enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:16 “Filenin Efeleri” A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2025 Dünya Şampiyonası son 16 turunda yarın Hollanda ile çeyrek final mücadelesi verecek.
22:02 Bakan Fidan: Bölge ülkeleriyle ortak güvenlik konusunu masaya yatırmalıyız
21:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüşecek
20:28 Dünyada ve Türkiye’de Yükselen Spor branşının adı ” PİCKLEBALL “
08:41 İşgalci İsrail’in saldırıları, Filistinlilerin yalnızca yaşama hakkını değil, ölümden sonraki onurunu da hedef alıyor…
07:38 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
07:38 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
07:34 Kerkük Kimin?
07:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
07:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
07:28 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
07:28 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
07:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü TÜHA’ya anlattı…
07:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
07:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
07:01 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
03:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
02:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası bugün oynanacak maçlarla başlayacak.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Karadeniz’deki tahıl koridorunda ne rol oynayacak?

Türkiye Karadeniz’deki tahıl koridorunda ne rol oynayacak?
10.06.2022
A+
A-

MOSKOVA , ANKARA – TÜHA HABER / Karadeniz’de tahıl koridoru planlarıyla ilgili ayrıntılar netleşiyor. Medyaya yansıyan haberlere göre, Türk ordusu da planda aktif rol oynayacak.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘DW’den aktardığı haberine göre, Kremlin’den yapılan açıklamada Ukrayna yönetimi, ülkedeki limanların girişlerini mayınlardan arındırmaya çağrıldı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “Mayınların temizlenmesi, gemilere, silah taşıyıp taşımadıkları Rus askerlerince kontrol edildikten sonra limanlara girme, tahıl yükleme ve yine bizim yardımımızla uluslararası sulara açılma imkanı tanıyacaktır” dedi.

 

Rusya’nın Ukrayna limanlarını ablukası, başta yoksul Afrika ülkeleri olmak üzere Karadeniz üzerinden gelen tahıla muhtaç durumdaki pek çok ülkede açlık krizi tehdidini gündeme getirdi. Ukrayna verilerine göre 20 milyon tonu aşkın tahıl sevkiyata hazır bir şekilde Ukrayna limanlarında mahsur kalmış durumda. Birleşmiş Milletler, tahıl ihracatının yeniden başlatılması için Ukrayna ve Rusya yönetimleriyle temas halinde. Savaşta arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, tahıl ihracatı konusunda İstanbul’da bir koordinasyon merkezi oluşturulması teklifinde bulunmuştu.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

Akar: Epey ilerleme sağlandı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da tahıl koridoru konusunun bir an önce sonuçlanmasına gayret gösterdiklerini belirterek Rusya, Ukrayna ve BM arasında süren görüşmelerde “epey bir ilerleme sağlandığını” söyledi.

Akar, “Nasıl yapılacak, mayınlar nasıl temizlenecek, kim yapacak, koridor nasıl oluşturulacak, kim refakat edecek gibi teknik planlamalara yönelik konular üzerindeki çalışmalar devam ediyor” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Fotoğraf: KENZO TRIBOUILLARD/AFP/Getty Images

Bu konudaki sorumluluğun büyük oranda Türkiye’de olup olmayacağına yönelik soru üzerine Bakan Akar, “Şu anda Türkiye olarak biz koordine ediyoruz.” yanıtını verdi. Akar, bir gazetecinin “Konunun tıkandığı nokta neresi?” demesi üzerine, “Güven. Herkes karşılıklı olarak bir şeylerden emin olmak istiyor. Biz de o güvenin temin edilmesi için çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Teskilat_680*100 banner

İzvestiya: Odessa limanı için plan hazır

Kremlin’e yakınlığıyla bilinen İzvestiya gazetesi, Çarşamba günü yayımladığı haberinde Moskova, Kiev ve Ankara’nın Odessa limanından tahıl sevkiyatı için bir taslak üzerinde uzlaştığını bildirmişti. Rus hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde, Türk ordusunun Ukrayna karasularındaki mayınları temizleme işlemini üstleneceği ve gemilere uluslararası karasularına çıkana kadar refakat edeceği belirtilmiş, ardından gemilerin İstanbul Boğazı’na kadar Rus savaş gemileri eşliğinde ilerleyeceği kaydedilmişti.

Gazete, Lavrov’un Türkiye’deki temasları sırasında planın detaylarının üzerinden geçileceğini ve sonrasında resmi olarak duyurulacağını yazdı.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Azak Denizinde Rusya’nın kontrolüne giren Berdyansk ve Mariupol limanlarının mayın temizleme işlemlerinin tamamlanmasının ardından tahıl sevkiyatına hazır olduğunu açıkladı. Ancak Karadeniz’e göre daha sığ olan Azak Denizindeki limanlara daha küçük gemiler giriş yapabiliyor. Ukrayna’nın en önemli limanı Odessa ise halen Rus ablukası altında.

EK Kaynaklar * dpa,rtr

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.