“Üç sektörümüz Cumhuriyet tarihi ihracat rekorları kırdı”

TÜHA HABER / Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, özellikle küresel tedarik zincirleri içerisinde rollerin yeniden yapılanma sürecinde olmasının, Türkiye’nin tarım sektöründe önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.
(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘na açıklamada bulunan TİM Başkan İsmail Gülle, Pandeminin küresel etkilerine rağmen Türkiye’nin yılın üçüncü çeyreğinde, ihracatını artıran dört ülkeden biri olduğuna işaret etti.
İsmail Gülle, Tarım alanındaki tüm sektörlerinin bu fırsatları avantaja çevirdiklerini gördüklerini hatırlatarak, 2020 yılı ihracat hedefine ulaşmalarında, tarım sektörlerinin önemli bir kilit rol oynadığını belirtti.
Başkan İsmail Gülle, şöyle devam etti:
“Öyle ki, Tarım sektörlerimizin, 2020 yılında ihracatı; yüzde 4,3 artarak 24,4 milyar dolara ulaştı. Miktar bazında ise 17,9 milyon ton oldu.2020 yılında, Yaş Meyve Sebzede ihracatımız yüzde 21 artışla 2,73 milyar dolar, Meyve Sebze Mamullerinde yüzde 9 artışla 1,68 Milyar dolar, Hububatta ise yüzde 8 artışla 7,3 milyar dolara ulaştı. Bu üç sektörümüz, böylesine zorlu bir dönemde, yıllık bazda Cumhuriyet tarihi ihracat rekorları kırdı. Şimdi yeni normalde sektörlerimizin mevcut başarılarını sürdürülebilir kılmamız gerekiyor.”
“Tarım bizim en kuvvetli yönümüz”
Türkiye’nin, sahip olduğu verimli topraklarla, kendi vatandaşının ihtiyacını karşılarken aynı zamanda tarım sektörü ihracatında da rekorlara imza attığına dikkat çeken Gülle, “Tarım bizim en kuvvetli yönümüz. Böylesi verimli topraklara sahip bir coğrafyada, tarımda en iyisini biz yapmalıyız. Çiftçisinden, ihracatçısına, tüccarından, ziraatçisine, bu rekorların mimarı olan, tarımsal üretimle ülkemize değer katan herkese şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Sektörlerden gelen talep ve öneriler
Sektörlerden gelen talep ve öneriler üzerinde de konuşan Gülle, şunları kaydetti:
“Gıda fiyatları tüm dünyada, daralan arz ve talebin beklenenin üzerinde artması nedeniyle, giderek yükseliyor. Diğer yandan, son dönemde önemli bir gündem maddemiz; “Kuraklık”
Ülkemizin tatlı su kaynaklarının önemli bir kısmını, tarımsal sulamada kullanıyoruz. Tarımda vahşi sulama, kuraklık tehlikesini daha da artırıyor. Bunun önüne geçmek adına, su kaybını önleyici, modern kapalı ve damla sulama yöntemine dayalı yatırımlara öncelik verilmesi gerekiyor.”
Tarımsal verimliliğin ihracattaki önemine vurgu
Gülle, bu bağlamda, devlet destekleriyle özellikle basınçlı ve damla sulama sistemlerini kullanan üreticilerin daha fazla desteklenmesinin, kuraklık sorunuyla başa çıkılmasında, büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Tarımsal verimliliğin, ihracatta önemli bir başlık olarak öne çıktığından da bahseden Gülle, “Tarımda verimliliği artırmak için, gelişmiş ülkelerdeki gibi, tarım arazilerinin bölünerek daralmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Tarımsal verimliliği artırmak adına bu sorunu yeni bir bakış açısıyla ele almamız, yeni dönemin ihtiyaçlarının karşılanması bakımından önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.
[TÜHA Haber Ajansı, 18 Ocak 2021]