Türkiye-Endonezya arasında: Ekonomi, ticaret ve yatırım alanında işbirliğinin geliştirilmesi

İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto tarafından yapılan 64 maddelik ortak beyandan “Ekonomi, ticaret ve yatırım alanında işbirliğinin geliştirilmesi” ni paylaştı.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Ekonomi, ticaret ve yatırım alanında işbirliğinin geliştirilmesi
Gelişen küresel ticaret ortamı ve dengeli ekonomik ilişkilerin sağlanması gerekliliği göz önüne alındığında, her iki tarafın, ekonomik ve ticari konularda işbirliğini artırma konusunda mutabık kaldığı aktarılan beyanda, her iki liderin, 10 milyar ABD doları hacmindeki ikili ticaret hedefine ulaşma kararlarını teyit ettikleri, bu hedefe, ilk aşamada 2026’ya kadar iki ülke arasında sınırlı tercihli ticaret anlaşması, sonraki aşamada ise Türkiye-Endonezya Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasına (CEPA) yönelik tercihli ticaret planı geliştirilerek ulaşılabileceğini belirttikleri dile getirildi.
Beyanda, liderlerin, daha fazla ticaret akışı ve daha yakın ekonomik ortaklığın kolaylaştırılması ortak hedefiyle her iki ülkenin ekonomi ve ticaret yetkilileri arasındaki işbirliği ve görüş alışverişinin artırılmasının önemini vurguladığı kaydedildi.
Her iki liderin, mevcut Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu (KEK) mekanizmasının önemini kabul ederek, özel sektörün ikili ticaret ve ekonomi gündemiyle ilgili ortak işbirliği mekanizmalarına daha etkin katılımını sağlamak ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesini hızlandırmak amacıyla her iki ülkenin görevlendirilmiş bakanlarının öncülüğünde bu mekanizmayı kullanma konusunda mutabık kaldıkları bildirildi.
Her iki tarafın, ikili yatırım çabalarının önemini vurguladıkları ve ikili yatırım ilişkilerini geliştirme kararı aldıkları belirtilen beyanda, her iki tarafın, teknik toplantılar, ziyaretler ve eğitimler yoluyla tarımsal işbirliklerini güçlendirme isteklerini vurguladıkları aktarıldı.
Beyanda, her iki Cumhurbaşkanının ayrıca, ikili ticaret akışının geliştirilmesine ve ekonomik ortaklıklarının tam potansiyelinin hayata geçirilmesine katkıda bulunacak olan tarımsal ürünlere ilişkin onay prosedürlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması konusundaki desteklerini bir kez daha teyit ettikleri vurgulandı.
Türkiye’nin, Endonezya’nın kalkınma planlarına, özellikle de verimli ve sürdürülebilir konut çözümlerinin geliştirilmesinde Türk müteahhit sektörünün iş kapasitesini tanıtarak düşük gelirli aileler için yılda 3 milyon uygun fiyatlı konut sağlama girişimine katkıda bulunmaya istekli olduğunun ifade edildiği belirtildi.
Her iki liderin, ticaret ve turizmdeki büyüme potansiyelini kabul ederek, sivil havacılık konularında daha fazla işbirliğini teşvik ettiği kaydedilen beyanda, liderlerin, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D-8 üye devletleri arasında Tercihli Ticaret Sisteminin (TPS-OIC) tam olarak işler hale gelmesi yönündeki kararlılıklarını teyit ettikleri, helal endüstrisi alanında teknik işbirliğini geliştirmeye karar verdikleri ifade edildi.