enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suya dayalı bölgesel kalkınma projeleri (GAP, KOP, DAP, DOKAP)  hızlanmalı

Suya dayalı bölgesel kalkınma projeleri (GAP, KOP, DAP, DOKAP)  hızlanmalı
04.08.2024
A+
A-

Su Politikaları Derneği İkinci Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan, Suya dayalı bölgesel kalkınma projelerinin (GAP, KOP, DAP, DOKAP) ivedelikle hızlanması gerektiğini açıkladı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

SPD İkinci Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan : Marmara Denizi ...

[Su Politikaları Derneği İkinci Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan]

Su Politikaları Derneği İkinci Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan, konuyla ilgili olarak TÜHA Haber’den Gazeteci Ataner YÜCE‘ye yaptığı açıklamada, Ülkemizde bölgelerin kalkınma fırsatlarını ortaya çıkarıp değerlendirerek rekabet gücünün geliştirilmesinin, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması yoluyla bölgelerde yaşam kalitesinin iyileştirilmesi konusunda planların uygulandığını dile getirdi.

Dr. Hasan Hüseyin Doğan, bu kapsamda özellikle dört farklı bölgede faaliyet gösteren Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP), Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP), Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP) ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (KOP) çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

GAP'ta 28 milyar dolarlık enerji üretildi - Enerji Haberleri

Türkiye’nin en büyük entegre su kaynakları projesi olan (Güneydoğu Anadolu Projesi) GAP’ın rakamsal büyüklükler ve etkileri açısından dünyanın en önemli suya dayalı kalkınma projeleri arasında ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Dr. Doğan, GAP’ta 1 milyon 60 bin hektarlık alanın 634 bin hektarının sulamaya açıldığına vurgu yaptı.GAP Projesinde 190 bin kişiye iş olanağı - Haber 7 Gündem - VerilerDr. Hasan Hüseyin Doğan, İlgili resmi kurumların raporlarına göre: GAP tamamlandığında, sulama, enerji ve içme suyu faydası olmak üzere milli ekonomiye yıllık toplam 6,7 milyar dolar katkı sağlanacağını ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (KOP) tamamlandığında da milli ekonomiye yıllık toplam 3,12 milyar dolar katkı sağlanacağını belirtti.DOKAP İlleri | DOKAP - Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı“Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi tecrübesinden de yararlanılarak, 2011 yılında 642 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdareleri kurulmuştur” diyen Su Politikaları Derneği İkinci Başkanı Dr. Doğan, “İdareler, projelerinin uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerini yerine getirmek üzere görevlendirilmiştir” dedi.

 

 

 

Dr. Hasan Hüseyin Doğan, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DAP), Bölge Kalkınma İdaresi’nin ( KOP) görev alanı, DAP Ana Planı’ndan farklı olarak Gümüşhane ve Bayburt illeri dışında Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinden müteşekkil olup, 2016 yılında Sivas ilinin de eklenmesiyle toplam 15 ili kapsar duruma geldiğini hatırlattı.

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma Projesi kapsamında 24 milyon TL yatırım yapıldı

DAP bölgesinin diğer bölgeler ile gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla; tarımsal üretimde katma değerin artırılması, sanayi ekosisteminin geliştirilmesi ve beşeri kapasitenin artırılmasının, 2021-2023 Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DAP), Bölge Kalkınma Programı’nın ana omurgasını oluşturduğunun altını çizen Dr. Doğan, “DAP BKİ tarafından desteklenen 567 sulama projesiyle, 3.073 km sulama kanalı (983 km açık, 2.090 km kapalı) inşa edilmiş ve 112 bin hektar alan sulamaya açılmıştır.DAP Bölgesinde sulamaya açılan toplam alan 166 000 ha olup bunun 226 000 ha a çıkartılması hedeflenmiştir. Halen DSİ tarafından “Büyük Su İşleri Programı” kapsamında, 1936-2018 yılları arasında, yapımı tamamlanan 79 sulama tesisi ile DAP Bölgesinde, brüt 441.174 hektar alan sulanmaktadır” dedi.

 

 

 

 

KOP Bölgesi

Su Politikaları Derneği İkinci Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Niğde, Nevşehir ve Yozgat illerini kapsayan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesinin, 95.580 km2’lik alanı ile Türkiye toplam yüzölçümünün yüzde 12,2’sine sahip olduğunu belirterek, KOP Bölgesinde tarım, sanayi, ticaret ve turizm öne çıkan sektörlerin olup ve tarım bölge ekonomisinde ağırlıklı etkisini koruduğunu kaydetti.

KOP Eylem Planı, KOP Bölgesini bütün olarak ele alan entegre bir bölgesel kalkınma planıdır

Dr. Hasan Hüseyin Doğan, KOP Bölgesi’nin geniş tarım alanlarına karşın yetersiz su kaynaklarına sahip olduğuna dikkat çekerek, Bölgedeki mevcut su kaynakları ve üretim deseni ile tarımsal yapının sürdürülebilirliğinin riskli olduğun altını çizdi.

Türkiye’nin sulanan alanlarının yüzde 17’sinin KOP Bölgesinde yer almasına karşın, ülkemizin kullanılabilir su kaynaklarının ancak yüzde 4’ünün bölgede bulunduğunu hatırlatan Dr. Doğan, şunları söyledi:

“Bölge’nin mevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun yüzde 60’ı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. KOP Bölgesi’nde yeraltı su seviyesi her yıl ortalama olarak 3 mm civarında düşmektedir. Yeraltı sularındaki düşüşlerin devam etmesi halinde, belli bir derinlikten sonra su çekimi ekonomik olmaktan çıkacaktır. Bu durum, mevcut sulanan alanların büyük bir kısmının, ileride sulanamama riskini ortaya çıkarmaktadır.

KOP 2023 Faaliyet Raporuna göre bölgede 862 .631 ha alan sulamaya açılmıştır. Bölgede toplam 134.209 hektar alanda basınçlı sulama şebekesi kurulmuştur”.

KOP Hariç Diğer Projelerde Bütçeden ayrılan pay düşmüş

Dr. Hasan Hüseyin Doğan, 1990-2007 dönemi itibariyle GAP Bölgesi’ndeki bütün yatırımlara kamu kaynaklarından yılda ortalama yüzde 7 düzeyinde pay ayrıldığını belirterek, “GAP EP’nin uygulamaya başlanmasıyla birlikte 2009 yılında GAP yatırımlarının toplam kamu yatırımları içindeki payı yüzde 14’e yükselmiş, daha sonra tedrici olarak azalmış ve 2020 yılında yüzde 6 ‘ya düşmüş ,2022 yılında yüzde 10,5 olmuştur” dedi.

Dr. Doğan, DAP Bölgesinin, Türkiye toplam kamu yatırımından aldığı payın ise, 2013 yılında yüzde 11,8 olarak gerçekleşirken, 2019 yılına gelindiğinde yüzde 5,7 seviyesine gerilediğini ifade etti.

KOP Bölgesi’ne tahsis edilen ödeneğin Türkiye içerisinde aldığı payın, son 7 yılda artış eğiliminde olduğunu söyleyen Dr. Hasan Hüseyin Doğan,  şöyle devam etti:

“Söz konusu oran 2013 yılında yüzde 6,08 iken; 2019 yılında yüzde 8,15’e yükselmiştir. Oransal olarak en büyük artış 2017-2019 yılları arasında gerçekleşmiştir. Bu dönemde tahsis edilen toplam ödenek tutarı önceki yıllara göre azalsa da, ülke içerisindeki payı artmıştır.

Bu sonuçlar bize KOP hariç diğer suya dayalı bölgesel kalkınma projelerimizden GAP ve DAP’ta kamu yatırımlarından ayrılan payın tedrici olarak düştüğünü göstermektedir.

Ülkemizde bölgelerin kalkınma fırsatlarını ortaya çıkarıp değerlendirerek rekabet gücünün geliştirilmesi, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması yoluyla bölgelerde yaşam kalitesinin iyileştirilmesi konusunda uygulanan planlar çok önemlidir.

Gerek bölgesel kalkınma gerekse ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasına katkıları açısından bu planlara  kamu yatırımlarından ayrılan payın artarak devam etmesi de bu anlamda büyük önem taşımaktadır”.

Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.