enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:51 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
11:08 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
08:55 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:58 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
00:55 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:51 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:47 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:45 Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:39 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:17 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:04 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
00:01 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:07 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tesla, elektrikli araç pazarındaki birinciliğini Çinli BYD şirketine kaptırmak üzere

Tesla, elektrikli araç pazarındaki birinciliğini Çinli BYD şirketine kaptırmak üzere
07.01.2024
A+
A-

Reklam

Bismillâhirrahmanirrahîm;

Elon Musk dünyanın en büyük elektrikli otomobil imparatorluğunun tepesinde çok uzun süre oturamayabilir.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiTÜHA Haber’in EuroNews’den aktardığı Doloresz Katanich’in haberine göre, endisini ‘adını hiç duymadığınız en büyük otomobil markası’ olarak tanımlayan Çinli otomobil üreticisi BYD , yeni bir rapora göre küresel satışlarda Tesla’yı geçmek üzere.

BYD dünyanın en büyük elektrikli araç (EV) üreticilerinden biri olmasına rağmen, Avrupalı otomobil alıcıları arasında yaygın olarak bilinmiyor.

Ancak BYD’nin iki önemli Avrupa pazarı olan Almanya ve İsveç’teki güçlü satış performansı göz önüne alındığında bu durum yakında değişebilir. Şirket ayrıca Avrupa’daki ilk elektrikli araç fabrikasını Macaristan’da açtığını duyurdu.

Küresel satışlarını istikrarlı bir şekilde artıran BYD, yılın son çeyreğinde Tesla’ya yaklaşmaya hazırlanıyor. Bloomberg verileri, ABD’li otomobil üreticisinin Eylül 2023’e kadar olan üç ayda Çinli muadilinden yalnızca 3 bin 456 adet daha fazla elektrikli araç sattığını gösteriyor.

Peki BYD Tesla’dan daha iyi ne yapıyor?

BYD ismi ‘Hayallerini İnşa Et’ anlamına geliyor ve kurucusu Wang Chuanfu da tam olarak bunu yaptı. Çin’in doğusundaki Anhui eyaletinin yoksul Wuwei köyünde büyüyen Wang, Bloomberg’e göre bugün 14,8 milyar dolarlık servete ulaştı.

Wang şirketini 1995 yılında elektrikli batarya üretmek için kurdu. Şimdi firma otomobil üretimi, demiryolu taşımacılığı, yenilenebilir enerji ve elektronik alanlarında faaliyet gösteriyor.

BYD ilk otomobil modeli olan F3DM adlı plug-in hibriti 2008 yılında tanıttı. Üretim, Çin’de tüketiciler için vergi indirimleri, üreticiler için teşvikler, araştırma ve geliştirme desteği ve ucuz krediler de dahil sübvansiyonların yapıldığı dönemde gerçekleşti.

Şirketin büyüme potansiyeli Warren Buffett’ın da dikkatini çekti. Berkshire Hathaway Inc. 2008 yılında Çinli otomobil üreticisinin yaklaşık onda bir hissesi için yaklaşık 230 milyon dolar (208 milyon €) ödedi.

Ancak Tesla CEO’su Elon Musk’ın Çinli markanın potansiyelini ciddiye alması zaman aldı. Musk yıllar önce Çinli otomobil üreticisi hakkında şakalar bile yapmıştı ama artık o bile rekabetin farkında.

Bu arada BYD, içten yanmalı motorlu araçlarla sağlıklı bir rekabete girebilmek için plug-in araçların fiyatlarını düşürmeyi başarmıştı.

Hızla inovasyon yapan marka birçok rakibini geride bıraktı ve bugün BYD altı kıtada 70’ten fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve küresel otomobil satışları sıralamasında 9. sırada yer alıyor.

BYD’nin Brezilya, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Almanya ve İsveç’ten güçlü satış raporları var, ancak en çok dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de etkili.

Çin’de Tesla’nın en ucuz Model 3 sedanı için talep ettiğinden çok daha düşük maliyetli altı model sunuyor.

BYD modellerinin satışları Çin’deki uygun borçlanma maliyetleriyle de destekleniyor. Bu arada Tesla, kredilerin daha maliyetli olduğu ABD ve Avrupa pazarlarında daha fazla yer alıyor.

Bununla birlikte, BYD modellerinin tasarımı henüz Tesla ile aynı ligde değil ve ABD’li EV devi hala BYD’yi gelir ve piyasa değeri konusunda geride bırakıyor, ancak bu farklar yakında kapanabilir.

Bloomberg’in haberine göre Bernstein analistleri BYD’nin 112 milyar dolarlık (101,2 milyar Euro) satışına karşılık Tesla’nın 114 milyar dolar (103 milyar Euro) satış yapacağını tahmin ediyor.

Çinli markanın 2024 başarısının bir kısmı, uygun fiyatlı ürünleriyle henüz giremediği bir alan olan otomatik sürüş gibi daha fazla teknoloji sunan üçüncü nesil elektrikli araçlarının beklenen lansmanı sonrasında gelebilir.

Doloresz Katanich on LinkedIn: Is the future of social media hanging by a Thread?

Gazeteci* Doloresz Katanich

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.