enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:28 Madrid’de ‘Belirsizliği Yönetmek, Dönüşümü Yönlendirmek: Dönüm Noktasında NATO’ paneli düzenlendi
10:17 İran Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı
10:05 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
23:27 “Başkasının Derdiyle Dertlenmeyen, Kendine Dert Arasın”
22:36 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
22:01 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
20:51 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:08 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
18:00 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
10:26 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
09:07 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:37 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:54 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:43 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:49 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:22 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:01 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
09:52 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:02 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:51 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tüketiciler ‘aldatılmaya’ karşı koruma altında

Tüketiciler ‘aldatılmaya’ karşı koruma altında
13.06.2024
A+
A-

Erken rezervasyon, yüzde 50’ye varan indirim, avantajlı fiyat gibi ilanları görerek alım yapan tüketiciler, bu vaatlerin yerine getirilmemesi durumunda satıcı hakkında şikayetçi olarak ödediği fazla tutarın iadesini talep edebilir.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Diyelim ki ailenizle tatil yapmak için internet üzerinden bir rezervasyon oluşturup ödeme yaptınız. Sitedeki ‘erken rezervasyon’ ilanlarını da görerek avantajlı fiyatlardan faydalanmak için bu rezervasyonu tatilden 6 ay önce gerçekleştirdiniz. Ancak 2 ay sonra aynı sitede, aynı şartlardaki tatil paketinin daha uygun fiyata satıldığını gördünüz. Bu durumda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak şikayet oluşturabilir, fazla ödediğiniz bedelin iadesini isteyebilirsiniz.

“Ticari Reklam ve Aldatıcı Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’ne aykırı”

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, özellikle yaz sezonundaki tatil rezervasyonlarında sıklıkla yaşanan bu duruma ilişkin şunları söyledi:

“Tüketicinin erken rezervasyon yaptığı takdirde daha uygun fiyatlı bir tatil hizmeti alacağına yönelik algı oluşturuluyor. Ancak daha sonra aynı hizmeti almak isteyen kişilere daha uygun fiyatlı satış yapıldığı görülüyor. Bu durumda ‘Erken rezervasyon fırsatları, %50’ye varan oranlarda tasarruf edin’ şeklindeki ilan aldatıcıdır. Tüketici kanununda yer alan ‘Ticari Reklam ve Aldatıcı Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’ne aykırıdır.”

Firmaya idari para cezası, tüketiciye fiyat farkının iadesi

Ağaoğlu bu durumu yaşayan ve zarara uğrayan tüketicilerin internet üzerinden tamamen ücretsiz şekilde Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabileceğini belirterek muhtemel sonuç ve yaptırımlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Tüketici tarafından şikayet edilmesi ve durumun tespiti halinde Ticaret Bakanlığı bünyesindeki reklam kurulunca firmaya idari para cezası uygulanır. Ayrıca bu ilanlar da yasaklanabilir. Çünkü tüketici burada aldatılmakta. Tüketici fazla ödediği bedelin iadesi için ilanın görselleriyle birlikte tüketici hakem heyetine başvurarak aradaki farkın iadesini isteyebilir.”

Ayrıca Ağaoğlu, Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılan başvuruların sonucunda verilen kararların mahkeme kararı hükmünde ve taraflar için bağlayıcı olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.