enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:21 Cumhurbaşkanlığı Kamu Görevlileri Etik Kurul üyesi Karaosmanoğlu, ilçe teşkilat ziyaretlerini tamamladı
11:44 Kartepe’nin starının oyunu büyük ilgi gördü
10:29 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Özgürlük ve Bağımsızlık Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün ebediyete intikalinin 41’inci yıl dönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı
09:09 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu heyetini kabul etti
08:58 İran’ın Suriye’de Kaybettikleri ve Olasılıklar
08:08 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Adada son 50 yıldaki gerçeklik, “iki ayrı toplumun, iki ayrı kesimde kendini yönetmesi”
07:51 Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, “Soruşturma aşamasında cezalandırma yöntemiyle karşı karşıyayız”
07:47 Perspektif: Haşdi Şabi’nin Tutumu ve Potansiyel Geleceği
06:44 Kitap: “Kuzey Kıbrıs’ın İstirdadının 50. yılı Anısına Kıbrıs Çalışmaları”
22:36 Kocaeli Kartepe Belediyesi kar nöbetine hazır
16:34 Türkiye son 10 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu
15:51 Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği (MEŞYAD) kuruluşunun 30. yılını kutladı
15:15 Süper lig yolunda 41 puan!
14:19 ABD’deki yangın ve Gazze’deki İsrail zulmü
13:48 İsrail’in BM’ye Karşı Tutumu ve Yeni Bir Hukuki Süreç -I-
13:15 Suriye’de Değişen Dengeler ve Yeni Bölge
12:37 Trump’ın Kanda ve Grönland’a Yayılmacı Çıkışları: ABD’nin Yeni Dönemdeki Stratejik Hedefleri Neler?
12:08 Yapılacaklar Belli
10:45 Perspektif: Esed rejiminin devrilmesi ve Irak’ın Suriye politikası
06:29 “Bilim Gençlerle Kazanacak” Projesi’nin Ocak Etkinliği: “Mikroorganizmaların Gizemli Dünyası”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin Mart Ayı İhracatı 22 Milyar 578 Milyon Dolar Oldu

Türkiye’nin Mart Ayı İhracatı 22 Milyar 578 Milyon Dolar Oldu
11.04.2024
A+
A-

İhracatçı sektörler arasında ilk üç, geçen ay da değişmedi. Otomotiv 3,2 milyar dolar ihracatla mart ayında sektörler arasındaki liderliğini korudu.

Kimyevi maddeler 3 milyar dolarla ikinci, hazır giyim konfeksiyon ise 1,6 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. Birim ihracat değeri ise 1,41 dolar oldu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’in haberine göre, Türkiye, mart ayını 22 milyar 578 milyon dolarlık ihracatla tamamladı. Ocak-Mart dönemindeki ihracatta ise 63,7 milyar dolarla tüm zamanların ilk çeyrek rekoru kırıldı.

TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi - TİM Başkanı Mustafa GültepeTürkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe,  yaptığı yazılı açıklamada ilk iki aydaki rekorların ardından mart ayında ihracatın yüzde 4,1 daraldığını bildirdi.  Mart ayındaki düşüşe rağmen yılın ilk çeyreğini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artıda kapattıklarını vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre mart ayını 22 milyar 578 milyon dolarlık ihracatla tamamladık. Ocak-Mart dönemindeki ihracatta ise 63,7 milyar dolarla tüm zamanların ilk çeyrek rekorunu kırdık. Geçen ay 8 sektörümüz ihracatını arttırdı. Otomotiv, 3,2 milyar dolarla yine ilk sıradaki yerini korudu. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 3 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,5 milyar dolarla çelik ve 1 milyar 470 milyon dolarla elektrik-elektronik şeklinde sıralandı.

Firmaların merkezini baz alan TİM verilerine göre 81 ilimizden 43’ü ihracatını artırmayı başardı. En fazla ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Balıkesir, Edirne, Erzincan ve Kocaeli tarihlerinin en yüksek ihracat değerine ulaştı. Karadeniz, Doğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerimiz ihracatlarını artırdı. Birim ihracat değerini en çok artıran illerimiz Yalova, Nevşehir ve Isparta, sektörlerimiz ise zeytin ve zeytinyağı, fındık ve kuru meyve oldu. 1.421 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İtalya, ABD, Irak ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. Özellikle Latin Amerika’ya ihracatta ciddi artış kaydettik. Euro/dolar paritesinin ihracatımıza pozitif etkisi devam ediyor. Geçen ay parite farkı ihracatımıza 161 milyon dolar katkı verdi. Birim ihracat değerimiz ise 1,41 dolar oldu. Ayrıca Hizmet İhracatçıları Birliğimizin çalışmasına göre mart ayında yaklaşık 7,7 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdiğimizi tahmin ediyoruz.”

PAZARLARDAKİ RİSKLERDE SINIRLI SEVİYEDE ARTIŞ VAR

Mustafa Gültepe, önemli pazarlarda talebi yaratan koşulları ve risklerin takibini kolaylaştırmak için son iki aydır TİM İhracat Pazar Monitörü’nü (İPM) yayınlamaya başladıklarını hatırlattı. TİM İhracat Talep Endeksi’nin şubat ayında yüzde 0,9 gerilemesine rağmen 100,1 puanda sınırlı iyimserliğini koruduğunu bildiren Gültepe, pazarların risklere karşı direncini ölçen TİM Pazar Dayanıklılık Endeksi’nin de yüzde 0,3 düştüğüne dikkat çekti. TİM Pazar Dayanıklılık Endeksi’nin 99,4 puana gerilediğine dikkat çeken Gültepe, genişleyici para politikası adımlarının gecikmesi ve enflasyonun baskılanamaması nedeniyle pazarlardaki risklerin sınırlı seviyede arttığını vurguladı.

2028’DE 375 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ GEÇECEĞİZ

Güncel gelişmeleri de değerlendiren Gültepe, Türkiye’nin  31 Mart’taki yerel seçimleri büyük bir demokratik olgunlukla tamamladığını söyledi. Gültepe, “Sandıktan çıkan mesajın en iyi şekilde okunup, ekonomimizi güçlendirecek adımların atılacağına inanıyoruz. İhracat Türkiye ekonomisi için lokomotif rolü üstleniyor. Önümüzdeki seçimsiz 4 yıllık dönemin ülkemiz ve ihracatımız açısından en iyi şekilde değerlendirileceğine ve 2028’de mal ihracatında 375, hizmet ihracatında da 200 milyar dolarlık hedefi yakalayıp geçeceğimizi öngörüyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.