enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk-Amerikan İlişkileri Nasıl Olacak?

Türk-Amerikan İlişkileri Nasıl Olacak?
13.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / 15. Dönem CHP Milletvekili Dr. Engin Ünsal, Amerika’da dört yıllık Trump döneminden sonra yeni bir dönemin başlayacağını hatırlatarak, “Merak edilen, birçok defa tutarsız politikaları nedeniyle ciddi eleştiriler alan Trump’ın yerine seçilen Biden döneminde, T.C. – Amerika ilişkilerinde bir değişim, bir iyileşme yaşanacak mı?” dedi.

Uluslararası Politika Akademisi – (UPA) – AYDINLIK GAZETESİ YAZARI AKADEMİSYEN ENGİN ÜNSAL'LA MÜLAKAT

15. Dönem CHP Milletvekili Dr. Engin Ünsal

Dr. Engin Ünsal, Trump döneminde Amerika ile Türkiye arasında birçok olumsuzlukların yaşandığını ve Özellikle de Trump’ın, Suriye’de Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye sokacak politikalarına devam ettiğini ve Türkiye karşıtı teröörgütünü silahlandırma, sınırımızda bir Kürt devleti kurma politikalarından tüm uyarılara rağmen vazgeçmediğine dikkat çekti.

Trump’ın, Türkiye’nin çıkarlarını ve güvenliğini düşünmeden icraatlarına devam ederken Erdoğan benim sözümü dinler” söylemi ile Türkiye’nin bağımsızlığını büyük ölçüde zedeleyen bir söylemi rahatlıkla dile getirdiğini hatırlatan Dr. Engin Ünsal, “Amerika’nın stratejik ortak saydığı Türkiye’yi değil, kendi çıkarlarını koruyan bu tutumunun altı iyice çizilmeli, çünkü Amerika’nın dostları değil kendi çıkarları vardır ve kim başkan olursa olsun bu çıkarlar her koşulda öncelik taşıyacaktır” ifadesini kullandı.

PENTAGON’DA BİR GÜN

Yeni seçilen Biden’ın Türkiye’ye karşı tutumu ne olacaktır” sorusu gündeme getirildiğine vurgu yapan Dr. Engin Ünsal, “Bu sorunun yanıtı aranırken 1974’te Pentagon’da Adalet Partili bir senatörle birlikte yaşadığımız olay aklıma geldi. Kıbrıs Barış Harekâtı başarı ile tamamlanmış, Kıbrıslı Türklerin can ve mal güvenliği sağlanmış ve rahmetli Ecevit’in Barış için savaş” sloganı dünyada büyük yankı uyandırmıştı” hatırlatmasında bulundu.

“İşte tam o günlerde Amerikan Başkanı Johnson’ın hükümetimize gönderdiği mektupta, Türklerin Amerikan malı silahları Kıbrıs’ta kullanması ağır bir dille eleştiriliyordu” diyen Dr. Engin Ünsal, “Türkiye’nin silah sanayii gelişmediği için dışarıdan silah yardımı almaya mecburdu ve silahların çoğu Amerikan kökenli idi. İşte o meşhur Johnson mektubu, birçok konuda Amerika’ya bağlı olan Türkiye için ağır bir tehdit niteliğini taşıyordu” diye konuştu.

Johnson mektubu ve bilinmeyenler

Dr. Engin Ünsal, Rahmetli İsmet İnönü’nün, Yeni bir dünya kurulur ve Türkiye de bu dünyada yerini alır” diyerek Johnson’ın mektubuna karşı Kurtuluş Savaşı vermiş bir ülkeye yakışan bir yanıt verdiğini ifade etti..

Ecevit hükümetinin, Amerikan oyunları ile güvenoyu alamayınca yerine Prof. Sadi Irmak hükümeti kurulduğunu açıklayan Dr. Engin Ünsal, Amerika ile bozulan ilişkileri düzeltmek için Amerika’ya Kıbrıs harekâtının nedenlerini anlatmak üzere bir parlamento heyeti gönderme kararı aldığını ve bu heyetin CHP ve Adalet Partisi’nden seçilecek iki kişiden oluşmasının istediğini hatırlattı.

Dr. Engin Ünsal, şöyle devam etti: “Bu heyet, CHP’den ben ve Adalet Partisi’nden Bitlis Senatörü Kâmran İnan olmak üzere oluşturulmuştu. Amerika’da düzenlenen programa göre Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve bazı senatörlerle buluştuktan sonra Pentagon’da bizim için düzenlenen toplantıya katıldık. Masada beş general ve salonda teknik heyet olarak on kadar sivil vardı. Generallere şunu anlatmaya çalıştık: Türkiye, NATO’nun en doğudaki uç ülkesidir. Doğu’dan gelecek ve demokratik özgürlükleri tehlikeye atacak bir saldırıya karşı elimizdeki Amerikan silahlarını kullanamazsak bundan NATO üyeleri ve en çok da Amerika zarar görür” .

“Bunun üzerine bir general çantasından üzerinde for your eyes only (sadece gözleriniz için)” yazan çok gizli bir dosya çıkardı ve hemen bakıp dosyayı iade etmemizi istedi.  Dosyayı sırayla inceledik” diyen Dr. Engin Ünsal, “Dosyada bir Türkiye haritası vardı ve bu haritada atom bombalarının hangi şehirlerimizde olduğu gösteriliyordu. Donup kalmıştık, T.C. hükümetinden gizlenen bir haritaya bakıyorduk ve 15’e yakın ilimizde bulunan atom bombalarının işaretlerini hayretle seyrediyorduk.

Dosyayı generale iade ettikten sonra adam bize öyle bir cümle söyledi ki balyoz yemiş gibi olduk. Beyler, sizin silaha ihtiyacınız yok, gerektiğinde biz sizi bu bombalarla koruruz” dedikten sonra toplantının bittiğini söyledi”ğini aktardı.

TÜRKİYE’NİN DEĞİL AMERİKA’NIN ÇIKARLARI VARDIR

Dr. Engin Ünsal, “İşte Amerikan gerçeği buydu. Pentagon’da o gün şu gerçeği öğrendik ki dünyanın neresinde olursa olsun önce Amerika’nın çıkarları korunacaktır. Bunun için Amerika’nın yurtdışında sayılamayacak kadar çok askeri üssü vardır. Hiç kimse Biden döneminde Amerikan politikalarının değişeceğini sanmasın. Amerika şu deyişi doğrulayan bir ülkedir: Devletlerin dostlukları yoktur, sadece çıkarları vardır.

AKP’nin kurduğu tuhaf başkanlık sistemi şunu çok iyi bilmelidir ki Türkiye’nin dostu yoktur. Zaten bu dönemde ülke tüm komşuları ile kavgalıdır. Türkiye, dış yardımlara muhtaç olmadan, kendi kendine yeterek ve uluslararası ilişkilerinde kendi çıkarlarını koruyan dış politikalar oluşturmalıdır. Türkiye yeniden onurlu ve saygın bir devlet olmak zorundadır” şeklinde kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.