enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:02 SPD Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız ; “Hindistan ve Pakistan arasında su stratejileri savaşı var”. 
09:30 Kanal D ekranlarının uzun soluklu polisiye dizisi Arka Sokaklar’a Gökçe Kurt karakteriyle katılan Yasemin Allen, kimdir?
08:45 Bakan Yerlikaya: Çocuklarımızın hayatıyla oynayan hiçbir servis şoförünün trafikte yeri yoktur…
08:40 Terörizmle Mücadele ve Müzakere -III-
08:27 Kastamonu Belediyesi’ne ait özel hastane ruhsatı gündeme alınırken, eski belediye başkanı Galip Vidinlioğlu da açıklamalarda bulundu…
08:21 Yılmaz Erdoğan ‘İnci Taneleri’ dizisinde çok yorulduğu için final yapmak isterken Kanal D harekete geçti…
08:08 MSB Yaşar Güler, “Kıbrıslı soydaşlarımızın güvenliği her zaman önceliklidir”…
07:59 TÜİK’in Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması sonuçlandı…
07:53 Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın deyimi ile “Türk tarihçiliğinin medârı iftiharı” Halil İnalcık…
07:44 CHP lideri Özgür Özel’in erken seçim hedefi için “sürpriz hamle” planı ortaya çıktı…
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tek yumurta ikizlerinin sanıldığı kadar ikiz olmadığı ortaya çıktı

Tek yumurta ikizlerinin sanıldığı kadar ikiz olmadığı ortaya çıktı
A+
A-

TÜHA HABER / Bilim insanları tarafından perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, tek yumurta ikizleri arasındaki genetik farklılıklar embriyonik gelişimde çok erken bir evrede başlayabiliyor.

Bu durum genetik ve çevresel faktörlerin gelişim noktasındaki etkilerinin ne olduğunu anlamak adına araştırmacılara daha önce var olmayan bir perspektif sunabilir.

Tek yumurta ikizleri (monozygotik) döllenmiş olan bir yumurtanın ikiye bölünmesi ile meydana geliyor. İncelemeler adına araştırmacılara özel bir fırsat sunan bu tür hamileliklerde genetik farkların çok küçük olduğu düşünülüyordu.

Bu nedenle de ikizler arasında daha sonradan oluşan davranışsal ve ruhsal farklılıklarda çevresel faktörlerin daha çok rol oynadığına inanılıyordu.

Ne var ki, Nature Genetics’te yayınlanan bu yeni araştırmada ikizleri ayrıştıran faktörler içerisinde genetiğin oynadığı rolün oldukça azımsandığı anlaşıldı.

ABD ilaç firması Amgen’in bir yan kuruluşu olan İzlandalı deCODE’un Başkanı Kari Stefansson, “Klasik model, hastalıkların analizinde genetiğin çevreye olan etkisini ayırmak için tek yumurta ikizlerini kullanmaktı. Öyleyse, tek yumurta ikizlerini ayırırsanız ve onlardan birinde otizm gelişirse, klasik yorum bu duruma çevresel elementlerin neden olduğuydu” diyor ve ekliyor:

“Ancak anlıyoruz ki bu son derecede tehlikeli bir düşünce çünkü hastalığın ikizlerden birinde meydana gelen ancak diğerinde gerçekleşmeyen erken bir genetik mutasyona bağlı olma ihtimali olduğunu görüyoruz.”

Stefansson ve ekibi, genetik mutasyonları izlemek için 387 çift tek yumurta ikizinin ve ebeveynlerinin, eşlerinin ve çocuklarının genomlarını sıraladı.

Embriyonik büyüme sırasında meydana gelen mutasyonları ölçtüler ve tek yumurta ikizlerinin ortalamada 5,2 adet erken gelişimsel mutasyon farklılığı yaşadıklarını buldular.

İkizlerin yüzde 15’inde farklılaşan mutasyonların sayısı daha yüksek oluyor.

İkiz ifadesi yerine monozygotik denilmeli

Embriyonik gelişimin ilk birkaç haftasında bir mutasyon meydana geldiğinde, hem o kişinin ilk orijinal hücrelerinde hem de o hücrelerin bölünmesi ile oluşan devam hücrelerinde yaygın olması bekleniyor.

Örneğin, incelenen ikiz çiftlerinden birinde, bir kardeşin vücudundaki tüm hücrelerde bir mutasyon türü mevcuttu – yani muhtemelen gelişimin çok erken dönemlerinde gerçekleşti – ancak diğer ikizde hiç olmadı.

Stefansson, bireyleri oluşturmaya devam edecek olan ilk kütlede, “ikizlerden biri mutasyonun meydana geldiği hücrenin bölünmesinden oluştu ve diğerinde ise bu hücrelerden hiç yer almadı” şeklinde durumu açıklıyor.

Sonuç olarak ‘ikiz’ ifadesi sorgulanmaya açılmış oldu. Bilim insanları yeni bulgular ışığında ‘monozygotik’ ifadesinin daha doğru olacağını kaydediyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Ocak 2021]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.