enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UİB Türkiye – İngiltere Ticari ilişkilerini masaya yatırdı

UİB Türkiye – İngiltere Ticari ilişkilerini masaya yatırdı
20.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından, Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere ile ticari ilişkileri geliştirme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği  “Türkiye-Birleşik Krallık İlişkileri” konulu seminerle iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu. 

Çevrimiçi olarak gerçekleşen organizasyona, Londra Eski Ticaret Müşaviri Ahmet Enes Tekcan katıldı.

Otomotiv, tekstil, hazır giyim, meyve-sebze mamulleri ve yaş meyve-sebze sektörüne yönelik olarak anlatılan konular kapsamında, Türkiye-Birleşik Krallık İlişkilerinin Geleceği ve ikili ilişkilerde önümüzdeki dönem fırsatlar ve riskler masaya yatırıldı.  

Tekstil birliğine ilk kadın başkan - Son Haberler - Milliyet

Pınar Taşdelen Engin

Programda açılış konuşmasını yapan Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “2019 yılında İngiltere’ye olan ihracatımız 10.8 Milyar dolar, ithalatımız 5.4 Milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Tüm sektörlere baktığımızda net ihracatçı olduğumuz çok önemli bir ülke. Sadece bu özet rakamlar bile bizim için pazarın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. İngiltere’ye tekstil ihracatımız 380 milyon dolar, İngiltere’den tekstil ithalatımız ise 88 Milyon dolar. Tekstil sektörü olarak çok şanslı bir ülkeyiz. Üretim kalemlerinin çoğunu ülkemizde ürettik. Bu yüzden pandemi sürecinde de tekstil sektörümüz çok çabuk hareket edip koruyucu giysiler ve maskeler konusunda önlem alabildi. Çünkü hammaddeden son ürüne kadar üretimin tüm kademeleri ülkemizde mevcut. Biliyorsunuz ki birliğimizde beş tane farklı sektör var. Bu sektörler açısından İngiltere pazarı gerçekten çok önemli” diye konuştu.  

Londra Eski Ticaret Müşaviri Ahmet Enes Tekcan ise, Türkiye – İngiltere arasında imzalanması öngörülen ticaret anlaşması dâhil olmak üzere, güncel gelişmelere ve ikili ilişkilerde önümüzdeki dönem fırsatları ve risklerine ilişkin bilgileri aktardı.  

Resim önizlemesi

Türkiye-Birleşik Krallık Dış Ticaretinin ihracat ve ithalat kalemlerini anlatan Ahmet Enes Tekcan, “İngiltere’ye İhracat kalemlerimiz arasında elektrikli ve elektriksiz makineler, motorlu araçlar ve parçaları, demir çelik ürünleri, tekstil ve hazır giyim ürünleri,  elektrikli aletler, beyaz eşya, gıda maddeleri gibi tüketim ürünleri, kablo ve teller yer alıyor. İthalat kalemlerimiz ise; Elektriksiz makineler, demir çelik, otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri, eczacılık ürünleri, plastik ürünleri ve organik kimyasallardır. Şuan ki mevcut durumda 31 Aralık 2020 tarihine kadar Gümrük Birliği koşulları geçerli olacak. Bu tarihe kadar Birleşik Krallık ve Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşması imzalamayı planlıyor. Ticaret çalışma grupları her iki ülkede toplantı gerçekleştirdi. İlk toplantı 9 Kasım 2017’de Londra’da yapıldı, son toplantı ise 25 Ağustos 2020’de yapıldı. Anlaşma imzalanamazsa, BK ve Türkiye, DTÖ kuralları çerçevesinde karşılıklı gümrük vergilerini artıracak. Şu ana kadar BK ne AB ne de Türkiye ile anlaşma imzalayabildi” diyerek bilgi verdi. 

Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği anlaşmaların önündeki temel sorunları anlatan Tekcan, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki gündem konularına da değindi. Ahmet Enes Tekcan, “Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticari bağın güçlenebilmesi açısından kapsamlı bir tercihli ticaret anlaşması yapmak, gümrük yapısının sürekliliği, sanayi ürünleri üzerindeki gümrük vergilerinin kaldırılması, tarım ürünlerinde kısmi de olsa serbestleşme sağlanması, AB ve Birleşik Krallık arasındaki müzakerelerde paralel olarak teknik düzenlemelerin mümkün olduğunca uyumlaştırılması elzemdir. Yasal düzenlemelerle Türkiye’den doğrudan Birleşik Krallığa gönderilen ürünler, üçüncü ülkelerden ithal edilen ürünlerle aynı muameleye tabii olacaktır. Endüstriyel ve işlenmiş tarım ürünleri için ATR dolaşım sertifikaları, tarım ürünleri ve ECSC ürünleri için EUR.1 ve EUR-MED artık kabul edilmeyecektir. Hedef ülke olarak  ‘AT/ Avrupa topluluğu” yerine “BK/ Birleşik Krallık’ ibaresi kullanılacaktır. Türkiye’den ithal edilen mallar için tam beyanname verilmesi ve gümrük vergilerinin ithal noktasında ödenmesi zorunlu olacaktır. AB’den Birleşik Krallığa ihraç edilen mallara yönelik gümrük prosedürleri, AB ülkeleri için altı aylık bir süre içerisinde aşamalı olarak uygulanacaktır.” ifadelerini kullandı.  

Resim önizlemesi

Brexit ’in Türkiye’ye olan avantajlarını ve dezavantajlarını anlatan Tekcan, şunları söyledi: 

“Sürecin avantajları; İkili işbirliğinin artması, gümrük birliği dışındaki alanlarda da serbest ticaretin gerçekleşmesi, coğrafi yakınlık, düşük ulaşım maliyetleri, pandemi sonrası Türkiye’nin alternatif olması, karşılıklı yatırım olanakları, tedarik zincirinin olmasıdır. Dezavantajları ise; henüz STA yapılamaması, gümrük birliği avantajının kaybedilmesi, AB menşei uygulamaları, Birleşik Krallık’ın üçüncü ülkelerde serbest ticaret anlaşması yapması, vize sürecindeki değişikliklerdir. Bu konuda ülke ve sektörü tanıtıcı etkinliklerin artırılarak, kurumsal iş birlikleri, sertifika ve belgelendirme süreçleri, pazarda kurumsallaşma, firma odaklı alım heyeti organizasyonları, etkin sektör ticaret heyet organizasyonları, yurtdışı lojistik merkezlerinin geliştirilmesi gibi organizasyonların yürütülmesi önem arz etmektedir.” 

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Kasım 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında.. 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.