enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TRT Haber suların durulmadığı İdlib’de

TRT Haber suların durulmadığı İdlib’de
02.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İdlib’de ateşkesin ardından rejim ve Rus uçaklarının saldırıları son iki aydır yoğunlaştı. Türk askerine saldırı yapıldı, Rus uçakları güvenli koridoru vurdu. Peki İdlib’de nasıl bir süreç yaşandı, sahadaki durum ne? Detaylar haberimizde.

Damla Bürçeler
TRT Haber : Damla Bürçeler

  İdlib’e beklenen bahar bir türlü gelmedi. Ortadoğu’nun kanayan yarası Suriye’de daha iyi bir hayat için başlayan ayaklanmalar yıllar içinde başka bir boyuta evrildi.

Son dört yılda bir büyük şehrin nüfusu kadar sivil hayatını kaybetti. Diplomatik girişimler, ateşkes kararları, rejim uçaklarını durduramadı.

Soçi görüşmesinde en önemli başlık Suriye oldu

Soçi’de bir buçuk yıl sonra bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in en önemli başlığı Suriye oldu. 5 Mart 2020’de alınan kararlar hatırlatıldı bir kez daha.

İdlib’den geçen Halepi’i Lazkiye’ye bağlayan önemli ticaret yolu olan M4 karayolu Rejim saldırılarından en çok etkilenen noktalardan bir tanesi oldu. Karayolunun çevresindeki bir çok yerleşim yerinin en büyüğü olan Eriha da saldırılar yüzünden yüzbinlerce sivil bölgeyi terk etti.

Türk askerini hedef alan saldırılar arttı

Son mutabakatla 15 Mart’tan itibaren bu karayolu üzerinde Türk ve Rus askerleri ortak devriye faaliyeti yürüttü. Ayn Havr’dan Trumba’ya kadar uzanan 80 kilometrelik hatta bir çok devriye yapıldı. Siviller için bir de güvenli koridor oluşturuldu. Saldırılardan kaçan binlerce Suriyeli evlerine döndü. Kentteki uzun süreli sessizliği uçaklar bozdu. Türk askerini hedef alan saldırılar arttı. 10 Eylül’deki saldırıda 4 asker şehit oldu.

6 Mart 2020’den bu yana M4 Karayolunun 6 kilometre kuzeyi ve 6 kilometre güneyini içine alan Cebel Zaviye bölgesinde bir güvenlik koridoru oluşturulmuştu. Ancak son iki üç aylık dönemde Esed rejimi ve Rus uçakları ateşkesi bozarak buradaki yerleşim yerlerini yerle bir etti. Terkedilmiş şehirlerle dolu kentin güneyinde ayakta kalabilen bir yerleşim yeri yok.

Şehir merkezindeki manzara farklı

Güneydeki saldırılar yüzünden nüfusu 1 buçuk milyonu bulan şehir merkezinde ise başka bir manzara var. Kentte adım atacak yer yok. Dükkanlar açık, sokaklar kalabalık olsa da ekonomik kriz nefes alacak alanı daha da daraltıyor. Bir dolar 3 bin 500 Suriye Lirasına ulaştı. Bir ekmeğin fiyatı 2 bin 500 Suriye lirasıyken, işçinin günlük yevmiyesi bir ekmek almaya ancak yetiyor.

Son görüşmede merak edilen, 5 Mart’ta tescil edilen statükonun korunup korunmayacağıydı. İki lider ilk kez görüşme sonrası kamera karşısına geçmedi. Türkiye’nin amacı aşikar; sınırının ve bölgede gözlemci olarak bulunan Türk askerinin güvenliği, hem ülkesinde hem de sınırının ötesinde kucak açtığı milyonlarca sivilin huzur içinde yaşaması.

Dengelerin sürekliği değiştiği, her güne başka bir sıcaklıkla uyanan İdlib’e bahar ne zaman gelir, bilinmez…

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.