enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Srebrenitsa Katliamı’nın 26’ncı yıldönümü: Kurbanlar için anma töreni

Srebrenitsa Katliamı’nın 26’ncı yıldönümü: Kurbanlar için anma töreni
12.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki tek soykırım olarak kabul edilen Srebrenitsa Katliamı’nın kurbanları katliamın 26. yıldönümünde de törenlerle anıldı. BM ve AB’den kurbanların unutulmayacağı mesajları verildi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AP,DW / ET,BÖ)’ye dayandırdığı habere göre, Uluslararası toplum tarafından, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra işlenen ilk ve tek soykırım olarak kabul gören Srebrenitsa Katliamı’nda öldürülen 8 binden fazla Boşnak, katliamın 26’ncı yıldönümünde binlerce kişinin katılımıyla Srebrenitsa’da anıldı.

Ayrıca daha önce bir toplu mezarda bulunan ve DNA testleri sonucu kimlikleri tespit edilen 19 Boşnak’ın tabutu da dün Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi. Söz konusu kurbanlar yaşları 16 ile 63 arasında değişen 16 yetişkin erkek, 18 yaşın altında iki genç ve bir kadından oluşuyor.

Sırp savaşçıların 11 Eylül 1995 yılında başlattığı katliamda en az 8 bin 372 Boşnak Müslümanın katledildiği biliniyor. Son olarak defnedilen 19 kişiyle, kimlikleri tespit edilenlerin sayısı 6 bin 671’e yükselmiş durumda.

BM ve AB’den mesaj

Srebrenitsa Katliamı’nın 26’ncı yılı vesilesiyle Birleşmiş Milletler (BM) ve AB de mesaj yayınladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Srebrenitsa Soykırımı’nı asla unutmayacağız” dedi. Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Soykırım ve savaş suçlarının inkârı veya savaş suçlarının yüceltilmesi kabul edilemez” dedi. Guterres, Balkan bölgesinin barışçıl geleceği için çalışmanın herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise mesajında “Bugün kurbanların ailelerine ve sevenlerine saygılarımızı sunuyoruz. Acımızda birleştik. Ama aynı zamanda Avrupa’da bir daha asla böyle vahşet görmemek umudunda da…” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan mesaj

Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kasabasında düzenlenen anma törenine bir videolu mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, Srebrentisa’nın kalbimizde açtığı yaralar hala kanamaya devam ediyor (…) Avrupa ve insanlık tarihinin bu kara lekesinin ne surette olursa olsun geri plana itilmesine müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca mesajında tüm siyasilere, “nefret, şiddet ve ayrımcılık içeren söylemlere karşı çıkarak, ortak insani değerler etrafında buluşma” çağrısı yaptı.

Srebrenitsa Katliamı, 1992-1995 yılları arasında, Bosna-Hersek’teki Boşnak, Hırvat ve Sırp toplumlar arasında yaşanan savaşın en kanlı olaylarından biri olarak tarihe geçti. Ratko Mladiç’in komuta ettiği Sırp Cumhuriyeti Ordusu’na (VRS) bağlı güçlerle, polis ve paramiliter grupların işlediği katliamlar 2007 yılında Uluslararası Adalet Divanı tarafından “soykırım” olarak kabul edildi.

İşlenen soykırıma müdahale etmeyen ve hatta kendi bünyesinde çalışan Müslüman personeli dahi Mladiç’in emrindeki kuvvetlere teslim eden, Hollandalı askerlerden oluşan bölgedeki Birleşmiş Milletler Koruma Gücü’nün (UNPROFOR) komutanı Thom Karremans da 2011 yılında Hollanda’daki bir mahkeme tarafından, katliamda sorumluluk taşımaktan suçlu bulundu.

Ratko Mladiç’in ise, savaş ve insanlığa karşı suçlardan daha önce çarptırıldığı ömür boyu hapis cezası, Lahey kentinde bulunan Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi tarafından geçen ay onaylandı.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.