enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye-AB İlişkilerinde Son Durum Nasıl Yorumlanıyor?

Türkiye-AB İlişkilerinde Son Durum Nasıl Yorumlanıyor?
27.06.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Ankara, Avrupa Birliği Zirvesi kararlarında Türkiye’ye göçü önleyici kapı bekçisi rolü biçildiği görüşü ve özellikle Gümrük Birliği’nde somut adım atılmaması nedeniyle memnuniyetsizliğini ifade ediyor. 

Avrupa Birliği Zirvesi’nde Türkiye’yle ilgili kamuoyuna duyurulan kararlar, Türk Dışişleri Bakanlığı’nca eleştirildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, “Bu kararlar, beklenilen ve gereken adımları içermekten uzaktır” tepkisi gösterildi. Açıklamada, “Türkiye, gerginliğin düşürülmesi, diyalog ve işbirliğinin başlatılması bakımından üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiştir. AB’nin, gerginliğin düştüğünü teslim edip, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi dahil olumlu gündemi hayata geçirmeye yönelik somut kararlar almayı ertelemesi, bir oyalama taktiği, irade eksikliği ve bir iki üye ülkenin AB üyeliklerini kötüye kullanması olarak görülmektedir. Metinde adaylık statümüze atıfta bulunulmasından kaçınılması da bu görüşümüzü teyit eder niteliktedir” denildi. Bu açıklamayla Türkiye, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için somut herhangi bir adım atılmasını öngörmeyen AB Zirvesi kararlarıyla oyalandığı görüşünü ortaya koydu.

AB Zirvesi kararları doğrultusunda Brüksel, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında gönderme kararı aldığı 485 milyon Euro ek desteğin ardından şimdi de Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro destek bütçesi ayrılacağını duyurdu. Ancak bu miktarın gönderilmesi için AB Konseyi ve AB Parlamentosu’nca onaylanması gerekiyor.

Türkiye ise, Brüksel’in göndermeyi öngördüğü 3 milyar Euro’luk destekle ilgili “Yeni mali yardım paketi, Türkiye’ye değil, Suriyeli sığınmacılara yönelik olup, esasen AB’nin kendi huzur ve güvenliğinin teminatı için atılacak bir adımdır. Göç işbirliğinin sadece mali boyuta indirgenmesi, büyük bir yanılgıdır. Bu alanda yakın işbirliği hedeflenmesi herkes için yararlı olacaktır” açıklamasını yaptı. Dolayısıyla Türkiye tarafı, ülke içerisinde barındırdığı Suriyeliler başta olmak üzere sığınmacı nüfusla ilgili AB’nin sadece belirli ve sınırlı hizmet kalemleri için bütçe ayırmasını yeterli görmüyor. Ankara, AB’nin mali desteğini Türkiye’nin Avrupa’ya göçü engelleyerek sığınmacıları kendi topraklarında tutması için yetersiz bir yaklaşım olarak yorumluyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de, AB Zirvesi kararlarıyla ilgili “Bizim beklentilerimizi karşılamaktan uzak. Somut gündemi hayata geçirmemesini oyalama taktiği görülüyoruz. Göç konusu ise sadece mali boyuta indirgenemez. Bu konu, ‘Biz size para verelim siz göçmenleri engelleyin’ denilebilecek bir husus değil. AB’nin göç konusunda ülkemizin üstlendiği külfetin farkında olmalıdır. Konsey’in kararı bu yönde bir iradeyi ortaya koyuyor” değerlendirmesini paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Brüksel’in üyelik müzakerelerine ilişkin takvim açıklanmamasına da tepki gösterildi. Açıklamada, “AB, hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanlarında diyalog önermek yerine, katılım müzakerelerinin önünü açarak, 23. ve 24. fasıllarda ülkemizde daha hızlı gelişme kaydedilmesinin zeminini oluşturabilecektir” denildi.

AB somut adım yokluğunu “pozitif gündem” gerekçesiyle açıkladı

Öte yandan AB tarafı ise, Türkiye’ye bakışında “hukukun üstünlüğü, demokratikleşme, İstanbul Sözleşmesi kararı” gibi başlıklara önem verdiği iddiasını koruduğunu da öne sürüyor ancak bu konularda Ankara’ya yönelik herhangi bir yaptırım kararı alınmaması da “pozitif gündem odaklı” ilerlemeyle gerekçelendiriliyor.

AB tarafı, Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi noktasında henüz somut adım atılmamasıyla ilgili Ankara’daki kabine değişikliği kaynaklı müzakerelerde gecikme yaşandığını işaret ediyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ruhsar Pekcan yerine atadığı Mehmet Muş’un 14 Haziran’da Brüksel’de temaslarda bulunduğunu anımsatan AB tarafı, Gümrük Birliği üzerinde teknik görüşmelere gecikmeli başlandığını ancak bunun sadece bakan değil ilgili bakan yardımcısının da değişmiş olması kaynaklı olduğunu dile getiriyor.

AB tarafı, Gümrük Birliği’ni güncellemek üzere Temmuz ayında ilk teknik komisyon toplantısı yapılacağı bilgisini de vurguluyor. Dolayısıyla AB tarafına göre, süreç gecikmeli başlasa da teknik müzakereler yürütülecek.

AB Zirvesi kararlarında Türkiye’yle ilgili üyelik müzakeresine ilişkin herhangi bir fasıl açılması öngörülmemesine rağmen AB tarafı, mevcut durumu “pozitif gündem odaklı” olarak yorumluyor. Ancak olumlu gündem izlendiği iddiasına karşın Brüksel’in, Ankara’yla sağlık, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meselelerde üst düzey diyalog takvimine ilişkin herhangi bir planlaması henüz bulunmuyor.

AB tarafı, Türkiye dışında Ürdün ile Lübnan’a ve ayrıca Suriye içindeki Birleşmiş Milletler örgütlerine yönelik 2.2 milyar Euro’luk mali yardım öngörüldüğünü vurgulayarak, sosyal koruma, eğitim gibi başlıklara öncelik verildiğini aktarıyor.

Haber: Yıldız Yazıcıoğlu / VOA 

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.turkuazhaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.