enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:06 (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:24 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:11 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:05 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:55 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:38 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:35 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
11:29 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
10:00 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:14 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:48 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
12:57 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
22:31 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:07 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:01 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:11 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sinvar’ın ölümünün ardından Gazze’yi ne bekliyor?

Sinvar’ın ölümünün ardından Gazze’yi ne bekliyor?
20.10.2024
A+
A-

Uzmanlara göre Hamas lideri Yahya Sinvar’ın ölümü Gazze’de ateşkes görüşmelerini hızlandıracak bir süreci başlatabilir.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Hamas lideri Yahya Sinvar’ın ölümü Gazze savaşında bir dönüm noktası olarak görülüyor. İkinci yıla giren savaşta üst düzey kadrosunun önemli kısmını kaybeden örgüt ikinci kez lidersiz kaldı.

Uzmanlara göre, İsrail’in Hamas’la savaşında kuvvetli bir sembolik zafer olarak da görülen bu gelişme bir ateşkesin kapısını aralayabilir.

Nomi Bar-Yaacov on LinkedIn: Irans Angriff auf Israel: „Es war der Versuch, einen Schlussstrich zu…

Nomi Bar-Yaacov

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House’dan Nomi Bar-Yaacov, Sinvar’ın ölümüyle Gazze’de bir anlaşmaya varmanın daha kolay olacağı görüşünde.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu artık İsraillilere savaşta hedeflerden birine ulaşılabildiğini söyleyebilir. Böylece olası ateşkes anlaşması ve rehinelerin serbest kalması karşılığında savaşı bitirme konusunda daha fazla hareket alanı bulabilir.

İsrail’in eski Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Giora Eiland da “Lübnan dâhil savaşı tamamen bitirme imkanı tümüyle bizim elimizde” diyor. İsrailli Channel 12 televizyonuna verdiği mülakatta Eiland, İsrail’in Sinvar’ın ölümünü “mutlaka her iki cephede de savaşı bitirmek için kullanması” gerektiğini söyledi.

Hamas’ın eski Gazze sorumlusu olan Sinvar İsrail’e göre 7 Ekim saldırısını planlayan isimdi. Sinvar, Hamas’ın önceki lideri İsmail Haniye’nin Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesinin ardından örgütün başına geçmişti.

Rehine yakınları da Netanyahu’ya analistlerinkine benzer mesajlar gönderdi.

Aileleri temsilen açıklama yapan bir grup Sinvar’ın ölümünden duydukları memnuniyeti dile getirdi, ancak hükümetten bir anlaşma için müzakerelere ağırlık vermesini istedi.

Oğlu Hamas’ın elinde olan Einav Zangauker adlı rehine babası, “Netanyahu, rehineleri toprağa gömme. Şimdi müzakerecilere git ve yeni bir girişim başlat” diye seslendi.

Koalisyon ortakları anlaşmaya karşı

Öte yandan Netanyahu’nun savaşı bitirmek istediğine kuşkuyla yaklaşılıyor.

İsrail ordusunun son haftalarda Gazze’nin kuzeyinde operasyonlarını yoğunlaştırdığına dikkat çeken Washington merkezli düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü (Middle East Institute) kıdemli üyesi Khaled Elgindy, Netanyahu’nun savaşı bitirmek istediğine dair çok az işaret verdiğini söylüyor.

Sinvar’ın ölümünün ardından yaptığı ilk açıklamada Netanyahu, “Savaş henüz bitmedi” diye konuştu.

Netanyahu, eğer bir ateşkes anlaşması ile savaşa son verilirse hükümetten çekilme tehdidinde bulunan aşırı sağcı iki partinin desteğiyle iktidarını sürdürüyor.

Gazze Şeridi’nin İsrailli yerleşimcilere açılmasını isteyen koalisyonun aşırı sağcı ortakları Sinvar’ın ölümünün ardından ateşkes karşıtı tutumlarını tekrarladı.

Yolsuzluk iddiaları nedeniyle yargılanan ve savaştan önce siyasi açıdan zor günler geçiren Netanyahu, geçen bir yılda cephede elde edilen her başarıda kendisine olan desteğin arttığını gördü.

Sinvar’ın yerini kim alacak?

Uzun süre Hamas’ın Gazze’deki silahlı kanadını yöneten Sinvar diğer üst düzey Hamas yetkililerinden daha sert tutumuyla biliniyordu. İsrail’le bir sonuç alınamayan müzakerelerde Hamas adına son sözü söyleme yetkisi ondaydı. Sinvar, İsrail askerinin bölgeden tamamen çekilmesi ve hapisteki Filistinli tutukluların serbest bırakılması ısrarını sürdürüyordu.

Sinvar’ın ölümünü “büyük bir darbe” olarak niteleyen Elgindy yine de “Hiç kimse vazgeçilmez değildir” diyerek bu kaybın örgütün devamlılığı açısından hayati olmayacağını savunuyor.

Son bir yılda lider kadrosunun önemli kısmını kaybeden Hamas’ın yeni bir numarasının Halil el Hayye veya Halid Meşal gibi Gazze dışından isimler olabileceği belirtiliyor.

Katar’da yaşayan El Hayye ve Meşal’in, savaşın başından beri müzakerelere arabuluculuk yapan bu ülkeden gelecek baskılara daha açık olduğu, bunun görüşmeleri hızlandırabileceği değerlendiriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.