enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:07 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:43 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
09:09 Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg, kasım ayında elektrikli otomobil satışlarında liderliği elde etti…
06:28 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
00:58 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:53 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:46 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:45 “Kefeni cebinde” madenciler 4 Aralık’ta neyi hatırlıyor?
00:44 Beş soruda Barzani’nin Cizre’ye ziyaret krizi…
00:43 Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı…
00:43 Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
00:31 Fatma Deniz: Alman üniversitesine Türk rektör…
00:30 Kıbrıs konusunda Türk tarafına baskı mı var?
00:28 İspanya ve Hollanda, ‘İsrail’ nedeniyle Eurovision’dan çekildi…
00:19  İrlanda’nın medya otoritesinden TikTok ve LinkedIn’e soruşturma…
00:13 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:12 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19. toplantının açılışında yaptığı konuştu…
00:06 AB’nin en üst düzey generali: Avrupa’nın drone stratejisinde yeniden yapılanmaya ihtiyacı var…
22:13 Elektronik müzik dünyasının yeni yükselen ikilisi Mass Cust…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uluslararası Kriz Grubu SPD Hidropolitik Akademi’yi ziyaret etti

Uluslararası Kriz Grubu SPD  Hidropolitik Akademi’yi ziyaret etti
29.05.2024
A+
A-

 

 

 

 

Uluslararası Kriz Grubu Türkiye & Kıbrıs Direktörü Nigar Göksel, Kıdemli Irak Analisti Lahib Higel ve Kıdemli Türkiye Analisti Berkay Mandıracı’dan oluşan bir heyet Su Politikaları Derneği’ni (SPD) ve Hidropolitik Akademi’yi ziyaret etti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Su Politikaları Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, ziyarette Su Politikaları Derneği ; Kuraklık kaynak sularını kurutuyor. Kaynak sularından çekim azaldı! – Su Politikaları DerneğiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22  ziyareti sırasında güvenlik, su yönetimi ve enerji alanları üzerinde uzlaşılan çerçeve de su yönetimi konusundaki anlaşmanın  hayata geçirilmesine yönelik fırsatlar ve riskler ele alındı.

Uluslararası Kriz Grubu’ndan gerçekleştirilen ziyaretin amacının ise Türkiye -Irak ilişkileri konusunda hazırlanacak olan raporda, sınıraşan su ilişkileri konusunda Türkiye’nin yaklaşımlarının hakkaniyetli bir şekilde yansıtabilmek ve yapıcı bir katkı sunabilmek şeklinde olacağı açıklandı.

Toplantıyla ilgi açıklamada bulunan Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) ve Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun Yıldız ,Türkiye’nin Fırat ve Dicle Havzası’ndaki sınıraşan su politikaları konusunda bilgiler verdi.

Türkiye’nin bu havzada suyu bir barış ve işbirliği aracı olarak kullanma politikalarını örnekleriyle açıklayan Dursun Yıldız, bu politikanın sürdüğünü belirtti.

Başkan Yıldız, Dicle ve Fırat Havzası’nda su kaynaklarının iklim değişikliğinden olumsuz etkilendiğini de hatırlatarak, bu durumun ve bu havza için yapılan iklim değişikliği projeksiyonlarının bile tek başına  kıyıdaş ülkelerin işbirliğine zorunlu olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

“Bölge ülkeleri arasındaki güven bunalımının ve bölgenin savaş yoğun kaotik yapısının kıyıdaş ülkeler arasındaki işbirliğinin gelişmesine engel olduğunu  ifade eden Dursun Yıldız, şunları söyledi:

“Bölge ülkelerinin su, doğalgaz ve petrol konusunda karşılıklı bağımlılık ilişkilerini geliştirmelerini ve suya dayalı ortak gelişme ve kalkınma projeleri yürütmeleri  gerekiyor. Ancak bunun için bölgede istikrar ve güven ortamına ihtiyaç var. Türkiye bu konuda 2011 ‘de başlayan iç savaş öncesinde Suriye ile çok ileri düzey ilişkiler geliştirmek için çaba gösterdi, ancak bölge büyük bir istikrarsızlığa yuvarlandı. Türkiye, halen bölgenin en istikrarlı ülkesi durumundadır”.

Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) Yıldız, Dicle ve Fırat havzasında suyun kıyıdaş ülkelerarasında paylaşımına yönelik anlayışın yerini sudan elde edilecek faydaların paylaşımının alması gerektiğini belirtti ve bölgenin karşı karşıya olduğu Gıda Güvencesi sorunu için  de bölgesel ortak gelişme ve kalkınma projelerinin üretilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ve Irak’ın isteği üzerine Ilısu Barajının doldurulmasının üç kez ertelediğini ve Irak’ın her ilave su bırakılması talebinin ise her defasında karşıladığını hatırlatan Başkan Yıldız, bu konuda Türkiye’nin Irak ile  su işbirliği için bir çerçevede anlaştığını dile getirdi.

“Burada suyun bölgede en verimli şekilde kullanılması için bir VİZYON geliştirilmesi zorunluluğu öne çıkıyor” diyen Dutsun Yıldız, “Buna yönelik her iki ülke arasında teknik ve  su yönetimi konusunda  işbirliğinin artacağı görülüyor. Bölgenin buna ihtiyacı var” dedi.

Başkan Dursun Yıldız, Uluslararası Kriz Grubu heyetinin üyeleri tarafından yapılan açıklamalara teşekkür etti ve Hidropolitik Akademi olarak,  bu konuda yaptığı rapor ve makale çalışmalarını talep ettiklerini aktardı.

Dursun Yıldız, konuklarına bu çalışmalara  Hidropolitik Akademi’nin web sayfasından ulaşabileceklerini belirterek, şayet ulaşamadıkları taktirde sözkonusu makalelerin kendilerine gönderebileceklerini kaydetti.

Brüksel merkezli, bağımsız, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Uluslararası Kriz Grubu, dünyanın altmıştan fazla ülkede yaşanan ihtilaflar üzerin çalışan, çatışmaların önlenmesi ve çözülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Uluslararası Kriz Grubu, Türkiye ofisi olarak 2007 yılından beri İstanbul’da faaliyet gösteriyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.