enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:06 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro Ekibi’nden sezonun ilk oyunu
10:01 Türkiye’nin entegre lojistik hizmetler sunan Solmaz’dan çevre dostu filo hamlesi
00:22 Ankara Adalet Sarayı’nın temeli Bakanlar Tunç ve Kurum’un katıldı törenle atıldı
00:18 Soykırımcı katil İsrail, masum Gazze halkına karşı saldırılarını aralıksız sürdürüyor
00:18 Irak’ın kuzeyine hava harekatı: 24 hedef imha edildi
00:16 KIZILELMA teker kesme testini de başardı
00:14 Altın Portakal Film Festivali’ne sayılı günler kaldı!
00:13 Bahçeli: Anayasanın ilk 4 maddesine şaşı bakanlar ve şaibeli tavır gösterenler bizim için yok hükmündedir
00:10 Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak Kayseri Valiliğini ziyaret etti
00:09 Kabatiya kasabasında insansız hava aracıyla düzenlenen bombalı saldırıda iki kişi öldü ve yaralandı
00:09 Adalet Bakanlığı Duyurdu: 400 İcra Müdür ve Müdür Yardımcısı Alınacak
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Türk demir çelik sektörü Avrupa’nın 2’ncisi, dünyanın ise 8. büyük çelik üreticisi”
00:08 Blinken: “Ortadoğu’da istikrarı güvence altına almanın en iyi yolu Gazze’de ateşkes sağlamak”
00:08 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 16 ile yeni vali atandı
00:06 Filistin Devleti Başkanı Abbas, “Filistin Devleti’ni tanıdığı için İspanya’ya teşekkür ediyoruz ve BM’ye tam üyelik elde edilmesi konusunda desteğine güveniyoruz”
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu ve Yönetim Kurulunu Kabul Etti
00:04 Filistin Başbakan Muhammed Mustafa, Gazze Şeridi’nde UNICEF’e ziyarette bulundu
00:03 Sertrans Logistics’ten 2 bin kişilik dev istihdam hamlesi
00:03 Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, “Türkiye, modern tesisleriyle beraber bir spor ülkesi olma yolunda”
00:02 CANiK 26 yıldır büyüyor ve Türk Savunma Sanayisine güç katıyor   
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye-Irak İlişkilerinde Yeni Dönem: Stratejik Adımlar ve Ortak Projeler

Türkiye-Irak İlişkilerinde Yeni Dönem: Stratejik Adımlar ve Ortak Projeler
26.08.2024
A+
A-

Türkiye ile Irak arasında son dönemlerde görüşmelerin sıklaşması ve ortak faydalar doğrultusunda atılan stratejik adımlar göze çarpmaktadır.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Ankara Merkezli düşünce kuruluşu olan Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar www.turksam.org/images/logo2-9598.pngMerkezi (TÜRKSAM) Uluslararası İlişkiler  Araştırmacı ve Analist Mısra ŞAHİN, kaleme aldığı “Türkiye-Irak İlişkilerinde Yeni Dönem: Stratejik Adımlar ve Ortak Projeler” başlıklı analizinde, Türkiye ile Irak arasında son dönemlerde görüşmelerin sıklaşması ve ortak faydalar doğrultusunda atılan stratejik adımların göze çarptığını dile getirdi.

Türkiye’nin güney komşusu olan Irak ile 378 km sınırı bulunduğunu hatırlatan Mısra ŞAHİN, “Gerek bu coğrafi yakınlık gerekse kültürel bağlar nedeni ile Irak’ın iç dinamiklerinin Türkiye’yi etkilemesi kaçınılmazdır. Irak geçmişten günümüze sınır güvenliği ve bölge siyaseti bağlamında Türkiye için birlik ve bütünlüğü önemli bir komşu” olduğuna vurgu yaptı.

Analist Mısra ŞAHİN, ikili ilişkilerin tarihçesine bakıldığı zaman, Türkiye ile Irak arasında değinebilecek ilk ve önemli sorunun Misak-ı milli sınırlarına dahil olmasına rağmen kaybedilen Musul ve Kerkük olduğuna dikkat çekti,

“Fakat iki ülke arasındaki ilişkileri belirleyen ve süregelen asıl faktör ise özellikle 2003 yılı sonrası Kürt Meselesi ve terör örgütü PKK’nın Irak’taki varlığı olmuştur” diyen şunları söyledi:

Esenyurt'ta Celal Talabani ve Mesut Barzani ev aldı!

                      Mesud Barzani                                                           Celal Talabani 

“1991’de Kuzey Irak’ta güvenli bir bölge oluşturulması, Kürtlerin burada güç kazanmasına ve PKK’nın kamp kurarak yerleşmesine sebep olmuştur. Dolayısıyla Kürt Yönetiminin devletleşme ihtimali Türkiye’nin güvenlik politikalarına ters düşmüş, toprak bütünlüğüne tehdit oluşturmuştur. Bölgesel Kürt Yönetimi merkezli PKK faaliyetleri Türkiye ve Irak arasındaki gerilimi arttırmış, özellikle 2004-2008 yılları arasında TSK, Kuzey Irak’a operasyonlar düzenlemiştir. Ancak sonrasında Erbil hükümetinden Celal Talabani ve Mesud Barzani’nin Türkiye ziyaretleri ve daha sonra Erdoğan’ın Erbil ziyareti her iki tarafında normalleşme isteği içinde oldukları şeklinde yorumlanmıştır”.

Yumurtalık petrol boru hattına sabotaj - Haber 7 EKONOMİ

Analist Mısra ŞAHİN, “Petrolün millileştirildiği döneme baktığımızda ise Irak ile Türkiye arasında ekonomik çıkarlar doğrultusunda hayata geçirilen Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı karşımıza çıkmaktadır. Petrol ticaretini geliştirerek kalkınmayı ve bölgede etkin bir güç haline gelmeyi hedefleyen Irak’ın bu amacı gerçekleştirmek için sahip olduğu petrol boru hatlarının yeterli olmayışı Irak’ı Türkiye ile iş birliğine yöneltmiştir. Sonuçta 27 Ağustos 1973’te Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı inşası başlamıştır. Türkiye ile Irak arasında yalnızca ekonomik değil siyasi ilişkileri de belirleyen ve Türkiye’nin uluslararası ilk boru hattı, 1990 yılında Türkiye’nin Irak’a Körfez Savaşı nedeni ile uygulanan ambargoya katılması ile kapatılmıştır” dedi.[1]

Bunun yanı sıra Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin döneminde Türkiye’nin Saddam’ın agresif tutumundan rahatsızlık duyarak bu süreçte batılı devletlerden yana bir politika sürdürdüğünü ve hatta Saddam’a karşı oluşturulan neredeyse her oluşumu desteklediğini belirten Mısra ŞAHİN, “2010’lu yıllarda Bağdat Hükümeti ile arası açılan Türkiye ekonomik çıkarlarını gözeterek Erbil Hükümeti ile iyi ilişkiler kursa da 2020 yılı ve sonrası için Ankara hükümeti ile Bağdat hükümeti arasındaki ilişkiler tekrar yumuşama eğilimi içindedir denilebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Günümüzde yaşanan son gelişmelere bakıldığında ise son dönemde sıklaşan görüşmeler neticesinde önemli adımların da atıldığını söylemenin  mümkün olduğuna vurgu yapan Analist ŞAHİN,  şöyle devam etti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 yıl sonra Irak'ta

“Son gelişmeleri ele almak istediğimizde bunlardan ilki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 yılın ardından geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı Irak ziyareti kapsamında Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar arasında imzalanan “Kalkınma Yolu Projesinde Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı” iken bir diğeri ise 15 Ağustos tarihinde Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4. Toplantısı kapsamında imzalanan “Güvenlik Zaptıdır.”” dedi.

Gündemdeki Kalkınma Yolu Projesi nedir? - Haberler - Ekonomist

Kalkınma Yolu Projesi’nin 1200 km’den oluştuğuna da değinen Mısra ŞAHİN, “Basra Körfezi’nden Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzanan kara ve demir yolları Irak ve Türkiye’yi birbirine bağlayan küresel anlamda da önemli bir ticari koridordur.  Bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı olarak değerlendirilen “Kalkınma Yolu Projesi” yeni İpek Yolu olarak nitelendirilirken katılımcı ülkelerle birlikte Türkiye’nin de ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendirmesi beklenmektedir” şeklinde aktardı. [2]

Rûdaw, Türkiye-Irak arasında imzalanan 'güvenlik... | Rudaw.net

ŞAHİN, “Güvenlik Zaptına baktığımız zaman ise 1 yıl süre ile imzalanan mutabakat çerçevesinde yalnızca ticari değil birçok alanda uzlaşı sağlandığı görülmektedir. Bu zaptı incelediğimizde ilk olarak önsözünde[3] yer aldığı şekilde Irak Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin egemenlik, güvenlik, siyasi ve toprak bütünlüğüne saygıya dayanan güçlü tarihi ortaklığı vurgulanmış ve her iki tarafın terör örgütleri hakkında bilgi paylaşımı ile güvenlikleri ve ulusal çıkarlarının korunması, güvenlik, askeri ve istihbarat koordinasyonunun geliştirilmesi amaçlanmıştır” şeklinde kaydetti ve şunları ekledi:

Resmen duyurdular! Komşu ülke ile Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi  kurulacak

“Bu bağlamda, Başika’da Ortak Eğitim ve İş Birliği Merkezi ve Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi kurulması kararlaştırılmıştır. Bağdat’ta kurulacak olan Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi, operasyonel ve stratejik bilgileri her iki tarafın yüksek komuta merkezine iletmek, ortak sınırda saha istihbaratı bilgi alışverişinde bulunmak ve güvenlik durumlarını izleyip raporlamakla yükümlüdür. Bunun dışında her 3 ayda bir toplanmak üzere her iki ülkenin Genelkurmay Başkanlığı’nda bir Ortak Komite oluşturulacaktır”.

Analist Mısra ŞAHİN, ayrıca bu zapt ile tarafların, yasaklı terör örgütleriyle mücadele ederek, bu örgütlerin bir ülkenin topraklarında diğerine karşı faaliyet göstermesini engellemeyi taahhüt ettiğini hatırlatarak, “Taahhütleri ortak sınır güvenliğinin sağlanması için istihbarat paylaşımı, terör örgütlerinin her iki ülke topraklarında faaliyet göstermesinin engellenmesi, terör örgütlerine silah, lojistik ve mali destek sağlanmasının önlenmesi, teröristlerin tespit edilmesi, yargılanması ve iadesinin koordine edilmesi, terörist ve yasaklı örgütlerin her iki ülke topraklarında ikamet etmesinin önlenmesi şeklinde hayata geçirilecektir” dedi. [4]

Türkiye ile Irak arasında farklı alanlarda 26 anlaşma imzalandı - Son  Dakika Haberler

Ankara Merkezli düşünce kuruluşu olan Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜRKSAM) Uluslararası İlişkiler  Araştırmacı ve Analist Mısra ŞAHİN, kaleme aldığı “Türkiye-Irak İlişkilerinde Yeni Dönem: Stratejik Adımlar ve Ortak Projeler” başlıklı analizinin “Değerlendirme” bölümünde ise şunları aktardı:

“Her ne kadar Türkiye ve Irak arasında stabil ilerleyen bir ilişkiden söz etmek mümkün olmasa da yakın geçmişte atılan adımlar iki ülke açısından da kritik bir öneme sahiptir. Atılan adımları, her iki ülkenin de tarihi ve coğrafi yakınlığını stratejik bir avantaja dönüştürme çabası olarak yorumlamak mümkündür. İki ülke arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi ve Güvenlik Zaptı gibi anlaşmalar, hem ekonomik hem de güvenlik alanında iş birliğinin derinleştirildiğini göstermektedir. Ek olarak Irak’ın PKK’yı terör örgütü olarak tanıması Türkiye için Irak’ın attığı önemli bir adım olarak görülmektedir. Türkiye ve Irak, ortak menfaatler doğrultusunda sınır güvenliği, terörle mücadele ve bölgesel kalkınma gibi konularda daha güçlü bir iş birliği kurarak bölgedeki istikrarı ve kendi ulusal çıkarlarını koruma yönünde kararlılık sergilemektedir. Atılan adımlar iki ülke arasındaki ilişkilerden ziyade bölgedeki dengeleri de olumlu etkileyecektir”.


[1] Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt: 5 Sayı: 2 Yıl: 2023, Türkiye-Irak Dış Politik İlişkileri Üzerine Bir İnceleme, Yusuf SAYIN, Esra AKSOY

[2] T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, KALKINMA YOLU’NDA TARİHİ ADIM

[3] T24 Bağımsız İnternet Gazetesi, https://www.t24.com.tr/haber/turkiye-ile-irak-arasinda-imzalanan-guvenlik-zapti-nin-ayrintilari-netlesti-guvenlik-koordinasyon-merkezi-bagdat-ta-olacak,1180384

[4] T24 Bağımsız İnternet Gazetesi, https://www.t24.com.tr/haber/turkiye-ile-irak-arasinda-imzalanan-guvenlik-zapti-nin-ayrintilari-netlesti-guvenlik-koordinasyon-merkezi-bagdat-ta-olacak,1180384

***

Yazar hakkında

Mısra ŞAHİN, 1999 Adana doğumludur. Çukurova Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 2023 yılında mezun olmuştur. Mısra Şahin 1 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Stajyer olarak görev almaya başlamıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.