enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:51 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
11:08 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
08:55 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:58 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
00:55 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:51 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:47 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:45 Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:39 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:17 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:04 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
00:01 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:07 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uluslararası bağışçılar Suriyeliler için toplam 10,3 milyar dolarlık taahhütte bulundu

Uluslararası bağışçılar Suriyeliler için toplam 10,3 milyar dolarlık taahhütte bulundu
16.06.2023
A+
A-

Suriye Bağışçlılar Konferansı’nda belirlenen fondan Suriyeli mültecilere ve sahipliği yapan Türkiye, Lübnan ve Ürdün de yararlanacak.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Uluslararası bağışçılar iç savaştan etkilenerek yoksulluk ve açlığın pençesinde yaşayan Suriyelilere ve ülke dışındaki mültecilere 10,3 milyar dolar yardım taahhüdünde bulundu.

Avrupa Birliği’nin ev sahipliğin Belçika’nın başkenti Brüksel’deki yıllık toplantıda belirlenen meblağ, Birleşmiş Milletler’in insani yardım çağrısından 800 milyon dolar eksik kaldı.

Bunun sebebinin, en zengin ülkeleri bile ekonomik zorluklara sürükleyen yüksek enflasyon ve Suriye’de 13 yıldır süregelen çözümsüzlük olduğu ifade ediliyor.

Konferansta “Ricam basit: Suriyeli insanlara yardım edin. harcanacak zamanımız yok.” diyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres 11,1 milyar dolar bağış çağrısında bulunmuştu.

Mülteci barındıran ülkelere de destek

57 ülke ve 30 uluslararası örgütün katıldığı konferansta belirlenen mali destek, hem ülke içinde, hem de komşu ülkelerde, özellikle de Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da yaşayan Suriyeli mülteciler için kullanılacak.

5,7 milyona yakın mülteciyi barındıran ve kendi ekonomik sorunlarıyla boğuşan üç ülke, donun dondurulması halinde mültecilere verdikleri desteğin değişebileceği uyarısında bulundu.

Yaklaşık 1,3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Ürdün’ün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, mültecilerin yüküyle başa çıkmanın bağışçı devletler ile ev sahibi devletler arasında bir ortaklığa dayandığını belirterek, bağışçıların rollerini oynamamaları halinde ev sahibi devletlerin de aynı şeyi yapmalarının beklenemeyeceğini dile getirdi.

Almanya ve Avrupa Birliği’nin taahhütleri

Konferansta Almanya 1,05 milyar euro, Avrupa Birliği ise üye ülkelerden bağımsız olarak 560 milyon euro yardım taahhüdünde bulundu.

AB’nin geçen yılki taahhüdü, üye devletlerin bireysel taahhütleriyle birlikte bağışların yüzde 70’inden fazlasını oluşturmuştu.

Suriye’de 2011’de başlayan iç savaş sonucu yaklaşık yarım milyon kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 23 milyon kişi yerlerinden olmuştu.

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

Yazar hakkında

4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.