enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin Gözü ABD Seçimlerinde

Türkiye’nin Gözü ABD Seçimlerinde
28.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / ABD’deki başkanlık seçimleri, iki ülke arasında pek çok konu başlığında gerilimin yaşandığı bir dönemde dikkatle izleniyor. Türkiye’de bazıları Başkan Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la iyi bir ilişkiye sahip olduğunu düşünürken, bazıları da Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden’ın, seçimi kazanırsa, daha etkili ve pragmatik bir yaklaşım sergileyeceği görüşünde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü yaptığı açıklamada ABD ile gerilimi daha da artıracak ifadeler kullanarak Washington’a Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda meydan okudu.

Erdoğan Malatya’da partisinin Olağan İl Kongresi’nde Pazar günü yaptığı konuşmada, “Bazı Amerikalılar çıkıyor, İlham kardeşimi arıyor. Diyor ki ‘Biz sizin yanınızda kim var biliyoruz, Erdoğan var Türkiye var. Biz Türkiye’ye de yeri gelirse yaptırım uygularız.’ Sen kiminle dans ettiğinin farkında değilsin. Yaptırımın neyse geç kalma yap” ifadelerini kullanmıştı.

S-400 ilişkilerin pürüzlü noktalarından

Yine, Türkiye’nin, Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemini test ettiğini doğrulamasının ardından ABD Savunma Bakanlığı Türkiye’yi güçlü bir şekilde kınamış ve “S-400’ler ikili ilişkilerde olabilecek gelişmelerin önünde bir engel olmayı sürdürüyor” demişti.

Washington, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini satın almasının ABD yasalarını ihlal ettiğini ve bu sistemin NATO savunma sistemlerinin güvenliğini tehdit ettiğini savunuyor.

Bu nedenle Washington’ın Rusya ile özellikle savunma alanında Rusya ile ilişkilerini güçlendiren NATO üyesi Türkiye’ye yaptırım uygulama olasılığı gündeme gelmişti.

Ancak analistler, Türk-Amerikan ilişkilerinde S-400’ler dahil pek çok konuda gerilim yaşanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Trump’la ilişkisinin güçlendiğini belirtiyor.

İki lider arasındaki etkileşimin Türk-Amerikan ilişkilerine etkisini Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren Avrupa Konseyi Dış İlişkiler Konseyi uzmanlarından Aslı Aydıntaşbaş, Trump’ın, Ankara ve Washington arasındaki ilişkinin tek ayağı olduğu görüşünde.

İki ülke arasındaki ilişkilerin son birkaç yıl içinde son derece zorlu bir döneme girdiğini belirten uzman, Erdoğan ve Trump arasındaki telefon hattının pek çok açıdan ilişkilerin tamamen kırılmasını engelleyen tek bağlantı olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, uluslararası toplumdan gelen kınama mesajlarına rağmen, Türkiye’nin gittikçe kötüleşen insan hakları sicili konusunda sessiz kalmakla eleştiriliyor.

Obama döneminde başkan yardımcısı olarak görev yapan Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden ise Cumhuriyetçi rakibi Trump’ın Erdoğan’la sahip olduğu ilişkiyi güçlü bir şekilde eleştirerek Türkiye’ye karşı daha iddialı bir duruş sergileyeceğinin mesajını veriyor.

Aslı Aydıntaşbaş, seçim sonrası Joe Biden’ın göreve gelmesi halinde, Türk-Amerikan ilişkilerinde geleneksel olarak daha önce olduğu gibi, Biden yönetiminde de insan hakları ve demokrasi konularının açıklamalar üzerinden daha fazla gündeme geleceğine kesin gözüyle bakıyor.

ABD’nin her zaman Türkiye ile ilişkilerde havuç-sopa taktiğini kullandığını ifade eden Aydıntaşbaş, Washington’un bir yandan ortaklık beklentisi içinde olurken diğer yandan da Türkiye’den kendi işlerini bir düzene koymasını ister konumda olduğuna dikkat çekiyor.

Irak, İran ve Suriye’ye komşu olan Türkiye, hem ABD hem de NATO müttefikleri açısından stratejik öneme sahip bir ülke. Joe Biden Obama yönetiminde başkan yardımcısı olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Suriye ve diğer çatışma bölgeleri konusunda birlikte çalıştı.

Ankara, seçimi kazanması halinde, Joe Biden’ın pragmatik bir tavır benimsemesini umuyor.

Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Mesut Hakkı Caşin, de hükümetlerin hayati çıkarlarına göre hareket ettiğine dikkat çekiyor ve böylesi bir durumda yalnızca NATO içindeki değil aynı zamanda Orta Doğu’daki önemli çıkarların da gözetildiğini vurguluyor.

Caşin, Türkiye olmadan Orta Doğu ve Karadeniz’de ilerlemenin mümkün olmayacağını vurguluyor.

ABD’de başkanlık seçimini hangi aday kazanırsa kazansın, Türkiye konusunda nasıl bir yaklaşım benimseneceği konusunun önümüzdeki dört yıl boyunca başkanın önündeki en zorlu başlıklardan biri olması bekleniyor.

Dorian Jones | Voice of America - English

Dorian JONES & İstanbul (VOA)

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.