enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
02:00 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:36 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:19 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:58 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
07:27 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
11:18 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:32 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
10:04 Su, Suyun Önemi Türkiye’de Su Politikaları ve Su Sorunu Üzerine Kısa Anımsatmalar…
07:48 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
07:46 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
07:42 İsrail-İran saldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
07:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
07:38 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
07:33 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, 186 yaşında
23:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye-Azerbaycan savunma planlarını sil baştan yaptı

Türkiye-Azerbaycan savunma planlarını sil baştan yaptı
01.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Azerbaycan ordusunun, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da gerçekleştirdiği saldırılara verdiği sert yanıt bölgede yeni bir sayfanın açılmasını sağlayabilir.

Son dakika: Türkiye, Azerbaycan için harekete geçti! - SİYASET Haberleri

YENİ ŞAFAK Gazetesi‘nin haberinde, Düzenlediği başarılı harekatla Azerbaycan’ın özgüvenini yeniden kazandığına dikkat çeken Genelkurmay İstihbarat Daire Eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin, “Türkiye’nin sağlamış olduğu İHA/SİHA’lar bu operasyonlarda çok etkili oldu. Temmuz ayında Tovuz’a yapılan saldırı sonrası Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ortak tatbikat ve savunma planlamaların sil baştan yaptı. Bu atılan adımlar Azerbaycan’ın bugün geldiği noktayı gösteriyor. Ermenistan bundan sonra saldırmadan önce iki kez düşünecektir” değerlendirmesinde bulundu.

 Ermenistan ordusunun, temmuz ayında Tovuz’a gerçekleştirdiği saldırılar hem Türkiye hem de Azerbaycan için bardağı taşıran son damla olmuştu.

Bu saldırıdan sonra Türkiye ile Azerbaycan arasında askeri tatbikatlar gerçekleştirildi ve savunma planları sil baştan yapıldı.

Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan Genelkurmay İstihbarat Daire Eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Azerbaycan ordusunun gerçekleştirdiği başarılı harekatın perde arkasına dikkat çekti:

  • “Azerbaycan’ın epeyden beri süren bir özgüven eksikliği vardı. Bu saldırılara verilen yanıt bu açıdan çok önemli. Türkiye’nin sağlamış olduğu İHA/SİHA’lar bu operasyonlarda çok etkili oldu. Temmuz ayında Tovuz’a yapılan saldırı sonrası Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ortak tatbikat ve savunma planlamaların sil baştan yaptı. Bu atılan adımlar Azerbaycan’ın bugün geldiği noktayı gösteriyor. Ermenistan bundan sonra saldırmadan önce iki kez düşünecektir.”

90’LI YILLARDAN İTİBAREN ORTAK ÇALIŞMALAR VAR

“Türkiye ile Azerbaycan arasında 1990’lı yıllardan bu yana çok yakın çalışma var. Bütün kolordu komutanları dahil, tabur komutanlarına kadar Türk subaylar danışmanlık yapıyor. Orada harp okulları ve akademi kurduk. Bir tuğgeneral başkanlığında bir heyetimiz var. Savunma Bakanlığı dahil olmak üzere danışmanlıklar veriliyor. En son Azerbaycan ordusundaki Rusya’dan kalan tanklar modernize edildi. Bu modernizasyonu yapan da İsrail’dir. En son Tovuz’daki saldırılardan sonra insansız hava araçları gönderildi. Bu yanıtlar, Azerbaycanlılara bir özgüven getirmiştir. İçerde ortak bir zemin oluştu. Bu ortak zemin bana göre, Azerbaycan’ın iç birliğini sağlamak için çok önemlidir. Bu askeri yanıtı, masada da devam ettirirsek, Azerbaycan’ın kendine olan güvenini arttıracaktır.”

ERMENİSTAN AZERBAYCAN’IN GÜCÜNÜ TEST EDİYORDU

Ermenistan ordusunun, Tovuz saldırısından sonra Azerbaycan’ın gücünü test ettiğini belirten Pekin, Erivan yönetiminin çok ağır bir yanıt aldığını vurguladı:

  • Dağlık Karabağ bölgesinde 6-7 köy Ermenistan’dan kurtarılmış durumda. Bu aynı zamanda Azerbaycan’daki halkın, özgüvenini güçlendirdi. Hem sahada başarı elde etmek hem de bu başarıyı masa üzerinde devam ettirmek gerekiyor. Bu harekat, bundan sonra Ermenistan’ın çok daha dikkatli hareket etmesi konusunda bir mesaj niteliğinde.”

BATI ERMENİSTAN İŞGALİNE KARŞI SESSİZ

“ABD, Rusya ve Fransa’dan oluşan Minsk grubu bu sorunu 30 yıldır erteliyor zira bölgede olan olaylar Batı’yı çok etkilemiyor. Buradan petrol ve doğal gaz gidiyor ve bu konuda onlar için bir kısıntı yok. Batı bu nedenle ilgilenmiyor. Bu bölgede insan hakları ihlalleri, bir milletin toprağının ele geçirilmesi, demografik yapının değişmesi konusu var. MİNSK bunları geçiştirmekle meşgul..”

ERMENİSTAN KONJÖNKTÜRDEN FAYDALANIYOR

Ermenistan’ın ekonomik ve askeri gücünün zayıf olduğunu ifade eden Pekin, “Ermenistan’ın başında şu an Paşinyan var. Ermenistan nüfusu 3 milyon, ekonomisi batmış durumda, sağdan soldan gelen yardımlarla bir şey yapmaya çalışıyor. Sınırlarını Rusya koruyor. Hava savunma sistemleri de Rusya kontrol ediyor. Ermenistan aynı zamanda bir mafya ülkesi. Birkaç mafya ailesi yönetiyor ülkeyi.” diye konuştu ve sözleri şöyle tamamladı:

  • “Ermenistan bu saldırılarla Azerbaycan’ı test ediyor. Türkiye bölgede sıkıntı içerisinde. Doğu Akdeniz, Suriye, Libya, Irak’ta fiili operasyonlarına devam ediyor. AB yaptırımları söz konusu. ABD ile yaşadığı anlaşmazlıklar var. Ermenistan bu durumu düşünerek, ‘Biz istediğimizi yaparız, kimse karışamaz‘ diye düşündü. 28 yıl önce Dağlık Karabağ’ı işgal ederken benzer konjonktürden faydalandılar. Azerbaycan’ın silah sıkıntıları vardı. Aynı şeyleri yapmaya çalışıyorlar. Bu özgüven masada da devam ettirebilirse bölgede Azerbaycan’ın tutunmasına ve bu tip olayların meydana gelmemesini sağlayacaktır.
Ermeni askerler Azerbaycan drone’unu görünce kaçacak delik aradı
Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalarda Ermenistan Ordusu büyük kayıplar verdi. Ermeni askerlerin Azerbaycan Ordusu’na ait drone’dan kaçış anları kameralara böyle yansıdı.

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.