enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tüberküloz vakaları 20 yıl sonra yeniden artışa geçti

Tüberküloz vakaları 20 yıl sonra yeniden artışa geçti
29.10.2022
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 20 yıldan beri ilk defa 2021’de tüberküloz vaka sayısında artış gerçekleştiğini açıkladı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin haberine göre, DSÖ, Covid-19 nedeniyle tüberkülozun daha kolay ilerlediğini, kapanmaların hastalığın tespitini zorlaştırdığını ve tedaviye erişim sorunlarından dolayı hastalığın daha kolay yayıldığını kaydetti.

Her yıl yayınlanan raporu sunan DSÖ Küresel Tüberküloz Programı Direktörü Dr. Tereza Kasaeva, “Ne yazık ki geçtiğimiz yıl, yirmi yılı aşkın bir süredir ilk kez hastalığa yakalananların sayısında ve ilaca dirençli formunda bir artış olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

DSÖ, 2019’da da son 10 yıldan beri ilk defa tüberküloz vaka sayısında artış yaşandığını duyurmuştu. Geçen sene 10,6 milyon kişide görülen hastalığa özellikle ciğerleri hedef alan bir bakteri neden oluyor. Bu rakam bir önceki seneye oranla yüzde 4,5’lik bir artışı işaret ediyor.

2005-2019 yılları arasında azalan tüberkülozdan ölüm sayısı, geçen yıl 1,6 milyona yükselerek 2017 seviyesine geri döndü. Bu sayı 2019’a oranla 2021’de yüzde 14’ten fazla bir artış yaşandığını işaret ediyor.

“Covid-19 tüberküloz ile mücadeleyi yavaşlattı”

Bu artışın en fazla görüldüğü ilk dört ülke ise Hindistan, Endonezya, Burma ve Filipinler oldu.

2021’de tüberküloza yakalananların yüzde 45’i Güneydoğu Asya, yüzde 23’ü Afrika, yüzde 18’i ise Batı Pasifik bölgesinde görüldü. Dünya genelindeki vakaların üçte ikisinden fazlasına ise sekiz ülkede rastlandı. Bu ülkeler Hindistan, Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti olarak sıralandı.

DSÖ’nün raporuna göre Covid-19 salgını, tüberküloz ile mücadelede kaydedilen ilerlemeyi önemli ölçüde yavaşlattı.

Bu yavaşlama DSÖ’nün 2030’a kadar tüberküloz ölümlerinde 2015’e kıyasla ulaşmayı hedeflediği yüzde 90, görülme sıklığını ise yüzde 80 azaltma hedeflerini tehlikeye attı.

Zira DSÖ, temel tüberküloz hizmetlerine yönelik küresel harcamaların 2019’da 6 milyar dolardan 2021’de 5,4 milyar dolara gerileyeceğini ve bu rakamın yıllık 13 milyar dolarlık küresel hedefin yarısından az olduğunu bildirdi.

“Tüberküloz zirveye geri döndü”

Tüberküloz 2019 yılında dünya çapında bir numaralı bulaşıcı hastalık iken, 2020’den bu yana Covid-19’a geçilerek ikinci sıraya indi. AIDS ise en ölümcül üçüncü hastalık olarak kabul ediliyor.

Kar amacı gütmeyen Tüberküloz Alliance’ın başkanı Mel Spigelman geçen hafta yaptığı açıklamada, tüberkülozun en ölümcül bulaşıcı hastalık olarak yeniden yerini aldığını söyledi. Dr. Kasaeva, DSÖ’nün verileri analiz edeceğini ve yıl sonuna kadar bir karara varacağını belirtti.

Ek kaynaklar • AFP, AP

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.