enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:14 Kurumlar vergisi mükellefleri, 2025 hesap dönemine ait beyannamelerini 1-30 Nisan tarihlerinde verebilecek
11:44 Türkiye’de işsizlik oranı, şubatta bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 8,5 oldu.
11:11 A Milli Futbol Takımı,A Milli Futbol Takımı Bizim Çocuklar 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turu finalinde bugün Dünya Kupası bileti için Kosova karşısında
10:42 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey gözaltına alındı
10:33 “APP” olarak bilinen standart dışı plaka kullanımı ile araçlara sonradan eklenen ses ve görüntü sistemleri için vatandaşlara tanınan geçiş süresi yarın sona eriyor.
10:05 Türkiye’de 1994’te başlayan mobil iletişim serüveni; 5G 1 Nisan’da hizmete sunulacak
16:57 CANİK’ten Asimetrik İHA tehditlerine karşı çok katmanlı koruma kalkanı
15:48 Kocaeli Büyükşehir’in hızlı müdahalesi, Yaylada araçları kara saplanan vatandaşları kurtardı
15:10 Kocaeli Ticaret Odası’nda Almanya Gündemi: İstanbul Başkonsolosluğu ile verimli program
14:39 U-16 Türkiye Şampiyonası’nda Kocaeli Vedası: Tek Teselli Final Heyecanı
14:00 Hark Adası ve Stratejik Önemi
12:49 Doğum yardımı ödemeleri hesaplara yatırıldı
12:41 Filipinler’de ABD ve İsrail’in İran’a karşı yürüttüğü savaşın etkileri yakıt tedarikinde ağır hissediliyor.
11:24 Yeşil dönüşüm için 3 milyar liralık faizsiz finansman desteği
10:54 Bugün 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü
20:55 Dışişleri Bakanı Fidan, “Barışın önündeki şu anda en büyük engel, İsrail’in durduğu yer”
20:22 ABD’li albay Lawrence Wilkerson’dan çarpıcı iddia: İsrail’in devlet varlığı son bulabilir
13:56 Kosova’nın rakibi A Milli Futbol Takımı, 31 Mart Salı günü galibiyetle ayrılması durumunda 24 yıl sonra Dünya Kupası’na katılacak…
19:09 Dışişleri Bakanı Fidan, katıldığı A Haber yayınında gündemi değerlendirdi, Haktan Uysal ve Banu El’in sorularını yanıtladı.
18:47 Türkiye’de 5G teknolojisiyle, teknoloji ve mobil iletişimde yeni bir çağın kapısı aralanıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de 1994’te başlayan mobil iletişim serüveni; 5G 1 Nisan’da hizmete sunulacak

Türkiye’de 1994’te başlayan mobil iletişim serüveni; 5G 1 Nisan’da hizmete sunulacak
31.03.2026
A+
A-

* Türkiye’de 1994’te başlayan mobil iletişim serüveni, 1 Nisan’da hizmete sunulacak 5G teknolojisi ile birçok alanda yeni imkanların kapısını açacak.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

ANKARA, 31 MART 2026 – Türkiye, 1986’da araç telefonları aracılığıyla 1G teknolojisiyle tanıştı. Cep telefonuyla görüşme, veri aktarımı ve SMS gönderimine olanak sağlayan 2G teknolojisi ise 1994’te kullanılmaya başlandı.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in, 23 Şubat 1994’te dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i aramasıyla ilk cep telefono görüşmesi gerçekleştirildi. Sesin yanında datanın da önem kazanmasıyla Türkiye, 2009 itibarıyla 3G’ye geçti. 1 Nisan 2016’da ise mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4,5G teknolojisi sayesinde yeni imkanlara kavuşuldu.

Türkiye’de mobil iletişim 32 yılın ardından yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla düzenlenecek tören sonrası 1 Nisan itibarıyla 5G teknolojisine geçilecek.

Bu tarihi geçiş, iletişimden sanayiye, eğitimden sağlığa, ekonomiden toplumsal hayata kadar her alanda köklü dönüşümün habercisi olacak. 5G hizmetleri, 1 Nisan’da ilk sinyalin alınmasının ardından belli bir takvim dahilinde Türkiye genelinde hizmete sunulacak.

Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’un katılımıyla geçen yıl gerçekleştirilen 5G yetkilendirme ihalesinde 3 milyar 534 milyon dolar gelir elde edildi. 5G ile mobil internet hızı yaklaşık 10 kat artacak. Böylece kesintisiz ve daha güvenilir haberleşme imkanı sağlanacak.

Bu teknoloji, birçok alanda önemli gelişmeleri de beraberinde getirecek. Bu büyük dönüşümde en önemli önceliklerden biri, teknolojinin sadece tüketildiği değil, yerli ve milli imkanlarla üretildiği Türkiye vizyonu olacak.

Yerli ve milli imkanlarla 5G’yi yaygınlaştırma hedefi

5G yetkilendirme ihalesinde işletmecilere yıllara göre artan şekilde yüzde 60’a varan oranlarda yerli malı belgeli ürün, ürün bulunma durumuna göre de yüzde 30’a varan oranlarda milli haberleşme ürünü kullanım yükümlülüğü getirildi.

Mobil özel şebekelerde de milli ürün zorunluluğu bulunuyor. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK), 160’tan fazla firma ve 8 binden fazla çalışanıyla sektörün rekabet gücünü artırıyor.

TÜBİTAK ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) Başkanlığı destekleriyle “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi” gibi çalışmalarla 5G çekirdek şebeke, baz istasyonu ve yazılımlar geliştirildi.

Hasdal Akıllı Yol Projesi’nde yerli 5G çekirdek şebeke ve ULAK baz istasyonları başarıyla devreye alındı. TÜRKSAT’ın uydu ve kablo altyapısındaki katkıları, ULAK’ın milli baz istasyonları, GSM operatörlerinin sahadaki yatırımları ve diğer tüm paydaşların çalışmalarının bir araya gelerek Türkiye’yi içinde bulunduğu bilişim çağında daha güçlü ve bağımsız kılması hedefleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.