enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:23 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:57 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa: SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:56 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:50 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:44 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:43 Fransız generaller savaş kışkıtıcılığı yapıyor!…
00:40 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:38 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi…
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği
00:25 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
00:22 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:20 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
00:18 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:03 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tarımsal kalıntıya yapay zekalı çözüm

Tarımsal kalıntıya yapay zekalı çözüm
22.08.2024
A+
A-

Akıllı tarım ürünleri girişimi Bridgesoft, geliştirdiği zirai ilaçlama makinesiyle tarımdaki pestisit sorununa çare oldu. Traktöre takılarak kullanılan ürün, çiftçiye verimli üretim, tüketiciye ise doğal gıda yeme fırsatı sağlıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Özgül Öztürk

Özgül Öztürk

Akşam Gazetesi Editör, Girişim Koçu Yazarı Özgül ÖZTÜRK, kaleme aldığı “Tarımsal kalıntıya yapay zekalı çözüm” başlıklı yazısında, Tarım sektörüne yönelik ileri teknolojiler geliştiren Bridgesoft’un, hem çiftçiye hem de tüketiciye fayda sağladığına dikkat çekti.

Özgül ÖZTÜRK, “Firmanın hayata geçirdiği obje tanıma destekli zirai ilaçlama makinesi Smart SprayeX, tarladaki yabani otlarla bitkiyi ayırt edip, doğru ilaçlama yapmaya olanak sağlıyor” dedi.

Bridgesoft, 1 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı

VERİM YÜZDE 70 ARTIYOR

Traktörlere monte edilerek kullanılan Smart SprayeX’in, ziraai ilaç püskürtme sürecini seçim ve filtreleme metoduyla geliştirerek her türlü pestisit ilacının sadece zararlı ota, otun alanı kadar temas etmesini sağladığını söyleyen ÖZTÜRK, Minimum düzeyde ilaç kullanan Smart SprayeX ile yapılan ilaçlamada, bitkinin daha az stres yaşadığı için verimin arttığını ve bitkide kalıntı bırakılmadığını belirtti.

Bu sayede vatandaşın sağlıklı ürüne ulaşmasının önü açılıyor. Bridgesoft’un ürünlerinden Smart SprayeX etkili ilaçlamada, Fertix ile ise sıvı gübrelemede ön plana çıkıyor. Fertix ile çiftçiler bitkinin çeşidi ve büyüme evresine göre yüzde 50’ye varan oranda tasarruf elde edebiliyor. Bridgesoft, aralıklı ekim yapan; özellikle mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates, domates, pamuk gibi ürünleri eken çiftçilere yönelik teknolojik çözümler sunuyor. Çiftçilerin üretim sürecinde verimlilik oranları ürün gamına göre farklılık gösterse de Bridgesoft çözümleri yüzde 70 civarında verimlilik üzerinde etki yapıyor.

 

TARLADA GEZERKEN SORUNU GÖRDÜ

Özgül ÖZTÜRK,  Bridgesoft Kurucusu ve CEO’su Berkay Koçak’ın, üniversite yıllarında kurumsal hayatın içine girerek farklı şirketlerde görev aldığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Baba mesleği yazılım mühendisliği yapan Koçak, tarıma yönelik girişim fikirleri Bridgesoft hikayesinin başlangıcı oluşturuyor. Gebze’nin köylerinde arazi gezisi yaparken bir tarlanın ilaçlanmasına şahit olan Koçak, bütün tarlaya yıkama usulü ilaç püskürtüldüğünü gözlemliyor. Yazılımda en ufak kodun bile optimize edildiğini bilen Koçak, buradaki israfı görünce akıllı tarım teknolojileri geliştirmek için çalışmalara başlıyor. Fikrini bir proje haline getiren Koçak, BİGG desteğine başvurarak bugünkü Bridgesoft’un temellerini atıyor”.

Bridgesoft CEO’su Berkay Koçak’ın geliştirdiği teknolojiler hem çiftçiye hem de tüketiciye fayda sağlıyor.

8 MİLYON LİRA YATIRIM

BrIdgesoft, 2022 yılında Türkiye’nin en büyük girişim sermayesi fonlarından Letven Capital’den 45 milyon TL değerleme üzerinden 8 milyon TL yatırım aldığını ifade eden Girişim Koçu Yazarı Özgül ÖZTÜRK, “Şu anda 1 milyon dolarlık yeni bir yatırım turuna çıkan firma, bu yatırımı pazarlama ve marka bilinirliğini artırmak için kullanacak. Bu yıl 24 adet makine satmayı hedeflediklerini anlatan Koçak, gelecek yıl bu sayıyı 75’e çıkaracaklarını söyledi. Üç yıl içinde yurtdışına açılmayı da planlayan Bridgesoft’un hedefinde Almanya, Avusturya, Orta Asya ve Türki Cumhuriyetler var” şeklinde konuştu.

Zirai ilaç kalıntısı nedeniyle her yıl tonlarca sebze-meyve gümrükten geri dönüyor.

TONLARCA ÜRÜN SINIRDAN DÖNÜYOR

Türkiye’nin her yıl 1.6 ila 2 milyar dolarlık herbisit ithal ettiğine vurgu yapan Özgül ÖZTÜRK, Bridgesoft’un geliştirdiği makine ilaç kullanım oranını azaltıp çiftçinin maliyetlerini düşürdüğünü ve Türkiye’de her yıl tonlarca sebze meyvenin limit üstü pestisit kalıntısı nedeniyle gümrükten döndüğünü hatırlattı.

Akşam Gazetesi Editör, Girişim Koçu Yazarı Özgül ÖZTÜRK, yazısının sonunda, Bridgesoft CEO’su Berkay Koçak’ın “Bizim bu teknolojiyle amacımız zirai kalıntı sorununu ortadan kaldırıp üreticinin cebini korurken tüketiciyi de doğal gıdayla buluşturmak” olduğunu söylediğini aktardı.

Akşam Gazetesi 14.08.2024 Haberi

Haber linki: https://www.aksam.com.tr/teknoloji/tarimsal-kalintiya-yapay-zekali-cozum/haber-1497251

Yazar: Özgül Öztürk

Girişim ve teknoloji ekosistemine ilişkin son gelişmeler için Girişim Koçu’nu takip edebilirsiniz…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.