enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump’a saldırı, ABD’de tehdit seviyesinin yıllar içinde yükselmesinin ardından geldi

Trump’a saldırı, ABD’de tehdit seviyesinin yıllar içinde yükselmesinin ardından geldi
15.07.2024
A+
A-

Bir kampanya mitingi sırasında ABD Eski Başkanı Donald Trump’a yönelik olası bir suikast girişimi, ulusal güvenlik yetkililerini üç yıldan uzun bir süredir diken üstünde tutan ve zaten endişe verici olan tehdit atmosferine yeniden dikkatleri çekmiş oldu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Siyasi şiddet olasılığı, ABD İç Güvenlik Bakanlığı için 2021 yılı Ocak ayından bu VOA - TGRT Haber 25 Ocakyana önemli bir endişe kaynağı. Bakanlık, 6 Ocak 2021 günü ABD Kongre Binası’na yapılan saldırıdan cesaret alan aşırılık yanlılarının hareketlenebileceği endişesini taşıyordu.

Eylül ayında yapılan en son İç Güvenlik Bakanlığı değerlendirmesinde, olası bir saldırıya karşı “yüksek risk” uyarısında bulunulmuş ve “yalnız saldırganlar ya da küçük grup saldırıları” işaret edilmişti.

Bakanlık, ayrıca 2024 seçimlerinin hedefte olabileceği ve saldırıların “hükümet yetkilileri, seçmenler, sandıklar, kampanya etkinlikleri, siyasi parti ofisleri dahil olmak üzere seçimle ilgili personel ve altyapıya” yönelik olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Küresel istihbarat şirketi Soufan Group’un araştırma direktörü Colin Clarke, VOA’ya yaptığı açıklamada bu tür bir saldırının sürpriz olmadığını söyledi.

“Siyasi yelpazenin her iki tarafında da gerilim artıyor ve aşırılık yanlıları kök salmış durumda” diyen Clarke, Trump’ı hedef alan silahlı saldırının önümüzdeki gün ve haftaları daha tehlikeli hale getirebileceği uyarısında bulundu.

6 Ocak ayaklanması 2024 Başkanlık seçimlerinde önemli rol oynayacak

FBI Direktörü Christopher Wray de, Haziran ayında Kongre üyelerine, tehdit atmosferinin endişe verici olmaya devam ettiğini söylemişti.

Wray konuşmasında, “İç terör tehdidinin süregeldiğini ve önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Ayrıca Rusya ve İran’ın ABD’de sosyal medyayı ‘zehirleme’ ve gerilimi tırmandırma girişimlerinin devam ettiği konusunda da defalarca uyarılar yapıldı.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından 9 Temmuz günü yayınlanan bir değerlendirmede Moskova, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde “iç bölünmeleri arttırmaya” çalışmakla suçlandı.

Ayrıca ABD İstihbaratı, Tahran’ı, “kaos ajanı” olarak hareket etmekle, “toplumsal bölünmeleri körüklemek ve ABD’nin demokratik kurumlarına olan güveni sarsmayı” istemekle suçladı.

Bu faktörlerin 13 Temmuz günü Trump mitinginde yaşanan silahlı saldırıda rol oynayıp oynamadığı ve nasıl rol oynadığı hala araştırılıyor, ancak bazı uzmanlar öfkenin eyleme dönüşmesinin muhtemelen sadece bir zaman meselesi olduğunu söylüyor.

Clarke, “Ne olduğu hakkında bilmediğimiz çok şey var, bu yüzden spekülasyondan başka bir şey yok” dedi.

Clarke, “Benim asıl endişem, bu olayın bir şiddet sarmalına yol açması” derken, seçim döneminin geri kalanına damgasını vurmasından da endişe ediyor.

Jeff Seldin - National Security Correspondent - Voice of America | LinkedIn

Gazeteci* Jeff SELDİN, VOA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.