enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:44 İletişim Başkanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) haberler!
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Taliban’a “operasyonlara son ver” çağrısı

Taliban’a “operasyonlara son ver” çağrısı
20.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Afganistan’da ülkenin yarısından fazlasını ele geçiren Taliban’a birçok ülkeden “operasyonlara son ver” çağrısı yapıldı. Barış görüşmelerinin sürdüğü ülkede sadece ABD ve Türk askerleri kaldı.

Aralarında ABD ve Almanya’nın da bulunduğu birçok ülkenin Afganistan’daki diplomatik temsilcilikleri Taliban’a Afganistan’daki askeri operasyonlarını sonlandırma çağrısında bulundu.

Pazartesi günü yayımlanan NATO ve AB’nin yanı sıra ABD, Almanya, Avustralya, Kanada, Çekya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, Japonya, Güney Kore, İsveç ve İngiltere’nin destek verdiği ortak açıklamada, Taliban’ın ülke içindeki ilerleyişine son vermesi gerektiği belirtilerek bu ilerleyişin örgütün “krize siyasi bir çözüm bulma” iddiasıyla çeliştiğine dikkat çekildi.

Açıklamada,  Taliban’ın ülke içindeki ilerleyişinin suçsuz birçok kişinin ölümüne, sivillerin yerlerinden edilmesine, yağma ve kundakçılığa ve yine birçok önemli altyapı ile iletişim ağlarının yıkılmasına yol açtığı vurgulandı. Taliban’ın keyfi tutuklamaları ve cezaevlerine yönelik saldırılarının da hukuk devletinin ihlali anlamına geldiği ifade edildi.

“Halk baskı altına alınıyor, medya kuruluşları kapatılıyor”

Taliban tarafından kontrol altına alınan bölgelerde yaşayanlar ve gözlemciler, Taliban’ın kadın ve kız çocuklarını baskı altına aldığını ve özel ya da resmi yayın kuruluşlarını kapattıklarını aktarıyor.

Taliban Mayıs ayı başında uluslararası birliklerin ülkeden çekilmeye başlamasıyla, askeri operasyonlar başlatarak birçok bölgeyi ele geçirdi. Halihazırda ülkedeki bölgelerin yaklaşık yarısından fazlasını kontrol altına aldıkları bildiriliyor.

Taliban ile Afgan hükümeti arasında görüşmeler

Afgan hükümeti ile Taliban arasında 2020 Eylül ayından bu yana yeniden barış görüşmeleri yürütülüyor. Katar’ın başkenti Doha’da hafta sonunda yeni görüşmeler başladı.

Taliban lideri Hibatullah Akhundzade Afganistan’daki krize siyasi çözüm bulunmasından yana olduğunu belirtti. Akhundzade Pazar günü yaptığı açıklamada, “Elde edilen askeri başarılara rağmen İslam emirliği ülkede siyasi bir çözüm bulunmasından yana” dedi.

Taliban lideri, “İslam sistemi kurabilmek için sunulacak her imkanı kullanacağını” da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani liderliğindeki hükümet ile Taliban arasında Katar’da aylardır süren görüşmelerde somut bir adım atılamadı.

Taliban’ın ülkenin kuzey ve batısını kontrol altına almasıyla görüşmelerin sonuçsuz kalacağı tahmin ediliyordu.

Türk ve Amerikan askerleri kaldı

ABD ülkedeki Amerikan askeri varlığının 31 Ağustos’ta sona ereceğini duyurmuştu. NATO ise henüz Afganistan görevinin bitiş tarihi ile ilgili resmi bir açıklamada bulunmadı ancak yaklaşık 20 yıldır devam eden görev fiilen sona erdi.

Ülkede şu an sadece NATO çatısı altında olmadan kendi ulusal karargahlarının komutasında görev yapan Türk ve Amerikan askerleri bulunuyor.

EK Kaynaklar : dpa, AFP 

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Temmuz 2021]

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.