enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:10 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:42 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
07:39 İslamofobi mi Yoksa İslam Düşmanlığı mı?
07:34 Rusya’da bilime ve akla yatırım
07:20 İsrail ve Yunanistan bu gelişmeyi, sadece güvenlik değil, nüfuz mücadelesi açısından da kritik bir eşik olarak okuyor…
07:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
07:16 WWF’ten plastik kirliliğine karşı güçlü ve hukuken bağlayıcı bir küresel anlaşma çağrısı
07:11 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
06:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikası ve KKTC

Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikası ve KKTC
11.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Kıbrıs İlim Üniversitesi Prof. Dr. Ata Atun, Doğu Akdeniz’in, günümüzde, kıyıları ve deniz yatağındaki hidrokarbon yatakları nedeni ile çok önemli bir bölge haline geldiğini açıkladı.

İngiltere-Türkiye dayanışmasının hedefleri | HabergünebakışProf. Dr. Ata Atun,  ‘Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikası ve KKTC‘ makalesini (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na değerlendirmede bulunarak, Doğu Akdeniz bölgesi ile ilgilenen devletlerin sadece kıyıdaş ülkeler ile sınırlı olmadığını, zira enerjiye muhtaç İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya gibi AB ülkeleri ve kendi petrolü ile doğalgazını üreten Rusya, ABD, Suudi Arabistan, BAE ve İran’ın da bölgeye yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.

“Doğu Akdeniz’e kıyıdaş olmayan ülkelerin bölgeye ilgisi ve Yunanistan’ın boyundan büyük talepleri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikasının temel taşlarını oluşturuyor” diyen Prof. Dr. Ata Atun, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, kendilerinin Türkiye ile tek başlarına mücadele edemeyeceklerinin farkında olduklarından yanlarına İsrail, Fransa ve Mısır gibi destekçileri alarak bölgeden pay kopartmanın peşine düştüklerini söyledi.

Prof. Dr. Ata Atun, Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikasının önemli temel taşlarından birinin son altmış yıldır sürmekte olan Kıbrıs sorunu ve Yunanistan’ın boyundan büyük talepleri nedeni ile “Bölgesel Güvenlik” durumu olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Ata Atun, makalesinde şunlara yer verdi:

“Peki 2021’de ne mi olacak?

Bana göre; güvenlik gibi önemli bir gerekçeyle bölgeyi kontrol altında tutması elzem olan Türkiye, 2021 yılında Türkiye; Libya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile imzalanan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmaları içeriğince bölgede kendi kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesinin sınırlarını belirlemiş olduğundan, başka ülkelerin kendi bölgesi içinde faaliyet göstermesini engellemeye ve kendi yetki alanlarının sınırlarını garanti altına almaya çalışacak.

Kendi kıta sahanlığı içerisinde gördüğü bölgelerde sismik araştırma ve sondaj gemileriyle petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine devam edecek. Geçmiş yıllarda yaşanan ambargolar, kısıtlamalar ve engellemelerin sonucu olarak, sismik araştırma ve sondaj gemilerine sahip olması Türkiye’nin bölgedeki gücünü ve varlığını pekiştirecek”.

Prof. Dr. Ata Atun, özetle; Üçüncü Deniz Hukuku’na göre adaların deniz yetki alanlarının sınırlı olacağına dair çok sayıdaki uluslararası yargı kararının bulunması ve yürürlükte olmasının, Türkiye’nin elini güçlendirmiş durumda olduğunu açıkladı.

“O yüzden de Türkiye bu kararları ve uygulama örneklerini kendi lehine kullanma yoluna gidecek” diyen Prof. Dr. Ata Atun,  zira Doğu Akdeniz’in doğusunda yaşanmakta olan İsrail ile Filistin arasındaki yetmiş yıllık sorunun, Suriye ve Lübnan’daki iç çatışmalar ve batısındaki Libya’daki Türk varlığının, Türkiye’yi bölgede güçlü olmaya zorladığını söyledi.

Prof. Dr. Ata Atun, bu nedenle Türkiye’nin 2021 yılı içinde savunma sanayiini ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni daha da güçlendirerek, bölgedeki varlığını ve gücünü tartışmasız hale getirme politikasını uygulamaya koyacağını belirtti.

Prof. Dr. Ata Atun, Türkiye’nin bölgede askeri gücünü arttırması, savunma sanayisini geliştirmesi ve Doğu Akdeniz politikasında taviz vermeyeceğini kesinleştirmesi nedeni ile 2021 yılında Doğu Akdeniz’in, günümüzden daha etkin bir şekilde Türkiye’nin hakimiyeti altına gireceğinin altını çizerek, ve Kıbrıs Türklerinin elinin güçlenmesini sağlayacak bu durumun, KKTC’nin statüsünü yükselteceğini ve tanınmanın kapılarını aralayacağını kaydetti..

Ataner YÜCE ile ilgili görsel sonucu

HABER : Ataner YÜCE & Emekli TRT Muhabiri

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.