enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna’nın Son Beş Yıldaki Değişimini

Ukrayna’nın Son Beş Yıldaki Değişimini
26.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Gazeteci Deniz Berktay‘ın Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan “En uzun beş yıl” Ukrayna’nın son beş yıldaki değişimini, özetin özeti olarak yazdığı yazıyı paylaşıyoruz;

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (Urkhaber) İnternet Sitesi’ne dayandırdığı haberine göre, Ukrayna’dan bahsedildiğinde insanlar burasını, genellikle Rusya’nın gölgesinde kalmış ve bu nedenle de, yüzölçümü bakımından ufak bir ülke olarak düşünüyor. Oysa ki UkraynaAvrupa’da nüfus ve yüzölçümü bakımından, önde gelen ülkelerden biri. Burasının nüfusu, 45 milyon civarında. Yüzölçümü bakımındansa Ukrayna, Avrupa’nın üçüncü büyük ülkesi (Rusya ve Türkiye’den sonra). 603 bin kilometrekare civarında yüzölçümüyle, Türkiye’ninkine yakın bir yüzölçümü var.

Bu topraklar, 2013 sonlarına kadar, Türk ve dünya kamuoyunda fazla ilgi görmezken 2013 sonunda patlak veren ayaklanma ve ardından Rusya’nın müdahalesiyle, burasının Rusya ile Batı arasındaki mücadele alanlarından biri olduğu, hatta, bir barut fıçısını andırdığı görüldü.

Peki, nasıl böyle oldu? Ukrayna’nın en temel özelliği, ülkenin iki yarısının, iki farklı kültürel ve siyasi eğilime sahip olmasıdır. Ülkenin güney ve doğu bölgelerinde (Odessa, Kırım, Harkov, Donetsk gibi), Rusça konuşulur ve Rus yanlısı eğilimler güçlüdür.

Orta ve Batı Ukrayna’da ise (başkent Kiev ve Batı Ukrayna’daki Lvov veya Lviv şehri gibi), genel olarak, Ukraynaca konuşulur ve Batı yanlısı ve Ukrayna milliyetçisi eğilimler güçlüdür (hele en batıda, “Rusya’nın düşmanı, bizim dostumuzdur” anlayışı vardır).

Toplum bölündü
Ukrayna’nın bu iki farklı bölgesi, 2013 yılına kadar, dengedeydi. Zira, seçimlerde bir sefer Rus yanlısı aday, diğer seferse Batı yanlısı aday kazanıyor ve her türlü siyasi çatışma, uzlaşmayla sonuçlanıyordu.

Fakat, 2013 sonlarında, o zamanlar Rusya’ya yakın çizgideki Devlet Başkanı Yanukoviç, AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamayı erteleyeceğini açıklayınca, Batı yanlısı gruplar sokaklara döküldü.

Polis göstericilere müdahale edince, gösteriler daha da kalabalıklaştı.

Bu göstericilere çatılardan -hâlâ kim olduğu ortaya çıkartılamayan kişiler tarafından- ateş açılması, olayların çığrından çıkmasına ve Yanukoviç’in Rusya’ya kaçmasına neden oldu.

Batı yanlıları iktidara geldi. Fakat Rusya, yeni yönetimin gayri meşru olduğunu ilan etti.

Ayrıca, ayaklanmaya Ukrayna’nın bir yarısı destek verirken, diğer yarısı, özellikle güney ve doğu bölgeleri, iktidara milliyetçi ve

Batı yanlılarının gelmesinden rahatsızlık duymaktaydı. Kırım’da yaşayan Rus kökenliler, Rusya’nın Kırım’a müdahalesine etkin destek verdiler.

Rusya, Ukrayna ordusunun o dönemki güçsüzlüğünden ve Ukrayna yönetiminin kararsızlığından yararlanarak, bir el ateş etmeden Kırım Yarımadası gibi çok önemli bir yeri ele geçirmiş oldu.

Ayrıca, doğuda, Rus yanlısı eğilimlerin en güçlü olduğu Donbas bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna yönetimiyle çatışmaya girdi. Beş yıldır süren çatışmalarda, 10 binden fazla asker ve sivil, hayatını kaybetti.

Beş yıl önce ülke, Rusya ve Batı yanlıları arasında bir dengedeyken, siyasete artık tamamen Batı yanlısı kesimler egemen.

Rusya’yla fiilen savaş halinde olunduğu için, hem Rusya, hem de Sovyet dönemiyle bağlantılı yer adları, değiştiriliyor. Bu nedenle burada beş yılda, çok şey değişti. Bölge daha pek çok gelişmeye de sahne olacak gibi gözüküyor.

***

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 29 yıldır Kiev’de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

 

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.