enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:39 Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 81. yılı
07:50 İklim krizi, mevcut eşitsizlikleri, adaletsizlikleri açığa çıkaran ve derinleştiren bir “risk çarpanı”…
07:46 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
07:30 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
07:16 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
07:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
07:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
02:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:23 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:48 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
09:38 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:34 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
00:12 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
17:28 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
07:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
07:57 Aon Türkiye 30.Yıl Risk Zirvesi’nde iş dünyasının gündemindeki ilk 10 risk paylaşıldı
07:47 ABD’nin Orta Asya Stratejisinde Yeni Dönem: C5+1’in Dönüşümü
07:29 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
07:09 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan Veysel KAVRAYAN’ın Alanya notları…
00:58 Kapadokya’da balon sepetlerine, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü”nde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Süslemeleri ve eşsiz mimarisiyle İshak Paşa Sarayı

Süslemeleri ve eşsiz mimarisiyle İshak Paşa Sarayı

AĞRI-TÜHA HABER / Türkiye’nin ikinci büyük sarayı İshak Paşa… Ağrı’daki saray, taç kapıları, avluları ve haremi ile yapıldığı dönemin mimari şaheserlerinden biri.

Bin 900 rakımda, tüm heybeti ile yıllara meydan okuyor.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki tarihi İshak Paşa Sarayı, Osmanlı’nın Anadolu’daki nadide eserlerinden. 116 odası bulunan şaheser, tam 235 yıllık.

7 bin 600 metrekare alan üzerine kurulu yapı, Türkiye’de Topkapı Sarayı’ndan sonra ikinci büyük, Anadolu’da ise tek saray olma özelliğini taşıyor. Saray, Çıldıroğullarından 2. İshak Paşa tarafından yaptırıldı.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Sarayda Selçuklu mimarisi hakim

Sarayın ipek yolu güzergahı üzerinde olduğunu söyleyen Iğdır Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Çetin, “Burası bir ticari güzergah. Geliri olan bir yer. İshak Paşa’nın gelirleri büyük ölçüde bu saraya harcadığını görüyoruz” dedi.

İçerisinde harem, hamam, zindan ve cami de bulunan saray, kompleks bir yapı. Osmanlı döneminde yapılsa da sarayın yapımında Selçuklu mimarisi hakim.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Prof. Dr. Çetin, sarayın her yerinde Selçuklu dönem yapılarının etkilerini açık bir biçimde görmenin mümkün olduğunu anlattı.

Kalorifer sistemi Anadolu’nun ilk örneklerinden

Sarayda, Avrupa tarzında Barok ve Rokoko akımının izlerini görmek de mümkün. Yusuf Çetin, bu izlerle ilgili şunları söyledi:

“Taç kapının sağ tarafında yer alan çeşmede, 18. yüzyıl Osmanlı Barok sanatında yaygın olarak karşımıza çıkan kıvrımlı bitki formları, yine kartuşlu boş kitabeler karşımıza çıkıyor. Duvarlarda yer alan taş süslemelerde, Barok ve Rokoko etkiler dikkatimizi çekiyor.”

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Sarayda kullanılan kalorifer sistemi Anadolu’daki ilk örneklerinden. Isınma, “Künk” adı verilen topraktan yapılan borularla sağlanmış. Geniş ve sıcak su kullanılan tuvaletler de hijyene verilen önemin göstergesi.

Saray, 19 yıldır UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alıyor. Ecdat yadigarı şaheser, gün batımıyla farklı bir güzelliğe bürünüyor.

Haber: Sefer Azak

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.