enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
07:17 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
05:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
00:59 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:55 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:39 Sofralık Zeytin Ihracatı Yeni Sezona Yüzde 13’Lük Artışla Girdi
00:38 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:13 Ukraynalı Nobel Barış Ödülü sahibi Euronews’e konuştu: Ukrayna’nın ‘demokrasi dersine’ ihtiyacı yok
00:12 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:08 Plastik çöp: Türkiye geri dönüşüm efsanesinin neresinde?
00:07 Uluslararası araştırmacılardan İstanbul uyarısı: ‘Depremler adım adım şehre yürüyor’
00:02 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:01 İstanbul Süleymaniye’deki İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) İPAM Darüşşifa Psikoterapi Merkezi açıldı…
00:58 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
00:50 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:44 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık Perşembe günü yapacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UAEA’nın İran’da inceleme yaptığı iki tesiste uranyum izlerine rastladığı iddia edildi

UAEA’nın İran’da inceleme yaptığı iki tesiste uranyum izlerine rastladığı iddia edildi
21.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Uluslararası Atom Ajansı’nın, (UAEA) İran’da aylar süren “siyasi engellemeler” sonrası inceleme yaptığı iki tesiste uranyum izine rastladığı iddia edildi.

Reuters’a konuşan diplomatik kaynaklar, bulunan uranyum partiküllerinin, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Tahran’la nükleer diplomasiyi yeniden canlandırma çabalarına gölge düşüreceğini belirtti.

Uranyum izine rastlanan tesislerin yaklaşık yirmi yıldır aktif olmadığı düşünülse de İsrail gibi nükleer anlaşmanın muhalifleri, beyan edilmemiş nükleer faaliyet kanıtlarının Tahran’ın “iyi niyetle” hareket etmediğini gösterdiğini söylüyor.

‘Saklayacak hiçbir şeyimiz yok, bu yüzden sitelerin ziyaretine izin verdik’

Öre yandan İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Büyükelçisi Kazem Gharibabadi, IAEA gibi konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

Üst düzey bir İranlı yetkili ise “Saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Bu yüzden müfettişlerin bu siteleri ziyaret etmesine izin verdik” dedi.

Erken saatlerde ise Tahran, ABD’nin, tüm Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını tekrar uygulamaya imkan tanıyan mekanizmayı (snapback) hayata geçirme kararını iptal etmesini ‘olumlu’ bir gelişme olarak değerlendirerek, “Trump tarafından uygulanan tüm yaptırımları kaldırmalıdır. Ondan sonra biz de aldığımız iyileştirici önlemleri geri çekeceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Bu sırada merkezi Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan UAEA’nın gelecek hafta İran’ın nükleer faaliyetleri hakkında üç aylık bir rapor yayınlaması bekleniyor.

Reuters’e konuşan diplomatlar, söz konusu uranyum partiküllerinin ajansın raporunda yer alacağını iddia ediyor.

Uranyum ağustos ve eylül aylarında yapılan denetimlerde alınan örneklerde bulundu

Madde, İran’ın yedi ay boyunca erişimi yasaklamasının ardından geçen yılın ağustos ve eylül aylarında iki sahada gerçekleştirilen denetimler sırasında bulundu.

Wall Street Journal, bu ayın başlarında, iki tesiste müfettişler tarafından alınan örneklerde radyoaktif madde bulunduğunu bildirdi, ancak gazete maddenin ne olduğunu belirtmedi.

Teşkilatın çalışmalarını yakından takip eden dört diplomat, bu örneklerde bulunan malzemenin uranyum olduğunu söyledi.

UAEA İran’ın uranyum metali üretmeye başladığını doğruladı

UAEA denetçileri geçtiğimiz hafta da İran’ın uranyum metali üretmeye başladığını doğrulamıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından Washington, 8 Mayıs 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020’de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı.

Uranyum metali, nükleer silahlarda bir bileşen olarak da kullanılabiliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.