enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:01 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
07:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
07:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
07:38 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
07:31 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
07:23 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
07:20 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
07:08 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
07:02 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
07:00 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:36 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:19 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:58 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Derneği’den, ‘Arıtılmış Atıksu potansiyelimiz ve kullanım politikası’ konusunda rapor

Su Politikaları Derneği’den, ‘Arıtılmış Atıksu potansiyelimiz ve kullanım politikası’ konusunda rapor
21.10.2021
A+
A-

Advertisement

ANKARA-TÜHA HABER / Su Politikaları Derneği, “atıksuların arıtıldıktan sonra tarım ve sanayide kullanılmasının teşvik edilmesi” konusunda bir rapor yayınladı.

Yurtta sulh, cihanda sulhKaynağın en verimli şekilde yönetimi için 'Dijital Su' hayati öneme sahip – BThaberSu Politikaları Derneği Başkanı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dursun YILDIZ, raporla ilgili (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, SPD olarak ülkemizdeki arıtılmış atıksu potansiyelinin ve kullanım politikasına büyük önem verdiklerini söyledi.

Dursun YILDIZ,  raporda, 2007–2013 yılları arasında uygulanan Dokuzuncu Kalkınma Planı’nda Çevrenin Korunması ve Kentsel Altyapının Geliştirilmesi başlığı altında, su alanına yapılan atıflar arasında “atıksuların arıtıldıktan sonra tarım ve sanayide kullanılmasının teşvik edilmesi” ifadesinin yer aldığına dikkat çekti.

Raporda ayrıca (2014–2018) Onuncu Kalkınma Planı’nda da Kentsel Altyapı başlığı altındaki politikalar arasında “arıtılan atık suların yeniden kullanımı özendirilecektir” ifadesi yer verildiğinin altını çizen YILDIZ,  “Suyun yeniden kullanımı” ve kullanılmış suyun, atıksu arıtma tesisleri ile arıtılıp döngüsel su kullanımı çevrimi içine alınmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

İSKİ biyolojik atık su arıtma tesisi sayısını artırıyorİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dursun YILDIZ, günümüzde arıtılmış atık suların tarımsal sulama, sanayi, akifer besleme ve tuvalet sifon suyu, yeşil alan sulamasında amaçlı olarak yeniden kullanımı, dünyada giderek yaygınlaştığını açıkladı.

YILDIZ, bu konu ülkemiz açısından da büyük önem taşıdığını belirterek, arıtılmış atıksuların yeniden kullanımında, kullanım
amacının gerektirdiği su kalitesi kriterlerinin sağlanmasının da ayrıca önemli olduğunu söyledi.

Bu konunun, Belediyeler Birliği tarafından yayınlamış olan “Arıtılmış Atık suların Yeniden Kullanımı ve Yağmur Suyu Hasadı Sistemleri”  kitabında Prof. Dr. İzzet Öztürk, Prof. Dr. Ayşe Gül Tanık ve Y. Müh. Gökhan Cüceloğlu tarafından ele alındığını ifade eden Dursun YILDIZ, çok kapsamlı ve faydalı bir yayın olan bu çalışmanın yanısıra son dönemde ulusal ve uluslararası alanda araştırma çalışmalarının da arttığı görüldüğünü dile getirdi.

Atıksu Arıtma Tesisislerinde Tesis Sorumlusu Eğitimleri Ön Başvuru - İlker CivilYILDIZ, Su kaynakları üzerine artan baskıların su kaynakları yönetimi mevcudunun en verimli kullanma ve suyu çevrimiçi kullanma anlayışına doğru yönelttiğini hatırlatarak ve bu bağlamda, dünyada çeşitli örneklerine de rastlanan arıtılmış atıksuların yeniden kullanımının öne çıktığını açıkladı.

“Ülkemizde henüz atık sularının tamamı arıtılamamaktadır” diyen Öğretim Görevlisi Dursun YILDIZ, “ancak özellikle ileri ve biyolojik arıtmadan geçirilen suların tarımsal sulamaya kayda değer bir katkısı olacağı bilinmektedir. Dolayısıyla arıtılmış atıksu potansiyelimiz ve kullanımımız konusundaki çalışmaların artırılması önem taşımak” olduğunu ifade etti.

YILDIZ, yayınlanan bu raporda, alternatif su kaynakları arasında önemi hızla artan atık suların dünyada ve ülkemizde geri kazanımı ve kullanımı konusunda güncel bilgiler verildiğini, bu alternatifin sağladığı avantajlar ve risklerin bilimsel olarak ele alındığını kullanımı için uyulması gereken yasal mevzuattan da söz edildiğini kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.