enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkel’den Türkiye’yi Öven Sözler

Merkel’den Türkiye’yi Öven Sözler
01.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis’te 2021 bütçe görüşmeleri oturumunda Türkiye ile ilişkilere değindi. 1-2 Ekim günlerinde yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye’nin mülteciler konusundaki tavrını öven Merkel, Yunanistan ve Türkiye arasındaki gerilimle, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalara da değindi. Türkiye ile ilişkileri AB Zirvesi’nde ağırlıklı olarak ele alacaklarını söyleyen Merkel, ilişkileri sorgularken, ortak paydaların unutulmaması çağrısında bulundu. 

Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle Yunanistan ve Türkiye arasında yaşananları “çok ciddi bir gerilim” olarak tanımlayan başbakan, iki NATO ülkesi arasında bir sıcak çatışma yaşanması ihtimalini düşünmek bile istemediğini belirtti. “Türkiye bizim NATO müttefiğimiz ve mültecilerin ağırlanmasında inanılmaz, saygı duyulması gerekli bir görev üstleniyor” diyen Merkel, Türkiye’de 4 milyon mültecinin bulunduğunu ifade ederek, “Yunanistan ve Türkiye arasındaki gerilimi nasıl yatıştırabileceğimizi ve aynı zamanda mülteci sorununda işbirliğini nasıl güçlendirebileceğimizi yarın çok özenle tartmamız gerekiyor. Türkiye’yle ilişkilerimizin sürekli olarak güncelleştirilmesinden yanayım, ancak önemli sorunlarda işbirliğine odaklanmamız gerekiyor” diye konuştu.

Yunanistan’a eleştiri 

2021’deki seçimde aday olmayacağını açıklayan ve bu nedenle başbakan olarak Meclis’in bütçe görüşmelerinde muhtemelen son kez söz alan Merkel, konuşmasında dolaylı olarak Yunanistan’ı eleştirdi. Moria Kampı’nda çıkan yangına göndermede bulunan Merkel, “Bu korkunç görüntüler Türkiye’den gelmedi. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu görüntüler Midilli’den, bir AB üyesi ülkeden geldi” dedi. Mülteci meselesinin AB’nin önümüzdeki 10 yılda en zor sorunu olacağını ifade eden Merkel, “Bu sorun, AB’nin bütünlüğünün bir sınavı olacak. Eğer göç sorununda AB üyeleri arasında kalıcı ortak bir temel bulamazsak, Avrupa’nın hareket yeteneği ağır zarar görür” şeklinde görüş belirtti.

Konuşmasında başka uluslararası konulara da değinen Merkel, Dağlık Karabağ’da çatışan Azerbaycan ve Ermenistan’a ateşkes ve müzakere çağrısı yaptı. Salı günü Merkel’in, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i telefonla arayarak, görüştüğü ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nun önerileri kapsamında, taraflardan barışçı çözüme katkı sunmalarını istediği açıklanmıştı.

Merkel konuşmasının ağırlıklı bölümünü Corona ile mücadeleye ayırdı. Almanya’nın son aylarda virüse karşı başarılı bir mücadele verdiğini, ancak son zamanlarda kurallara uyulmaması nedeniyle vaka sayısında büyük artış yaşandığını söyleyen Merkel, “Aylardır elde ettiğimiz kazanımları, kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız” dedi.

Ülke çapında ilkbahar aylarında yaşanan büyük çaplı kısıtlamalara gidilmesini engellemek istediğini söyleyen Başbakan, “İnsanların hastane ya da huzur evlerinde tek başına ölmek zorunda kaldığı, ekonominin, sosyal hayatın durduğu döneme geri dönülmemesi için herkese görev düşüyor” şeklinde konuştu. Başbakan Merkel Salı günü eyalet başbakanlarıyla biraraya gelerek, bir dizi yeni önlem konusunda anlaştı. Buna göre sonbahar ve kış aylarında Corona’nın yanı sıra, beklenen grip dalgasına karşı, ateş ölçen ambulanslar devreye girecek. Riskli gruplara mevsimsel grip aşısı yapılacak. Restoran ve barlarda enfeksiyon zincirini takip amacıyla doldurulan müşteri formlarında yanlış ad, soyadı ve telefon numarası verenlere en az 50 Euro ceza kesilecek.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.