enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:17 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:12 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:10 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SNP lideri seçilen Hamza Yusuf, İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı olmaya hazırlanıyor

SNP lideri seçilen Hamza Yusuf, İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı olmaya hazırlanıyor
28.03.2023
A+
A-

İskoçya’da iktidardaki İskoç Ulusal Partisi (SNP) Müslüman aday Hamza Yusuf’u yeni lideri olarak seçti.

Pakistan kökenli 37 yaşındaki Yusuf, İskoçya’nın beyaz olmayan ilk başbakanı olarak görev yapmaya hazırlanıyor.

Halen İskoçya Sağlık Bakanı olarak kabinede görev yapan Yusuf, Nicola Sturgeon’un yerine geçmek için girdiği yarışta diğer iki İskoç milletvekilini geride bırakmasının ardından yaptığı konuşmada İskoçya’nın bağımsızlığı için mücadeleyi sürdüreceğini belirtti.

Rakipleriyle olan yarışın geride kaldığını vurgulayan Yusuf birlik mesajı vererek, “Artık Hamza takımı, Ash takımı ya da Kate takımı değiliz, biz tek bir takımız. İskoçya’ya bağımsızlık getirecek ekip ve nesil biz olacağız.” diye konuştu.

Yusuf, parti liderliği için aday olan rakipleri Kate Forbes ve Ash Regan’a karşı en güçlü ve deneyimli aday olarak gösteriliyordu.

Andrew Milligan/AP
[Hamza Yusuf, rakibi Ash regan (solda) ve Kate Forbes’u (sağda) yenerek SNP’nin yeni lideri seçildi Andrew Milligan/AP]

Yüzde 70 katılımın sağlandığı liderlik seçimlerinin ilk turunda rakipleri Ash Regan’ı eleyen Yusuf ve Kate Forbes ikinci turda yüzleşti. 72 bin seçmenin yüzde 52 oyunu alan Yusuf, yüzde 48 oy alan Forbes’u eleyerek partinin yeni lideri oldu.

Yusuf’un salı günü İskoçya parlamentosunda yapılacak oylamada başbakan seçilmesi bekleniyor. Beklenmedik bir şekilde istifa eden eski liderin liberal sosyal görüşlerini paylaşan Yusuf,  “Sturgeon’ın devamı” olarak görülüyor.

Andrew Milligan/AP
[Hamza Yusuf’un annesi ve babası Edinburg’daki Murrayfield Stadumu’nde liderlik yarışını kazanan oğullarının konuşmasını dinledi Andrew Milligan/AP]

Bağımsızlık konusu

Yeni lideri bekleyen zorlu görevlerin başında beş haftadır yaşanan liderlik mücadelesinin yıprattığı partiyi birleştirmek ve İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan bağımsızlığı için yürüttüğü kampanyaya yeniden enerji kazandırmak bulunuyor.

İskoç seçmenler 2014 yılında yapılan ve nesilde bir kez alınacak bir karar olarak lanse edilen referandumda Birleşik Krallık’ta kalmayı destekledi. SNP, özellikle Brexit sonrasında durumun değiştiğini ileri sürerek yeni bir oylama istiyor.

Ancak Londra’daki merkezi hükümet buna izin vermeyi reddetti ve Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi İskoçya’nın Londra’nın onayı olmadan bir oylama yapamayacağına hükmetti.

Bağımsızlık için ihtiyatlı davranacağının sinyallerini veren Yusuf, bu konuda “yerleşik ve sürekli” bir çoğunluk oluşturmak istediğini ifade ediyor. Anketler şu anda İskoç seçmenlerin bu konuda neredeyse eşit oranda bölündüğünü gösteriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.