enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
14:21 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Taahhütlere karnımız tok!

Taahhütlere karnımız tok!
22.10.2023
A+
A-

Kosova’nın en saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan KosovaPort Haber Potalı’nın köşe yazarı Ercan KASAP, “Taahhütlere karnımız tok!” başlıklı yazısında, Kosova Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Topluluklar Danışma Konseyi’nin (TDK), Kosova Cumhuriyeti’nde yaşayan azınlıktaki topluluklar ve kurumlar arasında fikir alışverişi için kurulmuş bir mekanizma rolünü gören  oluşum olduğuna dikkat çekti.

TAAHHÜTLERE KARNIMIZ TOK!Yazarı Ercan KASAP’ın, “Taahhütlere karnımız tok!” başlıklı yazısının detayı şöyle:

TDK, topluluklar için özel önem taşıyan mevzuat, kamu politikaları ve programları söz konusu olduğunda, çoğunlukta olmayan toplulukların, bu oluşumdaki temsilcileri aracılığıyla tutumlarını ifade eder, tavsiyerlerde bulunur.

TDK hukuki anlamda  bir danışma mekanizması olup, amacı, azınlıkta olan topluluk üyelerinin Kosova’da siyasi, ekonomik ve sosyal hayata erişimini daha ileriye götürmektir.

Ayrıca topluluklar üyeleri için erken evrede onları etkileyebilecek politika girişimleri için bir forum olan bu anayasal mekanizmanın ancak bir yetkisi veya yaptırım gücü yoktur.

TDK sadece belli başlı sorunların çözümü için tavsiye ve çözüm önerilerinde bulunabiliyor, dolayısıyla  topluluk sorunlarının çözümlenmesinde fazla bir etkisi yok. Formalite bir önemi olan bir oluşumun zaten eleştirileri, tavsiyeleri hiçbir zaman devlet kurumları tarafından kaale alınmadı. Geçmişten günümüze kadar bu böyle idi.

Bu mekanizmanın devlet yetkililerinin söylediği gibi topluluklara yasama girişimlerinde yer alma ve bunun sonucunda Kosova’daki konumlarını ilerletme fırsatı verdiği şimdiye kadar görülmedi.

Kosovo president urges international community to pressure Serbia into implementing EU-backed dealGelgelelim TDK, geçen hafta Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani’nin başkanlığında toplandı.

Toplulukların hakları açısından önemli mesajlar vermek için toplantıya başkanlık eden Osmani, Kosova’da yaşayan tüm azınlıklardan yada son zamanlarda sıkça kullanılan  çoğunlukta olmayan topluluklardan olmak üzere 3 Türk temsilci de dahil, TDK’nın ibaret olduğu 27 üyeden çoğunun ait oldukları topluluklarının karşı karşıya kaldıkları sorun, güçlük ve sıkıntılarını dinledi.

Osmani’nin bu toplantıda verdiği mesajlardan satır başları özetle şöyle;

-Ulusal mensubiyetten bağımsız olarak istihdam, Kosova toplumunun eşsiz manevi, entelektüel, tarihi ve kültürel değerlerini temsil eden çok dilli karakterinin korunması ve uygulanmasının, günlük öncelikler ve taahhütlerimizdir;

-TDK’nın tavsiyleri, devlet kurumlarında sürekli görüşülüyor; TDK’nın tavsiyeleri uygulanmalı.

– Sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve herkesin sahip olduğu  potansiyelinin sergilenmesi  için esaslı bir ön koşul olarak, mensubiyetine bakılmaksızın tüm Kosova vatandaşlarının haklarını yerine getirmek amacıyla eşit istihdam fırsatlarını sağlamak bizim günlük taahhüdümüzdür”. v.s.

Ne de güzel söylemiş diyenler olabilir ancak, günlük hayata bakıldığında Cumhurbaşkanı Osmani’nin bu sözlerinin ne kadar boş olduğunu anlamak zor değil;

-Çünkü, TDK’nın tavsiyelerine uyulsaydı, Cumhurbaşkanı Osmani, bu kurumun tavsiyelerinin uygulanmasını talep etmeye gerek duymazdı!

– Osmani, (resmi diller yanı sıra topluluk dillerinde de duyuruların yayınlanmasının gerekliliğine işaret etmesi yerine) Kosova Cumhuriyeti’nde resmi dillerde duyuruların yayınlanması sırasında dil ve hakların uygulanmasının  öncelikli olduğunu belirtti. Bunu  demesinin de hiç bir anlamı yok, zaten duyurular sadece Arnavutça ile Sırpça ve gerekli durumlarda İngilizce yayınlanmakta.

– Savunma Bakanlığı ve Kosova Polis Teşkilatı’na alımlar konusunda da topluluk dillerinde duyurular yayınlanmıyor.

– İşin en üzücü ve düşündürücü tarafı, mülakata çıkan Türkler’e kendi ana dilini kullanma hakkı tanınmıyor, bu nedenle de gerek Savunma Bakanlığı, gerek ise Polis Teşkilatına Türkler alınmıyor. Ve sadece bu kurumlara değil. Bütün devlet kurumlarında Türkçe tahsilini yapmış, hatta ilk okuldan yüksek lisansa kadar Türkçe eğitim görmüş olan Türkler’e de Arnavutça mülakat uygulanıyor, hemde eşitlik, eşit imkanlar ilkesi çiğnenerek.

Mülakatların uygulandığı tüm iş duyurularında, resmi dil olmadığı için Türklere anadilinde mülakata çıkması imkanı sağlanmıyor. Kosova devlet büyüklerinin savundukları eşitlik bu olsa gerek?

Şimdi asıl soruya gelelim, Osmani neden bu mesajları vermek gereğini duydu?

Toplulukların sorunları herkesçe  biliniyor. Ama tedbir alınmıyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Osmani’nin iki hafta önce yaptığı azınlıktaki topluluklara “destek” çıkışı tesadüf değil.

Zira, yüzlerce defa şikayetller yapıldı. İstihdamda, özellikle Türkler’e ayrılan kotalarda usulsüzlüklerin olduğunu herkes biliyor. Türkler yerine Arnavutların alındığını bilmeyen yok.

Hükümet tarafından proje geliştirmek için Türk sivil toplum kuruluşları  ile diğer topluluklara tahsis edilen fonların Arnavut STK’larına verildiği olayını da yaşadık. Üstelik bu projelerin formları da, Arnavutça ya da Sırpça doldurulmalı.

Kosova'nın Yeni Başbakanı Albin Kurti OlduSözün kısası son dönemlerde özellike de Kurti Hükümeti döneminde Türklerin sayısız haksızlığa maruz kalması, yasalara uyulmaması, hakların ihlal edilmesi ve Türkler aleyhinde Anayasa’ya aykırı uygulanan kararların alınması had safhaya ulaştı. Ama, devlet büyüklerinin ağzından eşitlik kelimesi düşmüyor…

Osmani’nin azınlıktaki topluluklarla ilgili “sıcak ve samimi” mesajları ve taahhütlerinin hiçbir geçerliliği yok. Çünkü mevcut realite ile bağdaşmıyor. Osmani, bu çıkışıyla belki de topluluklara yapılan haksızlıklar konusunda uyarı aldığı bazı çevreleri rahatlamak istemiştir, ancak Kosovalı Türklerin  taahhütlere de, dayanağı olmayan vaadlere de,  sahte desteklere de,  güzel sözlere de, boş laflara da karnı tok.

İcraat gerek, icraata bakarız…

Ercan Kasap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.