Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı

* Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye ile Türkmenistan arasında ticaret hacminin yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttığına dikkat çekti.
TÜHA/TÜRKUAZ İnternational News Agency
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN
ANKARA, 03 TEMMUZ 2025 – Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye ve Türkmenistan’ın, tarihi ve kültürel bağlarla birbirine sıkı sıkıya bağlı iki dost ve kardeş ülke olduğunun altını çizdi.
Bakan Prof. Dr. Bolat, “Türkmenistan ile 2,2 milyar dolar seviyesine ulaşan ticaret hacmimizin sergilediği dengeli görünüm bizleri memnun ediyor. Bu yılın ilk altı ayında da ticaret hacmimizde yaklaşık yüzde 26,3 artış sağlandığını görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine bir an önce ulaşılması asıl hedefimizdir” dedi.
Türkiye’nin Türkmenistan’daki yatırımlarının 200 milyon doları aştığına işaret eden Bolat “Ayrıca, bugüne kadar Türk müteahhitleri Türkmenistan’da 1.099 proje üstlenmiştir. Altyapıdan enerji santrallerine, konutlardan akıllı şehirlere kadar geniş bir alana yayılan müteahhitlik projelerinin değeri 54 milyar doları geçmiştir. Bu rakam, Türk müteahhitlerin dünya genelinde üstlendikleri projelerin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin yıllık tarım ve gıda ihracatı 32,6 milyar dolara ulaştı
Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkmenistan’da gerçekleştirilen Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nda olduğu gibi ülkemizde de bir Türkmenistan Ticaret Fuarı düzenlenmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü hatırlattı.
Prof. Dr. Bolat, “İnanıyorum ki ‘Türkmenistan Ticaret Fuarı’ hem Türkmen ürünlerinin ülkemizde tanıtılması hem de Türkmen iş çevrelerinin ülkemizdeki yatırım fırsatlarını yerinde görmesi açısından büyük fayda sağlayacak” dedi.
Gıda Sektörü ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Prof. Dr. Ömer Bolat, “Ülke olarak, hamdolsun ki, Anadolu’nun bereketli topraklarında kök salmış eşsiz bir tarım medeniyetine sahibiz. 2002 yılında 3,7 milyar dolar seviyesinde olan tarım ve gıda ihracatımızın, bugün 32,6 milyar dolara ulaşması yalnızca bir başarı değil, aynı zamanda stratejik bir iradenin, planlamanın ve çalışmanın sonucudur. Tarım ürünlerinde verdiğimiz 10,8 milyar dolarlık dış ticaret fazlası, bu alandaki rekabetçiliğimizin ve stratejik potansiyelimizin somut göstergesidir. 2024 yılında tarım ürünleri sektörüne yönelik olarak 11 adet sektörel ticaret heyeti, 1 adet sektörel alım heyeti, 198 adet bireysel, 66 adet milli ve 7 adet yurt içi tarım ve gıda fuarları ile 5 adet aktif (kapsama alınan) UR-GE Projesi Destekleri hayata geçirildi. Gıda sanayinin tüm paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen F İstanbul’un bu anlamda, alıcılar ile yerli üreticimizi buluşturarak ihracatımıza ve ekonomimize önemli bir katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum” dedi.