enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:20 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:36 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:06 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:42 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı…
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:11 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:41 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
14:05 Bahçeli: “Terörsüz Türkiye adımlarının hızlanmasıyla provokasyonlar da tehlikeli ölçüde tırmandı”
13:43 Adalet Bakanı Tunç, “Bayrağımıza yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve 14 kişi gözaltına alındı”
13:14 TRT’nin ‘Gökkuşağı Faşizmi’ belgeseli LGBT lobisini tedirgin etti
13:03 Kurtulmuş: Bayrağımıza uzanan her el tüm milletimize ve asırlık kardeşliğimize uzanmıştır
12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılındaki faaliyetleri kitapta derlendi
12:24 9 ilde 9 organize suç örgütüne operasyon: 89 şüpheli yakalandı
11:34 İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü
11:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü
10:48 Yılmaz: Bayrağımıza gerçekleştirilen saldırı hiçbir şekilde cezasız kalmayacak
00:36 Von der Leyen’den Davos’ta ‘Avrupa bağımsızlığı’ vurgusu
00:20 Avrupa’nın çıkmazı: Ukrayna’yı Putin’den, Grönland’ı Trump’tan korumak
00:19 Erzurum’da sokak kedileri unutulmadı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ülkeler arasındaki su gerilimleri giderek artıyor

Ülkeler arasındaki su gerilimleri giderek artıyor
02.05.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, tüm dünyada son yıllarda ülkeler arasındaki su gerilimlerinin giderek arttığını açıkladı.

Ankara’dan TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)na açıklamada bulunan Dursun Yıldız, Pasifik Enstitüsü’nden yayınlanan verilere göre dünyanın çoğu bölgesinde su çatışmalarının sayısının arttığını, bu konuda en fazla çatışmaya ve çatışmalarda son zamanlarda en hızlı artışa sahip olan kıtanın ise Asya olarak ortaya çıktığını söyledi.

Bir Su Anlaşmazlığından Doğan Gerilim: Kırgızistan – Tacikistan Sınır Çatışması

Başkan Dursun Yıldız, Sadece geçen yıl, Tacikistan ve Kırgızistan’ın iki eski Sovyet cumhuriyeti arasındaki bölgede su kaynaklarına erişim konusunda şiddetli bir sınır çatışmalarının yaşandığını ifade etti.

Kırgızistan ve Tacikistan arasında çatışma çıktı, 2 asker yaralandı

Sınırdaki çatışmalar sırasında en az 41  kişinin öldüğünü ve 200’den fazla kişinin de  yaralandığını belirten Yıldız, Asya’nın diğer bölgelerinde de su ile ilgili düşük yoğunluklu gerilim ve çatışmaların gerçekleştiğini dile getirdi.

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Örneğin, Asya’daki en büyük ve en önemli nehirler Çin tarafından kontrol ediliyor, bu yüzden Hindistan ve Bangladeş’te huzursuzluk büyüyor” dedi.

Başkanı Dursun Yıldız, uzmanların, su için verilen mücadelenin önümüzdeki yıllarda burada daha da yoğunlaşabileceğine inandığını kaydetti.

Mısır ve Etiyopya Arasında Krize Sebep Olan Rönesans Barajı Mevzusu Neyin Nesidir? - Ekşi Şeyler

Dünyanın en büyük ikinci su’dan gerilim ve çatışma bölgesinin de Afrika olduğunu söyleyen Yıldız, halen Etiyopya’nın topraklarından geçen Mavi Nil üzerine inşa ettiği ve tamamlamak üzere olan Büyük Rönesans Barajı’nın bölgedeki gerilimi arttırmasının beklendiğine dikkat çekti.

Pasifik Enstitüsü dünyada ülkeler arasında su konusunda yaşanan gerilimleri de aşağıdaki şekilde sınıflandırıyor;

– Suyun kontrolü üzerindeki çatışmalar, suya ekonomik veya fiziksel erişim ve hatta su kıtlığı şiddeti tetikler.

– Suyun çatışmada silah olarak kullanımı: Su kaynakları veya su sistemleri şiddetli bir çatışmada araç veya silah olarak kullanılır.

– Su Kaynaklarının hedef olması: Kasıtlı veya tesadüfi olarak savaş hedefi haline gelmesi nedeniyle su kaynaklarının veya su sistemlerinin kaybı.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.