enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:50 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik “kooperatif” soruşturması kapsamında 65 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.
23:38 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
23:24 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
23:15 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:09 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
22:59 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
07:42 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
07:34 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
07:32 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
07:18 Şirketlerden N’aber!
07:06 Dünya Dönüyor!
06:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
18:40 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
18:00 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
10:57 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
10:03 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
09:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:57 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Şilan Ateş, “Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Suriyelilerin göç etmesi birçok sorunu da beraberinde getirdi”

Şilan Ateş, “Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Suriyelilerin göç etmesi birçok sorunu da beraberinde getirdi”
13.09.2022
A+
A-

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans 2. Sınıf Öğrencisi Şilan Ateş, “Türkiye geçmişten bu yana çok sayıda göç alsa da son yıllarda özellikle Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Suriyelilerin göç etmesi birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Artık büyük göç dalgalarını kontrol etmek güç hale gelmektedir” dedi.

29 Maddede Akdeniz Üniversitesi Kullanma Kılavuzu

Yüksek Lisans öğrencisi Şilan Ateş, ‘Türkiye’de Kamu-Özel Aktörler Arasında Göç Yönetişimi’ konusunu TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Ataner YÜCE’ye değerlendirerek, Yönetişimin 1990’lı yıllarda yaygınlık göstermesiyle olumlu tarafları kadar olumsuz tarafları da ele alındığına da değindi.

Bu eleştirilerden birinin yönetişimin eşitlik ya da eşitsizlik getireceği yönünde ve buna göre yönetişimin yaratacağı etkinin toplumdan topluma değişebileceğine dikkat çeken Şilan Ateş, “Bir başka açıdan bakacak olursak bireysel iş birliklerinin çıkara göre yapılması bu sistemin meşruiyetini sekteye uğratabilir. Türkiye’de yerel yönetimde yönetişim uygulamalarına bakıldığında kent parlamentoları ve Yerel Gündem 21 gibi uygulamalar göze çarpmakta” olduğunun altını çizdi.

Göç ve Göçün sosyolojik, psikolojik ve tıbbi etkileri - Praxis Dr. med (TR) Fikret Zengin

Ateş, yerel halkın büyük çoğunluğunun belediye meclisine dahi katılmadığını hatırlatarak, uygulamalar ve anketlere bakıldığında da Türkiye’deki vatandaşların yönetimi sorgulamaya, katılmaya ve fikir beyan etmeye hevesli olmadıklarının göründüğünü, bireylerin ancak yurttaşlık bilincine ulaştıkları ölçüde yönetişimden bahsedilebildiğini anlattı.

Türkiye’de Göç Yönetişimi Geçmişten bugüne gerçekleşen göç hareketleri karmaşık bir şekilde artmaya devam ettiğini belirten Akdeniz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans 2.Sınıf Öğrencisi Şilan Ateş, şöyle devam etti:

“Göçmenlerin genelde kentlerde toplumla iç içe yaşadığını göz önünde bulundurursak göç yönetiminde sadece merkezi yönetim yeterli olmamaktadır. Merkezi yönetimin yanında yerel yönetimler, dernekler, vakıflar, insan hakları örgütleri ve sendikalar gibi farklı örgütlere de yer verilerek çok aktörlü bir yönetişim yapısının sağlanması hedeflenmelidir.

“Göç yönetişimi ‘göçü düzenlemeye ve göçmenleri korumaya yönelik kurum, yasal çerçeve, mekanizma ve uygulamalardan oluşan sistem’ olarak tanımlanmaktadır. Göç yönetişimi kavramı ile göç yönetimi kavramı birbirine eş kavramlar olarak görülmekle birlikte, göç yönetişimi devlet düzeyinde sınır ötesi hareketlerin düzenlenmesi anlamını da taşımaktadır”.

Göçmen kadınlar yokluk ve mekansızlık girdabında - Evrensel

Şilan Ateş, Türkiye’deki 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’yla birlikte göç yönetiminin ilk kez ayrıntılı ve bütün bir şekilde ele alınarak merkezi yönetim ve onun taşra uzantılarına görev ve sorumluluk yüklendiğinin altını çizdi.

6458 sayılı kanunla 81 ilde göçle ilgili iş ve işlemleri yürütmek için İçişleri Bakanlığı’na bağlı İl Göç İdaresi kurulduğuna da değinen Ateş, “Değişiklikler sonucunda 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görev, yetki, genel müdürlük, hizmet birimleri taşra ve yurt dışı teşkilatları, çalışma grupları, personele ilişkin hükümler, geçici görevlendirme başlıklarına yer verilmiştir.

4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 159.maddesiyle İl Göç İdaresi görevlerine kısaca değinmek gerekirse göç alanına ilişkin çalışmalar yürütmek, Cumhurbaşkanınca belirlenen politika ve stratejilerin uygulanmasını izlemek ve koordine etmek, uyum süreçlerini yürütmekte” olduğunu aktardı.

20 Haziran Dünya Mülteci Günü: Suriyeli Göçmenler

Şilan Ateş, 6458 sayılı kanunun 96. maddesinin yabancıların “uyum” konusuna değinilerek yabancıların hem bulundukları hem de gidecekleri ülkede sosyal hayata uyum sağlamalarına yardımcı olacak bilgi ve becerilerin kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ile uluslararası kuruluşların öneri ve katkılarından da faydalanarak kazandırılmasından söz ettiğini hatırlatarak, söz konusu kanunda sadece 96. maddede merkez dışı aktörlerden bahsedilmesi ve bunların tam olarak görev ve yetkilerinden bahsedilememesi sürecinin ise çok katmanlı yönetişimden uzaklaştırdığını dile getirdi.

Yüksek Lisans Öğrencisi Ateş, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü haricinde sorunlarına cevap vermek için kurulan diğer merkeze bağlı kurumların ise Göç Politikaları Kurulu, Göç Danışma Kurulu, Uluslararası Koruma Değerlendirme Komisyonu, Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Kurulu ve AFAD olduğunu aktardı.

“1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle düzenlenen Göç Kurulu’nun görevleri Türkiye’nin göç stratejilerini belirlemek, koordinasyonu ve uygulamasını takip etmektir” diyen Şilan Ateş,  “İçişleri Bakanlığınca belirlenecek bakanlık ve kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşur. 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmiştir. Uluslararası Koruma Değerlendirme Komisyonu Genel Müdürlük temsilcisi başkanlığında, Adalet ve Dışişleri bakanlıklarınca görevlendirilen birer temsilci ve bir göç uzmanından oluşur” dedi.

Suriyeli göçmenler gündemden düşmüyor

Göç yönetişim bağlamında halka en yakın yerel yönetimlerin yeri ve görevlerine bakmak son derece önemlidir. Türkiye’deki göçün kentlere dağıldığı ve yerel yönetim hizmetlerini kullandıkları göz önünde bulundurulduğunda göçten en çok etkilenenlerin yerel yönetimler olduğu görülmektedir.

Yerel halkın ihtiyaçları için seçimle iş başına gelen belediyeler kamu gücüne haiz olsalar da göç yönetişim sürecinde etkin role sahip değillerdir. Göç planlama ve koordinasyon sürecine merkezi yönetim kadar katılamasalar da göç sorunlarıyla başa çıkmayan belediyeler vardır. Merkezi yönetim tarafından planlama ve koordinasyona dahil edilmemeleri bir yana yerel halkın tepkisi ve mali sıkıntılar da belediyelerin karşılaştığı sorunlardandır. (Devam edecek)

Kaynak : Su Politikaları Derneği (SPD)

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.