enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:40 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
18:00 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
10:57 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
10:03 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
09:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:57 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
07:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
07:29 Zafer Partili Aslan’dan Meclis’e çağrı: ‘Yangınsız Türkiye Komisyonu kurulmalı’
07:15 MHP Genel Başkanı Bahçeli, NeXT Sosyal’e katıldı
07:12 İşNet’e Üç Yıl Üst Üste En Mutlu İşyeri Ödülü
07:11 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
07:02 Anadolubank Özel Bankacılık Hizmet Ağını Genişletiyor
22:09 Bursa Harmancık/Orhaneli yangını kontrol altına alındı
22:02 MGK’da ‘Terörsüz Türkiye’ vurgusu: Milli hedeflere istikrarlı adımlarla ilerlenecek
21:54 Kulüpler Birliği yeni başkanını seçti
21:47 Türkiye, Gazze’de soykırım yapan İsrail’e karşı alınacak önlemleri ele alan Lahey Grubu’nun Bogota Ortak Bildirisi’ne katıldı
21:14 Srebrenitsa Soykırımı, Milliyetçilik ve Uluslararası İnkar: Postyapısalcı Bir Değerlendirme
12:04 Bursa’nın Gürsu, Kestel, Orhaneli ve Harmancık ilçelerinde çıkan orman yangınlarına, İnegöl Belediyesi’nden tam destek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’na düşen İsrail’in İran saldırısı..

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’na düşen İsrail’in İran saldırısı..
14.06.2025
A+
A-

* TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel KAVRAYAN,  katil, soykırımcı İsrail’in Cuma günün ilk saatlerinden itibaren İran’ın başkenti Tahran saldırmasıyla ilgili  yansımaları toparladı. 

* Detayı bültenimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'ndeki diplomasi trafiğini derledi

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

ANKARA, 14 HAZİRAN 2025 –

*** İsrail’den İran’a ‘Yükselen Aslan Operasyonu’: İranlı komutanlar ve nükleer bilimciler öldü.

Tahran'daki patlamalar

İsrail’in İran’ın nükleer ve balistik füze tesisleriyle askeri karargahlarını hedef aldığı saldırılarda iki üst düzey komutan ve nükleer programla ilişkili bilim insanları öldü.

İsrail, Cuma gününün ilk saatlerinde İran’ın başkenti Tahran’ı hedef aldı. Kentin birçok noktasında patlama sesleri yankılandı. İsrail, saldırıda nükleer ve askeri hedeflerin vurulduğunu açıkladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, operasyonun adının “Yükselen Aslan Operasyonu” olduğunu duyurdu. Netanyahu için bu operasyon, Gazze’de 20 ayı aşkın süredir süren ve giderek yıkıcı hale gelen savaştan dikkati başka yöne çekme fırsatı olarak görülüyor.

Saldırıya yaklaşık 200 İsrail uçağı katıldı ve 100 kadar hedef vuruldu. İsrail Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Effie Defrin saldırıların hâlâ sürdüğünü söyledi. Defrin, saldırı sonrası İran’ın İsrail’e 100’den fazla İHA gönderdiğini ve tüm savunma sistemlerinin devreye girdiğini belirtti.

İsrail, İran, Irak ve Ürdün, olası riskler nedeniyle hava sahalarını tüm uçuşlara kapattı.

ABD, İngiliz ve Fransız uçakları İran İHA’larını durdurmak için havalandı. İHA’ların İsrail’e ulaşmasının saatler alması bekleniyor.

Üst düzey askeri komutanlar ve bilim insanları öldürüldü

İran dini lideri Ayetullah Hamaney, devlet haber ajansı IRNA üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıda önemli askeri yetkililerin ve bilim insanlarının öldüğünü doğruladı.

Hamaney, “İsrail, sevgili ülkemize karşı kanlı elini bir kez daha göstererek suç işledi. Bu, onun kötü niyetini daha da açığa çıkardı,” dedi.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ve Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami’nin öldüğü bildirildi.

Aynı zamanda eski İran Atom Enerjisi Başkanı Feridun Abbasi ve İslami Azad Üniversitesi Rektörü Muhammed Mehdi Tehrançi’nin de aralarında bulunduğu altı nükleer bilim insanının saldırılarda hayatını kaybettiği açıklandı.

Netanyahu, hem nükleer hem de askeri merkezlerin, nükleer programın liderlerinin ve balistik füze yetkililerinin hedef alındığını söyledi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İsrail’in Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesisini vurduğunu ve radyasyon seviyelerini yakından izlediklerini açıkladı.

SON DAKİKA... Tansiyon yükseldi! İsrail, İran'a yeniden saldırdı - Ekonomim

Gerilim zirvedeydi

Bu saldırı, İran’ın nükleer programındaki hızlı ilerlemesi nedeniyle gerilimin zirveye çıktığı bir dönemde gerçekleşti. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) Yönetim Kurulu, Perşembe günü 20 yıl aradan sonra ilk kez İran’ı denetçilerle işbirliği yapmadığı gerekçesiyle resmen kınadı. İran ise bu karara karşılık olarak ülkede üçüncü bir zenginleştirme tesisi kuracağını ve bazı santrifüjleri daha gelişmiş modellerle değiştireceğini duyurdu.

İsrail, uzun süredir İran’ın nükleer silah üretmesine izin vermeyeceğini söylüyor. Tahran ise nükleer silah geliştirmek istemediğini savunsa da İranlı yetkililer bu kapasiteye sahip olabileceklerine dair uyarılar yapmıştı.

ABD: Saldırılarda rolümüz yok

ABD, bölgede daha büyük bir gerilime karşı hazırlık içinde. Irak’ın başkenti Bağdat’taki bazı diplomatlar geri çekildi ve Ortadoğu’daki ABD askerlerinin ailelerine gönüllü tahliye imkanı sunuldu.

Tahran’daki patlamalar sırasında ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’ın çimlerinde Kongre üyeleriyle bir aradaydı. Patlamalardan haberdar edilip edilmediği bilinmiyor, ancak birkaç dakika boyunca tokalaşmaya ve fotoğraf çektirmeye devam etti.

Trump, daha önce yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya şu aşamada harekete geçmemesi için telkinde bulunduğunu söylemişti. “Eğer bir anlaşma şansı varsa, onların harekete geçmesini istemem çünkü bu şansı tamamen yok edebilir,” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD’nin İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında rolü olmadığını belirterek, Tahran’ı ABD çıkarlarını ve personelini hedef almaması konusunda uyardı.

İsrail, kendi nükleerleriyle ilgili ‘sessiz’

İsrail’in İran’a yönelik saldırısını meşrulaştırma çabaları, ülkenin kendi nükleer programına dair yıllardır süren sessizliğiyle çelişiyor. İran’ın nükleer silah geliştirme ihtimaline karşı ‘önleyici saldırı’ düzenlediğini bildiren İsrail, bugüne dek kendi nükleer cephaneliğini ne resmen kabul etti ne de uluslararası denetime açtı. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na (NPT) taraf olmayan ve onlarca nükleer başlığa sahip olduğu tahmin edilen İsrail’in, aynı anlaşmaya taraf olan İran’ı yalnızca şeffaf olmamakla suçlayarak askeri müdahalede bulunması, uluslararası kamuoyunda ‘çifte standart’ eleştirilerini beraberinde getiriyor. Bu durum, nükleer silahsızlanma çağrılarının inandırıcılığını da zedeliyor.

*** İsrail’in İran’a yönelik saldırıları: Hava sahasının kapatılması nedeniyle uçuşlar yönlendirildi veya iptal edildi.

Yolcular İsrail'in Tel Aviv kenti yakınlarındaki Ben Gurion havaalanında gecikmeli uçuşları gösteren ekrana bakıyor.

Uçuşlar yönlendirildiği için binlerce yolcu kendilerini beklenmedik yerlere iniş yaparken buldu.

İsrail’in İran’daki hedeflere saldırı düzenlemesinin ardından bugün binlerce yolcu uçuşlarında büyük aksamalar yaşadı.

İsrail’in Cuma sabahı erken saatlerde İran’a füze saldırısı düzenlemesinin ardından İran, Irak, İsrail ve Ürdün hava sahası kaosa sürüklendi. Bu durum, yolcuları güvende tutmak amacıyla düzinelerce uçuşun yönlendirilmesine ve tarifeli seferlerin değiştirilmesine yol açtı.

Air India, Qatar Airways ve Emirates, tırmanan çatışma nedeniyle uçuşlarını başka yöne çevirmek zorunda kalan büyük havayolları arasında yer aldı ve binlerce yolcu beklenmedik yerlere indi.

Bölgede seyahat ediyorsanız ya da bir seyahat planlıyorsanız, işte en son güncellemeler ve yetkililerden gelen tavsiyeler.

İsrail havaalanına uçuşlar durduruldu ve İran hava sahası kapatıldı

Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı kapandı ve hafta sonu boyunca kapalı kalması bekleniyor.

İsrail’in bayrak taşıyıcısı El Al Havayolları, İsrail’e ve İsrail’den uçuşlarını askıya aldı ve bazı uçaklarını ülke dışına taşıdığını açıkladı.

İsrailli havayolu şirketi Israir de filosunu Tel Aviv’deki havaalanından tahliye ediyor ve hafta sonu boyunca operasyon dışı kalmasının beklendiğini açıkladı.

Birçok uluslararası havayolu şirketi, 4 Mayıs’ta Yemen’deki Husi isyancılar tarafından atılan bir füzenin yakınlara düşmesinin ardından havalimanına ve havalimanından yapılan seferleri durdurmuştu.

Yerel medya ve pilot güncellemelerine göre İran, Irak ve Ürdün hava sahalarını bir sonraki duyuruya kadar kapattı.

Devlet medyasında yer alan haberlere göre Irak da havaalanlarındaki tüm trafiği askıya aldı. Ülkenin İran ile olan doğu sınırı, birçok uçuşun Avrupa’dan Asya’ya geçtiği, dünyanın en yoğun hava trafiği koridorlarından biri.

İran üzerindeki uçuşlar yönlendirildi

Saldırı haberi geldiğinde İran hava sahasında bulunan uçuşlar başka yöne çevrildi ya da kalkış noktalarına geri döndü.

Hava trafiği şu anda ya Mısır ve Suudi Arabistan üzerinden güneye ya da Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan üzerinden kuzeye yönlendiriliyor.

Rotalarını değiştirmek zorunda kalan 10’dan fazla uluslararası uçuş Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’na indi. Bu uçuşlar arasında AJet, Fly Dubai, Air Arabia, Jazeera Airways, Etihad Airways ve Türk Hava Yolları gibi önde gelen havayolları tarafından işletilenler de vardı.

Toplam 32 uçuş Kıbrıs’a yönlendirilirken, Avrupa ve ABD’den 23 uçuş Larnaka’ya, 9 uçuş ise Baf’a indi. Yerel medya, Baf’a yönlendirilen yolculara otel odaları teklif edileceğini söyledi.

Hangi havayolları uçuşlarını iptal etti?

Lufthansa Tahran uçuşlarını askıya aldı ve şimdilik İran, Irak ve İsrail hava sahasından kaçınacağını söyledi.

Düşük maliyetli havayolu flydubai Amman, Beyrut, Şam, İran ve İsrail uçuşlarını askıya aldığını açıkladı.

Emirates Irak, Ürdün, Lübnan ve İsrail uçuşlarını iptal etti. Qatar Airways Cuma günü Şam’a yapacağı iki tarifeli uçuşu iptal etti. Etihad Havayolları da seferlerini iptal etti ya da yeniden yönlendirdi.

DPA’nın haberine göre İsrailli havayolu şirketi El Al, güvenlik endişeleri ve İran’ın olası karşı saldırıları nedeniyle Cuma ve Cumartesi günleri İsrail’e ve İsrail’den planlanan tüm uçuşlarını iptal etti. Çatışma zamanlarında bile seferlerini sürdürmesiyle bilinen havayolu şirketi, yolcularına güvenlik durumu değişene kadar yurt dışında gecelemeleri için hazırlık yapmaları çağrısında bulundu.

El Al, 28 Haziran’a kadar kalkış bileti olan yolcuların biletlerini iptal etmelerine ya da değiştirmelerine izin vereceğini söyledi.

Durum netleşene kadar 22 Haziran’a kadar planlanan uçuşlar için yeni rezervasyonlar askıya alındı.

Diğer birçok uçuş iptal edildi, yeniden yönlendirildi veya kalkış havalimanlarına geri gönderildi. Lübnan, Ürdün ve Azerbaycan dahil olmak üzere etkilenen ülkelere uçuş rezervasyonu yaptırdıysanız, güncellemeler için havayolu ve havaalanı web sitelerini yakından takip etmeniz tavsiye edilir.

İran, İsrail saldırılarının etkileri ve sonuçlarından ABD'yi sorumlu tuttu | Dünya Haberleri

İran’a seyahat için hükümetin son tavsiyesi nedir?

İngiltere Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO) İran’a seyahat edilmemesini tavsiye ediyor.

İngiliz ve İngiliz-İran çifte vatandaşlarının önemli ölçüde tutuklanma, sorgulanma veya gözaltına alınma riski altında olduğu konusunda uyarıyor.

İngiliz pasaportuna sahip olmanın ya da İngiltere ile bağlantınızın bulunmasının İranlı yetkililerin sizi gözaltına alması için yeterli bir sebep olabileceği de ekleniyor.

Resmi hükümet tavsiyelerine rağmen İran’a seyahat etmeyi seçerseniz, gideceğiniz yerleri araştırın ve uygun bir seyahat sigortası yaptırın. Sigorta seyahat programınızı, planladığınız faaliyetleri ve acil bir durumda yapacağınız harcamaları kapsamalı.

Romanya Dışişleri Bakanlığı (MAE) İsrail’deki vatandaşlarından ülkedeki temsilcilerini bilgilendirmelerini ve yerel makamların talimatlarına uymalarını istedi.

Kurum ayrıca İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine yönelik hava saldırıları bağlamında İran’a seyahatten kaçınılması tavsiyesinde bulundu.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı da benzer şekilde İran İslam Cumhuriyeti topraklarında bulunan vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, “Kalmak zorunda olanlar, yerel makamların güvenlik talimatlarına sıkı sıkıya bağlı kalmalı, ayrıca durum hakkında düzenli olarak kendilerini bilgilendirmeli, askeri alanlardan veya çok sayıda insanın bir araya gelmesiyle ilgili etkinliklerin düzenlendiği yerlerden kaçınmalıdır,” dedi.

Krizin tırmanması durumunda güvenliğin arttırılmasına yönelik önleyici tedbirlerin yanı sıra Bulgaristan vatandaşlarının Orta Doğu’dan tahliyesine yönelik olası yaklaşımlar da ele alındı.

*** Trump: İran hemen anlaşma yapmalı, bir sonraki saldırılar daha acımasız olacak…

Trump

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’a yönelik Cuma günü itibarıyla başlatılan operasyonun adının ‘Yükselen Aslan Operasyonu’ olduğunu duyurdu. Saldırıya yaklaşık 200 İsrail uçağı katıldı ve 100 kadar hedef vuruldu.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in saldırısı sonrası İran’a ”Daha fazla yıkım olmaması için bir anca önce anlaşma yapın,” diye seslendi.

İsrail, Cuma gününün ilk saatlerinde İran’ın başkenti Tahran’ı hedef aldı. Kentin birçok noktasında patlama sesleri yankılandı. İsrail, saldırıda nükleer ve askeri hedeflerin vurulduğunu açıkladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, operasyonun adının “Yükselen Aslan Operasyonu” olduğunu duyurdu. Saldırıya yaklaşık 200 İsrail uçağı katıldı ve 100 kadar hedef vuruldu.

Saldırılarda üst düzey komutanlar ve nükleer programla ilişkili bilim insanları öldü.

Bu saldırı, İran’ın nükleer programındaki hızlı ilerlemesi nedeniyle gerilimin zirveye çıktığı bir dönemde gerçekleşti. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) Yönetim Kurulu, Perşembe günü 20 yıl aradan sonra ilk kez İran’ı denetçilerle iş birliği yapmadığı gerekçesiyle resmen kınadı. Yine de diplomatik görüşmeler sona ermiş değildi.

Saldırının ilk saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD’nin İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında rolü olmadığını belirterek, Tahran’ı ABD çıkarlarını ve personelini hedef almaması konusunda uyardı.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump ise İran’a anlaşma yapmasını yoksa sıradaki saldırıların ‘daha acımasız’ olacağını belirtti.

Trump sosyal medya hesabından şöyle yazdı: ”İran’a anlaşma yapması için defalarca fırsat verdim. Onlara en net ve sert ifadelerle ‘sadece yapın’ dedim. Ama ne kadar çabalasalar da ne kadar yaklaşsalar da bir türlü başaramadılar. Onlara, karşılaşacakları şeyin şimdiye kadar bildikleri, bekledikleri ya da kendilerine söylenen her şeyden çok daha kötü olacağını söyledim. ABD’nin açık ara farkla, dünyanın en iyi ve en ölümcül askeri teçhizatına sahip olduğunu, İsrail’in de bunlardan çokça bulundurduğunu ve daha fazlasının da yolda olduğunu belirttim. Ayrıca bunları nasıl kullanacaklarını da çok iyi biliyorlar…

İranlı bazı şahin isimler cesurca konuştu ama başlarına neler geleceğini bilmiyorlardı. Artık hepsi ÖLDÜ ve durum daha da kötüleşecek! Şimdiden büyük bir yıkım ve can kaybı yaşandı, ancak hâlâ bu katliamı sona erdirme şansı var. Sıradaki saldırılar çok daha acımasız olacak şekilde planlandı. İran, elinde kalanları kurtarmak ve bir zamanlar ‘İran İmparatorluğu’ olarak bilinen şeyi ayakta tutmak istiyorsa, bir an önce anlaşma yapmalı. Artık daha fazla ölüm, daha fazla yıkım olmasın. SADECE YAPIN, ÇOK GEÇ OLMADAN. Tanrı hepimizi korusun!”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.