enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
00:45 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:33 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
00:06 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:05 AK Parti Sözcüsü Çelik: 3 Kasım tarihi bir dönemin açıldığı siyasi bir milattır
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de 2020’de 984 sıra dışı hava olayı gerçekleşti

Türkiye’de 2020’de 984 sıra dışı hava olayı gerçekleşti
31.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye meteorolojik olaylar açısından hareketli bir yılı geride bıraktı. 2020, son yarım asrın en sıcak üçüncü yılı oldu. En fazla sıra dışı hava olayının kayıtlara geçtiği yıl da yine 2020’ydi. 984 sıra dışı hava olayı gerçekleşti.

Mine Yagıcı Çiftci
TRT Haber : Mine Yagıcı Çiftci
Ünsel Ayhan Aybek
TRT Haber : Ünsel Ayhan Aybek

Şiddetli yağış, sel, fırtına, çığ ve hatta kum fırtınası… 2020 Türkiye’de meteorolojik olaylar açısından hareketli geçti. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hazırladığı Türkiye 2020 Yılı İklim Değerlendirmesi Raporu’na göre 984 sıra dışı hava olayı yaşandı. Öyle ki 2020 sıra dışı hava olaylarının en fazla yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçti.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Yurdun dört bir yanında görülen meteorolojik olaylarda maddi kayıplar bir yana, hayatını kaybedenler de oldu. Van’da 4 ve 5 Şubat’ta çığ düşmesi sonucu 41 kişi hayatını kaybetti. 21 Haziran’da Bursa’da meydana gelen şiddetli yağış sele dönüşünce 5 kişi öldü. Aynı zamanda 26 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı. 22 Ağustos’ta Giresun Doğankent’te meydana gelen selde biri asker 4 kişi can verdi. 2 Eylül’de Ankara Polatlı’da toz fırtınası görüldü. 6 kişinin yaralandığı toz fırtınası yüzünden bazı ağaçlar devrildi.

2020’de kaydedilen sıra dışı hava olayları listesinde ilk sırayı şiddetli yağış ve sel aldı. Sıra dışı hava olaylarının yüzde 30’unu oluşturdu. Fırtına, yüzde 27’yle ikinci sırada, dolu ise yüzde 23 ile üçüncü sırada yer aldı.

Grafik: TRT Haber / M. Furkan Terzi

[Grafik: TRT Haber / M. Furkan Terzi]

Yarım asrın en sıcak üçüncü yılı 

Türkiye’de sıcaklık ortalaması 2020’de 14,9 derece olarak ölçüldü. Yani 1971’den bu yana gerçekleşen en sıcak üçüncü yıl oldu. Sıcaklıklar Batman, Bitlis ve Doğubayazıt dışındaki yerlerde uzun yıllar ortalamalarının üzerinde gerçekleşti. Özellikle eylül ve ekim aylarında sıcaklık rekoru kırıldı. Son 50 yılın en sıcak sonbaharı 2020’ye aitti.

201 merkez en yüksek sıcaklıklarda, 2 merkez ise en düşük sıcaklıklarda kendi rekorlarını kırdı. Yılın en yüksek sıcaklığı 47,3 dereceyle 29 Temmuz’da Şırnak-Cizre’de ölçüldü. En düşük sıcaklık ise Ardahan-Göle’de kaydedildi. Göle’de 10 Şubat günü termometreler -40 dereceyi gösterdi.

Grafik: TRT Haber / M. Furkan Terzi

[Grafik: TRT Haber / M. Furkan Terzi]

Yağışlar normalin altında seyretti

2020 yılı yağışlar açısından parlak geçmedi. Yurt genelinde yağışlar normalin altında gerçekleşti. Türkiye 2020 yılı alansal yağış ortalaması 500 mm olarak ölçüldü. Bu değer, 1981-2010 normalinin (574 mm) yüzde 13 altındaydı. Şubat, mart, mayıs ve haziranda yağışlar normalin üzerinde, diğer aylarda ise altında seyretti.

Mersin, Giresun, Trabzon, Şırnak, Adıyaman, Diyarbakır, Hakkari, Batman, Kırklareli ve Göller Yöresi dışındaki yerler normal miktarın altında yağış aldı. Yıl içinde en fazla günlük yağış 14 Temmuz’da Rize-Çayeli’ne düştü. Çayeli’nde o günkü yağış miktarı 272, 8 kg olarak ölçüldü.

[TÜHA Haber Ajansı, 31 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.