enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:36 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:35 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:09 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
00:01 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
12:05 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:52 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:41 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Türkiye-Arnavutluk İlişkileri’ paneli Tiran’da düzenlendi

‘Türkiye-Arnavutluk İlişkileri’ paneli Tiran’da düzenlendi
15.01.2022
A+
A-

TİRAN – TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Ocak‘ta Arnavutluk’a düzenleyeceği ziyaret öncesinde başkent Tiran önemli bir etkinlik düzenlendi. Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkiler, iki ülkeden davetlilerin katıldığı panelde değerlendirildi.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “Balkanlar’da barış, istikrar, kalkınma: Türkiye-Arnavutluk ilişkileri” konulu panel düzenlendi.

Türkiye Maarif Vakfı’na bağlı “Tiran-New York Üniversitesi’nde” gerçekleşen panele Doç. Dr. Lindita Latifi Xhanari, Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, Doç. Dr. Aylin Ünver Noi ve Arnavutluk’un Ankara eski büyükelçisi Genti Gazheli konuşmacı olarak katıldı.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğine dikkati çeken Gazheli, Arnavutluk’un ithalatının yüzde onunu Türkiye’den karşıladığının altını çizdi.

“Türkiye ve Arnavutluk’un NATO çatısı altında dengeleyici unsurlar olabilecek”

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Ünver Noi, iki ülke arasında özellikle güvenlik ve savunma alanında mevcut iş birliğinin, NATO tarafından bir istikrar unsuru olarak görüldüğünün altını çizdi.

Dünyanın birçok bölgesinde gerginliklerin yaşandığını ve bu gerginliklerin kolayca yayılma potansiyeline sahip olduğunu söyleyen İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, ülkelerin, her türlü belirsizliğie karşı birlikte mücadele edebileceği dostlarının olması gerektiğine işaret etti.

“Balkan milletlerini birbirine bağlayan en önemli ortak payda Türkçe”

Balkanların da çatışma potansiyelini içinde barındıran bir bölge olduğunu belirten Yalçın, böyle bir durumda Türkiye ve Arnavutluk’un NATO çatısı altında dengeleyici unsurlar olabileceğini söyledi.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

New York-Tiran Üniversitesi Balkan Araştırmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Lindita Latifi Xhanari, iki ülke ilişkilerini kültürel açıdan değerlendirdi.

Xhanari, Balkan milletlerini birbirine bağlayan en önemli ortak paydanın Türkçe olduğunu, Osmanlı Türkçesinden çok sayıda kelimenin bugün hala Balkan dillerinde kullanıldığını kaydetti.

“İlişkilerimiz kültürden, eğitimden, dilden ve aynı zamanda da ortak bir tarih anlayışından besleniyor”

Panelin moderatörlüğünü üstlenen TRT Yönetim Kurulu Üyesi gazeteci Meryem İlayda Atlas Çetin şu açıklamaları yaptı:

“Bizler burada bugün çok değerli panelistler ile beraber bu ilişkilerin geleceği ve Balkanlar’daki barış ve istikrarın nasıl sağlanacağı üzerine konuştuk. Tabii Türkiye bu barış ve istikrarın devamlılığı ve sağlanması açısından çok önemli bir ülke. Çünkü biz burada Arnavutluk ile ilişkilerimize sıfırdan başlamıyoruz. Bu ilişkiler zaten tarih boyunca kurulmuş, çok uzun zamandan bu yana var olan köklü ilişkiler. Yani hem kültürden, eğitimden, dilden ve aynı zamanda da ortak bir tarih anlayışından besleniyor.”

Geçmiş ve şimdiki gelişmeler ışığında kalkınma vizyonları değerlendirildi

Panelde Türkiye’nin Balkanlar politikası, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki tarihi bağlar ele alınırken, çok yönlü ikili iş birliğini bir üst seviyeye çıkarmanın yolları, ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konuları değerlendirildi.

NATO üyesi olarak Türkiye ve Arnavutluk’un bölgesel barış ve istikrarın korunmasındaki rolü vurgulandı.

Sosyal, kültürel ve toplumsal boyutlarıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin değerlendirildiği panelde, geçmiş ve şimdiki gelişmeler ışığında kalkınma vizyonları ele alındı.

[UHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.