enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:26 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:33 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:56 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:40 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:39 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:23 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak
00:14 İstanbul Fatih’te zehirlenme şüphesiyle tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybeden Böcek ailesi soruşturma sürüyor…
23:13 AK Parti Grup Başkanı Güler: Cumhur İttifakı ile birlikte İmralı ziyaretine olumlu fikir beyan ediyoruz
12:54 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:51 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:50 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:41 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:33 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:32 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suriye yardım konferansı hayal kırıklığı yarattı

Suriye yardım konferansı hayal kırıklığı yarattı
31.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Suriye’ye insani yardım için düzenlenen konferansta 6 milyar 400 milyon dolar yardım taahhüt edildi. BM ise 13 milyondan fazla Suriyeli için yaklaşık 10 milyar dolar insani yardıma ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP, Reuters‘in haberine göre, Suriye’ye insani yardım için düzenlenen uluslararası konferansta Birleşmiş Milletler’in (BM) beklentilerinin altında mali destek taahhüdü verilmesi hayal kırıklığı yarattı.

Çevrim içi konferansın ardından Avrupa Birliği (AB) tarafından Salı akşamı yapılan açıklamada, katılımcı devletlerin Suriye’ye 6 milyar 400 milyon dolar yardım sağlamayı taahhüt ettiği belirtildi. BM, konferansta en az 10 milyar dolar yardım sağlanmasını hedefliyordu.

Suriye’deki insani krizin aşılması için 1 milyar 700 milyon euro yardım taahhüdü veren Almanya, en fazla destek sağlayan ülke oldu. ABD yaklaşık 600 milyon dolar, İngiltere de yaklaşık 281 milyon dolar yardım taahhüdünde bulundu.

AB Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise 2021 ve 2022 yılları için Birlik kasasından 560’ar milyon euro yardım taahhüt ettiklerini duyurdu.

Konferansın ardından açıklama yapan AB Komisyonu’nun Kriz Yönetimi’nden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, toplanan yardımın 4 milyar 400 milyon dolarının bu yıl için öngörüldüğünü, geriye kalan 2 milyar doların ise 2022’de kullanılacağını belirtti.

AB tarafından verilen bilgilere göre, konferansta uluslararası finans kuruluşları da 7 milyar dolarlık düşük faizli kredi sözü verdi.

BM ve AB tarafından ortaklaşa düzenlenen iki günlük video konferansa yaklaşık 50 ülkeden 77 temsilci katıldı.

BM 10 milyar dolar yardım hedefliyordu

BM Genel Sekreteri Antonio Gutterres, konferansta “Suriyelilerin 10 yıl boyunca ölüm, yıkım, yerlerinden edilme ve yoksulluk” yaşadığını hatırlatarak, çatışmaların azalmasına rağmen durumun kötüleştiğini belirtti.

Gutterres, 13 milyondan fazla Suriyeli’nin geçen yıla kıyasla yüzde 20 daha fazla insani yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Buna rağmen, geçen yıla kıyasla konferansta daha az yardım taahhüt edildi. 2020 yılında yapılan yardım konferansında yaklaşık 6 milyar 900 milyon euro taahhüt edilmişti.

Suriye’ye insani yardım için beşinci kez düzenlenen konferans öncesinde, BM yaklaşık 10 milyon dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı. Yerlerinden edilen milyonlarca Suriyeli’nin koronavirüs salgını nedeniyle daha da zorlaşan koşullarına işaret eden BM, Suriye’ye insani yardım için 4 milyar 200 milyon dolara, komşu ülkelere giden Suriyeli sığınmacılar için de 5 milyar 800 milyon dolara ihtiyaç olduğunu bildirmişti.

Oxfam: Suriyelilerin sesini duymadılar

Yardım kuruluşu Oxfam ise taahhüt edilen yardım miktarından hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı. Oxfam’dan yapılan açıklamada, “Bağışta bulunanlar, evlerini terk etmek zorunda kalan ve 10 yıldır devam eden savaşta hayatları altüst olan milyonlarca Suriyeli’nin sesini duymadı” denildi.

Açlık sorunu hızla büyüyor

BM verilerine göre Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı açlık çekiyor, yüzde 90’ı yoksulluk içinde ve 2,4 milyon çocuk okula gidemiyor. Gıda yardımına muhtaç insan sayısının bir yılda ikiye katlandığı belirtiliyor.

Aradan geçen zamanda ülkenin geniş kesimlerini kontrolü altına alan Beşar Esad yönetimi ise ülkenin yeniden imarını finanse edecek mali kaynağa sahip değil.

Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılından beri 388 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. BM verilerine göre 6,7 milyon kişi ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalırken 6,6 milyon kişi de yurt dışına kaçtı. Yurt dışına kaçan Suriyelilerin 5,6 milyonu Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi komşu ülkelerde bulunuyor. Türkiye, 3,6 milyon kişiyle en fazla Suriyeli barındıran ülke konumunda.

[TÜHA Haber Ajansı, 31 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.