enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:26 Juventus – Udinese maçı TRT SPOR’da
11:09 Jeremie Boga ve Terem Moffi’ye şok saldırı
10:41 2 Aralık Salı sabahından herkese günaydın.
00:59 KIZILELMA ve Skydagger testleri: Türk savunma sanayiinde tarihi günler
00:54 12 Dev Adam Dünya Kupası Elemeleri’nde İsviçre’yi 85-60 yendi
00:50 Bakan Yerlikaya, “Toplam 103 terör örgütü mensubu ikna yoluyla yurt dışından gelerek teslim oldu”
00:48 Türkiye’de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı yüzde 7,5 artarak 33 milyon 193 bin 636’ya yükseldi…
00:43 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu ülkenin ayaklarında büyük pranga gibi bağlanan terörü bir kenara koyacağız”
00:36 Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı dünya basınında…
00:35 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Jandarma Genel Komutanlığı 2025 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.
00:32 Dışişleri Bakanı Fidan’ın Tahran ziyareti İran gazetelerinde nasıl yer aldı?
00:24 Cevdet Yılmaz: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ortaya koymuştur
00:23 CHP’li belediyenin rüşvet davası başlıyor
00:09 Eski AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk için Mecliste cenaze töreni düzenlendi..
00:03 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın ‘Kuşbakışı’ndan Dünyadaki Durum!…
14:10 Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…
13:34 1 Aralık Pazartesi gününden herkese merhaba…
12:02 İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?
00:52 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:50 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Türkiye-Arnavutluk İlişkileri’ paneli Tiran’da düzenlendi

‘Türkiye-Arnavutluk İlişkileri’ paneli Tiran’da düzenlendi
15.01.2022
A+
A-

TİRAN – TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Ocak‘ta Arnavutluk’a düzenleyeceği ziyaret öncesinde başkent Tiran önemli bir etkinlik düzenlendi. Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkiler, iki ülkeden davetlilerin katıldığı panelde değerlendirildi.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “Balkanlar’da barış, istikrar, kalkınma: Türkiye-Arnavutluk ilişkileri” konulu panel düzenlendi.

Türkiye Maarif Vakfı’na bağlı “Tiran-New York Üniversitesi’nde” gerçekleşen panele Doç. Dr. Lindita Latifi Xhanari, Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, Doç. Dr. Aylin Ünver Noi ve Arnavutluk’un Ankara eski büyükelçisi Genti Gazheli konuşmacı olarak katıldı.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğine dikkati çeken Gazheli, Arnavutluk’un ithalatının yüzde onunu Türkiye’den karşıladığının altını çizdi.

“Türkiye ve Arnavutluk’un NATO çatısı altında dengeleyici unsurlar olabilecek”

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Ünver Noi, iki ülke arasında özellikle güvenlik ve savunma alanında mevcut iş birliğinin, NATO tarafından bir istikrar unsuru olarak görüldüğünün altını çizdi.

Dünyanın birçok bölgesinde gerginliklerin yaşandığını ve bu gerginliklerin kolayca yayılma potansiyeline sahip olduğunu söyleyen İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, ülkelerin, her türlü belirsizliğie karşı birlikte mücadele edebileceği dostlarının olması gerektiğine işaret etti.

“Balkan milletlerini birbirine bağlayan en önemli ortak payda Türkçe”

Balkanların da çatışma potansiyelini içinde barındıran bir bölge olduğunu belirten Yalçın, böyle bir durumda Türkiye ve Arnavutluk’un NATO çatısı altında dengeleyici unsurlar olabileceğini söyledi.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

New York-Tiran Üniversitesi Balkan Araştırmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Lindita Latifi Xhanari, iki ülke ilişkilerini kültürel açıdan değerlendirdi.

Xhanari, Balkan milletlerini birbirine bağlayan en önemli ortak paydanın Türkçe olduğunu, Osmanlı Türkçesinden çok sayıda kelimenin bugün hala Balkan dillerinde kullanıldığını kaydetti.

“İlişkilerimiz kültürden, eğitimden, dilden ve aynı zamanda da ortak bir tarih anlayışından besleniyor”

Panelin moderatörlüğünü üstlenen TRT Yönetim Kurulu Üyesi gazeteci Meryem İlayda Atlas Çetin şu açıklamaları yaptı:

“Bizler burada bugün çok değerli panelistler ile beraber bu ilişkilerin geleceği ve Balkanlar’daki barış ve istikrarın nasıl sağlanacağı üzerine konuştuk. Tabii Türkiye bu barış ve istikrarın devamlılığı ve sağlanması açısından çok önemli bir ülke. Çünkü biz burada Arnavutluk ile ilişkilerimize sıfırdan başlamıyoruz. Bu ilişkiler zaten tarih boyunca kurulmuş, çok uzun zamandan bu yana var olan köklü ilişkiler. Yani hem kültürden, eğitimden, dilden ve aynı zamanda da ortak bir tarih anlayışından besleniyor.”

Geçmiş ve şimdiki gelişmeler ışığında kalkınma vizyonları değerlendirildi

Panelde Türkiye’nin Balkanlar politikası, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki tarihi bağlar ele alınırken, çok yönlü ikili iş birliğini bir üst seviyeye çıkarmanın yolları, ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konuları değerlendirildi.

NATO üyesi olarak Türkiye ve Arnavutluk’un bölgesel barış ve istikrarın korunmasındaki rolü vurgulandı.

Sosyal, kültürel ve toplumsal boyutlarıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin değerlendirildiği panelde, geçmiş ve şimdiki gelişmeler ışığında kalkınma vizyonları ele alındı.

[UHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.