enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trafik kazalarında rekoru hiçbir ülkeye kaptırmıyoruz

Trafik kazalarında rekoru hiçbir ülkeye kaptırmıyoruz
A+
A-

Dokuz güne çıkarılan geçtiğimiz bayram tatilinde ülkemizin kara yollarında içişleri bakanının verdiği bilgilere göre 72 kişi hayatını kaybetmiş, 3 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce araç da hurdaya dönmüştür. 15,20, 25 sene öncesinin bayram trafiği kazalarında ölü sayısı 300’lü, 500’lü, yaralı sayısı ise 10 binli rakamlarla ifade ediliyordu. Üstelik sözünü ettiğimiz senelerdeki motorlu araç sayısı bugünkünün ancak üçte biri veya dörtte biri kadardı.

O günlerin trafik kazalarında baş suçlu olarak yol durumu gösteriliyordu. Doğruydu da. Çünkü o yıllarda şehirlerarası yolların bile birçoğu tek gidiş tek dönüştü. Bu yollarda hatalı sollamalar en fazla kaza ve en fazla ölüm sebebiydi. O yılların bayram trafiklerinde yollarımız kan gölüne dönüyordu.

Bugün Türk karayolları hiç şüphesiz dünyanın en gelişmiş ülkesi standartlarındadır. Şehirlerarası karayollarının tamamı ya otoyol ya da duble yola evrilmiştir. Birçok ilin ilçeleriyle ulaşımı da duble yolla sağlanmaktadır. Türkiye’nin karayolları otoyollara, duble yollara kavuşturulurken virajları kaldırmak, rampaları düzlemek için birçok yerde güzergâh değişikliği yapılmış; sayısız tüneller açılmış, sayısız viyadükler yapılmıştır. İstanbul-Ankara yolundaki 3 kilometrelik Bolu tüneli 20 senende tamamlanamazken son 20 senede ülke genelinde Bolu tünelinin iki, üç, dört, beş katı uzunluğunda onlarca tünel inşa edilmiştir.

Diyeceğimiz odur ki bugün artık yol durumu meydana gelen trafik kazalarının baş sebebi olmaktan çıkmıştır. Günümüzde trafik kazalarının en büyük suçlusu araç kullanıcılarıdır. Aşırı hız, dikkatsizlik, acemilik, alkollü araç kullanma, araçların kapasitesinin üzerinde ağırlık yükleme vb.

Ne yazıktır ki bizim insanımız için trafik kurallarını ihlal durumunda uygulanacak çok ağır para ve hapis cezaları bile caydırıcı olamamaktadır. Birçok insanımız bildiğinden şaşmamaktadır. Yıllardan beri ilgili ve yetkililerce her fırsatta hatırlatılan Emniyet kemeri kullanmada bile tam bir sonuç almış değiliz. Emniyet kemeri takmanın hayat kurtarıcı rolünü insanımız bir türlü içselleştiremedi.

Herhalde gelişmiş hiçbir ülke insanı trafikte bizim insanımız kadar cep telefonuyla konuşmada ısrarlı olmaz. Bütün hatırlatmalara, bütün uyarılara rağmen neredeyse tüm araç kullanıcılar cep telefonuyla konuşma alışkanlığını terk edemiyor. Bu sadece özel aracını kullananlar için değil, toplu taşıma aracı kullananlar için de geçerlidir. Kuralsızlığın kural haline gelmesinin iyi örneklerinden biri de budur.

Eski motorlu araçlarda teknoloji çok geriydi. Son yıllarda üretilen araçlarda her türlü konforun yanında kazalara karşı da birçok uyarıcı sistem devreye sokulmuştur. Uyuyan şoförü uyaran, dikkate ve dinlenmeye davet eden sistemler bile var. Fakat insanımız her şeye rağmen trafikte kaza yapmaktan kurulamıyor.

Yollar çok iyi, araçlar son sistem, ama biz trafik kazalarından kurtulamıyoruz. Kazalarda en büyük suçlu, baş sorumlu kim o zaman? Bu sorunun doğru cevabı çok açıktır: İnsan unsuru.

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.