enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:17 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
00:58 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
00:50 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:44 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık Perşembe günü yapacak…
00:36 Önlem alınmazsa kanser kaynaklı ölümler 2050’ye kadar iki katına çıkacak
00:34 UNESCO Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerindeki unsur sayısını 32’ye, çokuluslu dosya sayısı ise 14’e yükseldi.
00:33 Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’dan rektörlere müfredat ve AKTS mesajı…
00:28 Hollanda Türkleri babaları İsmail GÜNGÖR’ü kaybetti!…
00:20 Başkan Bulut: “Kocaeli, sanayicimizin emeği- tüccarımızın cesaretiyle ülkemiz ekonomisine güç katıyor…”
00:14 Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuru için son hafta
00:13 2026 Özel sektör zam beklentileri-Türkiye ortalaması nereye oturur?
00:12 Zeyrek’in kalbinde yer alan ve yıllarca atıl kalan Haliliye Medresesi…
00:05 (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:44 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:43 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri!…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:21 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Scholz Türk vatandaşlarının vize şikâyetlerine hak verdi

Scholz Türk vatandaşlarının vize şikâyetlerine hak verdi
20.10.2024
A+
A-

İstanbul’da Erdoğan’la görüşen Almanya Başbakanı Scholz ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Türk vatandaşlarının vize sorunlarıyla ilgili taleplerini “haklı istekler” olarak nitelendirdi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bir günlük çalışma ziyareti için İstanbul’a gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Dolmabahçe’de yer alan Çalışma Ofisi’ndeki görüşme basına kapalı yapıldı. İkili görüşmenin ardından birlikte öğle yemeği yiyen liderler, ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında “NATO müttefikimiz Almanya ile iki büyük devlet arasında olabilecek her alanda yoğun ilişkilere sahibiz” diyen Erdoğan, “Savunma sanayi ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak iş birliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Bu konuda değerli dostum Scholz’un gayretlerini takdirle karşıladığımı bugün bir kez daha ifade etmek istiyorum” ifadesini kullandı.

“Almanya’nın kamu güvenliği bakımından da ciddi tehdit teşkil eden PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle birlikte mücadele kararlılığına ulaştık” açıklamasında bulunan Erdoğan, bu alanda somut adım atılmasına dair beklentiyi Scholz ile paylaştığını söyledi.

“İsrail’in Gazze ve Filistin topraklarında uyguladığı soykırım ve Lübnan’daki saldırıları ele aldığımız bir diğer önemli bir başlıktı” ifadesini kullanan Erdoğan, “Acilen kalıcı ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve İsrail üzerindeki gerekli baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizden geleni yapmamız şart” diye ekledi. Erdoğan, “İsrail’in, Netanyahu’nun kafa yapısında, çok açık, net bu savaşı sadece belli bir dairede tutmak değil, yayma anlayışı var” dedi.

Vize şikâyetleri

Almanya Başbakanı Scholz ise basın toplantısındaki konuşmasına Türkçe olarak “Merhaba” diyerek başladı. Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yılının kutlandığını hatırlatan Scholz, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaptı.

Almanya Başbakanı Scholz Türk vatandaşlarına vize konusunda bir soruyu da yanıtladı. Scholz, Türkiye’deki Alman konsolosluklarının dünya genelinde en çok vize veren konsolosluklar olduğunu ancak dijitalleşme gibi tedbirlerle başvuruları yanıtlama sürecini hızlandırmak istediklerini söyledi.

“Bunun gerekli” olduğunu belirten Scholz, Türk vatandaşlarının vize sorunlarıyla ilgili taleplerini “haklı istekler” olarak değerlendirdi. İş insanları, öğrenciler ve fuarlara katılan kişiler için vizenin çok önemli olduğunu kaydeden Scholz, büyükelçiliklerde ve konsolosluklarda çalışanlardan bunun öncelikli bir husus olduğunu bildiğini de sözlerine ekledi.

Eurofighter savaş uçakları

Almanya Başbakanı Scholz, Türkiye’ye silah satışını da savundu. “Türkiye bir NATO üyesi ve bu nedenle de somut sevkiyatlar konusunda karar almamız gerekiyor” diyen Scholz, “Bu gayet doğal ve kısa bir süre önce bu yönde kararlarımız oldu. Buna yenileri de eklenecek” şeklinde konuştu. Alman hükümeti, kısa bir süre önce Türkiye’ye silah ihracatına onay vermişti.

Türkiye’nin satın almayı istediği EUROFİGHTER Savaş uçakları konusunda bir soruyu yanıtlayan Scholz, bu konuda daha projenin “başında” olunduğunu ifade ederek İngiltere’nin görüşmeleri sürdürdüğünü kaydetti. Eurofighter savaş uçakları, İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya’nın oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından üretiliyor.

“Suç işleyenler geri gönderilmeli”

Görüşmede ikili ilişkileri ele aldıklarını belirten Scholz, göç ve mülteciler konusunda Türkiye’nin önemli çabalar harcadığını belirtti. Scholz, Suriye’deki savaşın sonuçları ile başa çıkma konusunda Türkiye’ye desteklerinin süreceğini söyledi.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında göç konusunda yürütülen iş birliğinden memnuniyet duyduğunu belirten Scholz, bu iş birliğinin sürdürülmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Almanya’da suç işleyen Suriyelilerin geri gönderilmesi konusunda bir soruyu da yanıtlayan Scholz, Almanya’da suç işleyenlerin Afganistan’a gönderilmesinin “doğru” olduğunu söyledi.

Şu an Suriye’ye sınır dışıların nasıl uygulanacağını değerlendirdiklerini kaydeden Scholz, “Suç işleyenler geri gönderilmeli. Koruma hakkından yararlanan birinin o toplumda suç işlemesi, hem Alman toplumu hem de diğer toplumlar için artık dayanılmaz bir durum” diyee konuştu.

İkili ilişkilerin yanı sıra dünyayı sınayan konularda da sıkı görüş alışverişinde bulunmanın çok önemli olduğunu belirten Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını “uluslararası hukukun bariz bir şekilde ihlali” olarak kınadıklarını söyledi. “Ülkelerimiz Ukrayna’nın yanında” diyen Scholz bu savaşın sona ermesini istediklerini de sözlerine ekledi.

Ortadoğu’daki kriz konusunda da Türkiye ve Almanya’nın farklı görüşlere sahip olmasının “bir sır” olmadığını ifade eden Scholz, Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısının Gazze’yi de bir felakete sürüklediğini söyledi. Scholz açıklamasında İsrail’in meşru müdafaa hakkına da vurgu yaptı. Ateşkes çağrısı yapan Scholz, bölgede “iki devletli çözümü” desteklediklerinin altını çizdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.