“Delta” ordumuzun teknolojisinin mutlak avantajıdır “
Kateryna Chernogorenko : “Delta” sadece ana savaş sistemi değil aynı zamanda Ukrayna ordusunun ekosistemidir.
Ordumuzun bir daha kör olmayacağını garanti edecek sistem budur. Ekibimiz Delta sistemi yardımıyla en stratejik nesnelerin yok edilmesinin maliyetini hesapladı ve bunun yaklaşık 15 milyar dolar olduğunu hesapladı. Ve buna bireysel tanklar, BMP’ler, gözlem noktaları vb. dahil değildir. Şu sayıları düşünün: 4 milyon nesne. Bu tam olarak kullanıcıların ayda “Delta”da görüntülediği nesnelerin sayısıdır.
“Delta” ordumuzun teknolojisinin mutlak bir avantajıdır, çünkü üzerinde düşman nesnelerinin işaretlendiği dijital bir haritamız var. Bir zamanlar tugaydaki istihbarat dairesi başkanlarından biri, cephenin belirli bir bölümünde “Delta”sında kesinlikle tüm düşman nesnelerinin (siperler, kaponiler) bulunduğunu ve personelin hareketini görebildiğini söyledi. Bu yüzden şöyle dedi: “Düşmanlarımızın her deliğini görüyorum.” Ve o zamanlar bana kesinlikle bu yönde ilerlememiz gerektiğini çok ama çok anlatıyordu.
Deniz İHA’ları kullanılarak özel hizmet operasyonlarının planlanmasında “Delta” sistemi kullanıldı. Hatta bazıları “Delta”ya entegre edilmiştir ve nerede olduğunuzu ve düşmanın nerede olduğunu daha iyi anlamanıza olanak tanır.
Sadece 2022’de denize indirilen füze botu “Ivanovets”, VDK “Cesar Kunnikov” ve devriye gemisi “Sergei Kotov”un batırılması da “Delta” kullanılarak gerçekleşti.
Veya Donetsk ve Luhansk yönlerinde her biri 25 milyon değerinde iki “Hayvanat Bahçesi”. Onlarla sürekli mücadelemiz, imha için en öncelikli hedeflerden biri olan radarlardır. Topçu sistemlerimiz için bir tehdit oluşturuyorlar çünkü topçumuzun operasyon alanını tespit edip bu konudaki bilgiyi İHA’larına veya anında ateşli silahlarına çok net bir şekilde aktarıyorlar.
Geçtiğimiz iki hafta içinde “Delta” sistemlerinin yardımıyla iki sıcak bölgede iki karşı batarya radarı imha edildi – ve bunda en azından “Delta”dan gelen istihbarat bilgilerinin rolü oldu.
L. KLİSCHUK: Ortaklarımız diğer yenilikçi gelişmelerle ilgileniyor mu? Ekibiniz öğrendiklerini paylaşmaya hazır mı? Bu yılın temmuz ayında DELTA’nın Polonya TOPAZ topçu atış kontrol sistemine başarıyla entegre edildiği bildirildi. Başka hangi ülkeler benzer işbirliğine ilgi gösterdi ve Ukrayna kendisine zarar vermeden “karşılıklı olarak” yanıt verebilir mi?
Kateryna Chernogorenko : Ortaklarımızla sürekli çalışıyoruz ve uyumluluğumuzu geliştiriyoruz. Evet, NATO tatbikatları sırasında “Delta”mızın Polonya TOPAZ’ıyla uyumluluğunu kontrol ettik. İki haftalık eğitim boyunca gelişmelerimiz diğer ülke temsilcileri arasında büyük ilgi uyandırdı.
“Delta” kelimesi yenilik ve teknolojiyle eş anlamlı hale geldi.
Ortaklarımızla bu tür bir uyumun NATO ile entegrasyonumuzun çok önemli bir yönü olduğuna inanıyoruz. Evet, Delta sistemi içerisinde çalışmak isteyen çok sayıda ülke var.
Delta sisteminin şu anda diğer sistemlerin ve Batı silahlarının yazılım kısmının hızlı entegrasyonu için en kaliteli çözüm olduğuna inanıyorum. Bu, diğer ülkelerde de ölçeklendirebileceğimiz bir deneyim. Sistem halihazırda geliştirilmiş ve çalışmaktadır.
Üstelik bu sistemi yasallaştırdık, sekiz yıllık tarihe son vermeyi başardık. Delta için kapsamlı bir bilgi koruma sistemi aldık ve bunu ölçeklendirip ordumuzda %100 uygulayabiliyoruz. Ve tekrar ediyorum: Ordumuz bir daha asla kör olmayacak.
L. KLİSCHUK: Ordudan sorular. Savaş operasyonlarının günlüğünün düzgün tutulmadığı durumlar vardır. Karargaha bir roketin ulaştığı ve savaş kütüğünün fiziksel olarak imha edildiği durumlar vardır. Buna göre şahsın operasyona katılımını teyit edecek bir muharebe emri de bulunmuyor. Şirketlerin tamamının BRK’ya dahil edilmediği durumlar vardır. Bu süreç nasıl otomatikleştirilir? Otomatikleştirilebilir mi? Ya da belki zaten üzerinde çalışıyorsunuzdur?
Kateryna Chernogorenko : Savaş emirleri benim hayalim. Dijitalleşmenin Savunma Bakanlığı’nın bir yönü ve çok önemli bir görevi olduğuna inanıyorum. Çok hızlı ilerliyoruz ama öyle bir şekilde ilerliyoruz ki herhangi bir dijital çözüm için çok doğru bir mimari seçiliyor, bu da çözümün hızlı bir şekilde ölçeklendirilmesini ve stabil hale getirilmesini, orduda yer edinmesini sağlayacak.
Dijital BRka’yı uygulamak için tam teşekküllü bir askeri personel kaydına ihtiyacımız var, farklı devreler arasında, farklı akbabalar arasında – gizli, resmi kullanım için ve açık devre – güvenli bir alışveriş kurmamız gerekiyor. Ve bu oldukça ciddi bir organizasyonel ve teknolojik görevdir. Mimari olarak doğru bir şekilde anladığımızda, savaşın düzenini dijital hale getirebiliriz.