili meçhul cinayeti kapsayan “Umut Davası”nda Mehmet Ağar’a aylardır yapılamayan tebligat bu sefer yapıldı.

* İşte detayı!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Kıvanç El: Gazeteciliğin önemi ve sessizlik | Kıvanç EL

Gazeteci* Kıvanç EL, DW

ANKARA, 22 EYLÜL 2025 – Başkent Ankara’da 24 Ocak 1993’te evinin önünde düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden Uğur Mumcu  ile Ankara Barosu eski Başkanı Muammer Aksoy, akademisyen Bahriye Üçok ve siyasetçi Ahmet Taner Kışlalı’nın ölümünün de aralarında bulunduğu 22 faili meçhul cinayeti kapsayan  davanın 13’üncü duruşması 22 Eylül Pazartesi günü görülecek.

Kamuoyunda “Umut Davası” olarak adlandırılan yargılamada ifade vermesi için eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’a tebligat yapılmıştı. Ağar’ın çağrıya uyup duruşmaya katılıp katılmayacağı bilinmiyor.

Mahkeme tebligat talebini kabul etti ama yapmadı

Davanın görüldüğü Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, bu yılın başında Mumcu Ailesi’nin dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın tanık olarak dinlenmesi talebini kabul etmişti. 12 Mayıs’taki duruşma öncesi tebligat yapılamadığı için Ağar dinlenememiş, Mehmet Ağar’ın “adresinde bulunamadığı” gerekçesiyle tebligat yapılamaması ise hem ailelerin hem de avukatların tepkisini çekmişti.

DW Türkçe’nin edindiği bilgiye göre Ağar’ın sistemde görünen iki ayrı adresine yeni tebligatlar gönderildi ve bu sefer tebligatlardan biri Ağar’a ulaştı. Tebligatta Ağar’ın Ankara’da 22 Eylül’de saat 11:00’de başlayacak duruşmada hazır olması istendi. Ankara’ya gidememesi durumunda bulunduğu ildeki adliyeye giderek SEGBİS (Adalet Bakanlığı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile duruşmaya bağlanması uyarısında bulunuldu.

Aile ve avukatların beklentileri Mehmet Ağar’ın davaya gelmeyeceği yönünde. Gelmemesi durumunda mahkeme Mehmet Ağar hakkında “zorla getirme” kararı alabilir. Ağar’ın 2009 yılında yargılandığı Susurluk davasına katılmaması üzerine hakkında “zorla getirilme” kararı çıkmıştı. Mehmet Ağar eğer davaya gelir ve faili meçhullere ilişkin tanıklık yaparsa hem avukatlar hem de mahkeme soru yöneltebilecek.

Firari sanık Oğuz Demir nerede?

Davanın 11’inci duruşmasında Avukat Turgut Kazan, Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü 1993’ten Susurluk kazasının yaşandığı 1996 yılına kadar üç yıllık dönemde faili meçhul cinayetlerin yaşandığını vurgulayarak “Bu dönemin baş kahramanı Mehmet Ağar’dır” demişti.

Mumcu Ailesi tarafından mahkemeye sunulan dilekçede Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu’nun Mehmet Ağar ile yaptığı görüşmeye atıf yapılıyor. Avukatlar, dönemin Emniyet Genel Müdürü Ağar’ın taziye ziyaretinde Güldal Mumcu’ya “Bir duvar örülüyor sanki” şeklinde sözler kullanması üzerine Güldal Mumcu’nun “Bir tuğla çekin, duvar yıkılsın” dediği, Ağar’ın ise “tuğlayı çekemem” ifadelerini kullandığı hatırlatılıyor.

Uğur Mumcu'nun bir ölüm yıldönümünde çalıştığı Cumhuriyet gazetesinde yer alan resmi, gazete anma için konulan çiçeklerin arasında
Uğur Mumcu, öldürüldüğü sırada Cumhuriyet gazetesinde çalışıyordu Fotoğraf: ANKA

Bu çerçevede Mehmet Ağar’ın Emniyet ve İçişleri Bakanlığında yaptığı görevler nedeniyle tanıklığının gerekli olduğu kaydediliyor.

Mahkeme heyeti ayrıca Uğur Mumcu’nun aracına bombayı koyduğu öne sürülen firari sanık Oğuz Demir’in Avustralya’da bulunup bulunmadığının araştırılması için Emniyet Genel Müdürlüğü ile Dışişleri Bakanlığına müzekkere yazılmasına karar vermişti.

Umut Davası nasıl açıldı?

Uğur Mumcu cinayetinin üzerinden 32 yıl geçmesine karşın hâlâ aydınlatılmış değil. “Umut Davası” 2000 yılı başında İstanbul’da Hizbullah örgütüne ait bir eve yapılan baskına dayanıyor. Ele geçirilen belgelerin ardından 22 faili meçhul cinayetin dosyası yeniden açıldı. Soruşturmanın ardından açılan davada, sanıkların “Tevhid Selam Kudüs Ordusu” ve “İslami Hareket” örgütleriyle bağlantılı oldukları iddia edildi.

Mumcu’nun aracına bombayı koyduğu iddia edilen firari Oğuz Demir ise 2000 yılındaki bir operasyonda yakalanmak üzereyken kaçmayı başardı. Demir’in baskını önceden haber aldığı da iddia ediliyor.

Mumcu Ailesi ve avukatları, Ağar’ın 1993 yılına kadar emniyette aktif görevlerde 1993-1996 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğünde, sonrasında da Adalet ve İçişleri bakanlıkları görevlerinde bulunması nedeniyle söz konusu faili meçhul cinayetlere dair kritik bilgileri olduğuna inanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.