enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Taliban yönetiminde kavga: Baradar ve Hakkani taraftarları birbirine girdi

Taliban yönetiminde kavga: Baradar ve Hakkani taraftarları birbirine girdi
17.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Afganistan’da geçici hükümet kurma çalışmaları yürüten Taliban yönetimi içinde büyük anlaşmazlık çıktığı bildirildi.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberinde, BBC Peştu’nun üst düzey Taliban yetkililerinden edindiği bilgiye göre tartışma cumhurbaşkanlığı sarayında grubun kurucularından Molla Abdulgani Baradar ile Hakkani grubunun önde gelen isimlerinden Mülteciler Bakanı Halil-ur-Rahman Hakkani arasında çıktı. Bu isimlerin yandaşlarının da kavgaya tutuştuğu bildirildi.

Katar’da yerleşik ve tartıştığı belirtilen taraflara yakın bir başka Taliban kaynağı geçtiğimiz hafta da bir anlaşmazlığın yaşandığını aktardı.

Anlaşmazlık nereden kaynaklanıyor?

Anlaşmazlığın temelinde Taliban’ın zaferinde diplomasinin mi yoksa silahların mı daha çok payı olduğuna dair görüş ayrılığı bulunuyor.

Aktarılan bilgilere göre Baradar kendisinin de katkıda bulunduğu diplomasiye vurgu yaparken, Hakkani grubu başarının silahlı güç sayesinde elde edildiğini savunuyor.

2020’de Başkan Donald Trump ile telefo görüşmesi yapan Baradar, bir ABD Başkanı ile ilk kez doğrudan görüşen Taliban lideri oldu. Baradar öncesinde de Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesini öngören Doha Anlaşması’nı Taliban adına imzalamıştı.

Öte yandan Hakkani örgütünün adı Afgan hükümet güçlerine ve Batılı müttefiklere karşı ülkede bilinen en vahşi saldırılarla özdeşleşmiş durumda. ABD tarafından terörist örgüt olarak tanımlanan grubun lideri Sircuddin Hakkani yeni geçici Taliban hükümetinin içişleri bakanı görevinde.

Baradar nerede?

Geçen haftadan beri yaşanan anlaşmazlıklara dair söylentilerin ardından Baradar ortadan kaybolmuş ve hatta öldüğü iddia edilmişti.

İddialarda Baradar taraftarları ile Hakkani taraftarları arasında çatışma yaşandığı ve Baradar’ın bu olaylarda hayatını kaybettiği ya da ağır yaralandığı ileri sürülmüş,Taliban yönetimi ise bu söylentileri ve örgüt içinde bölünme yaşandığı konusundaki iddiaları birçok defa yalanlamıştı.

BBC’nin haberinde Baradar’ın söylentilerden bu yana kamuoyunda görülmediği bildiriliyor. Geçen hafta çıkan tartışmanın ardından Kandahar’a gittiği belirtilen Baradar’ın bir sesli mesaj yayınlayarak iyi olduğunu aktardığı ancak BBC’nin bu mesajı doğrulayamadığı belirtiliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.