enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’nin toplantısına katıldı
00:52 Devler Ligi’nde temsilcimiz Galatasaray bugün Union SG’yi ağırlayacak…
00:47 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu dün İmralı’ya gitti
00:41 15 bin öğretmen daha eğitim ordusuna katıldı
00:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı miraslarını titizlikle korumaktadır
00:39 MSB: C-130 askeri kargo uçağın enkazı Kayseri’de incelenecek
00:33 Kılıçdaroğlu’ndan ültimatom!…
00:29 81 ilden gelen öğretmenler Anıtkabir’i ziyaret etti
00:28 Kadın Olmazsa Su Adaleti Olmaz
00:22 KIZILELMA’nın vurucu gücü yapay zekası olacak
00:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nükleer güç santrali kurulması konusunda Güney Kore ile görüşmelerimiz sürüyor
00:08 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung’un huzurunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.
00:08 Ayasofya’nın restorasyonunda “zeminin tahrip edildiği” iddialarına yalanlama
11:39 Kocaeli Sümerspor’dan anlamlı etkinlik: Bu kez Öğretmenler Kürek Çekti 
04:46 Makine İhracatı, Almanya, ABD ve İtalya en fazla ihracat yapılan ülkeler…
00:39 Analist Hazel Çağan Elbir: Avrupa Birliği’nin Türkiye 2025 raporu…
00:35 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5’inci Ulusal Eylem Planı, 25 Kasım’da açıklanacak
00:34 Orta Asya’nın yükselen stratejik önemi ve Türkiye
00:32 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet UÇUM, “Tek devlet ve tek millet politikası Türkiye gerçeği”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Şeb-i Arus Törenleri başlıyor

Şeb-i Arus Törenleri başlıyor
07.12.2021
A+
A-

KONYA-TÜHA HABER / Konya’da, Hazreti Mevlana’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus), 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika HaberleriÖğretileri ile tüm dünyadan ilgi gören düşünce adamı, mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin, “Allah ile buluşmak ve aşkı kucaklayıp bağrına basmak” ifadesiyle tanımladığı sema, görselliği ve estetiğiyle izleyenlerde büyük etki uyandırıyor.

Mevlana’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında,Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyelerince sergilenen sema törenleri, kente gelen yerli ve yabancı binlerce misafir tarafından ilgiyle takip ediliyor.

Şeb-i Arus Törenleri başlıyor

Mevlana’nın “Fanilik içinde beka zevkini tatmak, Allah’ın sırrına aracısız ulaşmak, Allah ile buluşmak ve aşkı kucaklayıp bağrına basmak” ifadeleriyle tanımladığı sema, yüzlerce yıldır Mevlevilik ile özdeşleşmiş bir dini ritüel olarak gerçekleştiriliyor.

Estetiği ve görselliğinin yanında apayrı bir anlamı olan semada, semazenler bedeniyle dönerken kalbi ve diliyle de Allah’ı zikrediyor.

Şeb-i Arus Törenleri başlıyor

7-17 Aralık tarihlerinde sema töreni gerçekleştirilecek

“Düğün gecesi, sevgililerin buluşma gecesi” anlamlarına gelen “Şeb-i Arus” dolayısıyla farklı din ve kültürlerden binlerce insanın bir araya geldiği Konya’da, 7-17 Aralık tarihlerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyeleri, günün belli saatlerinde sema töreni gerçekleştirecek.

Ahmet Özhan’ın ilahiler ve Mevlana’nın deyişlerini okuduğu törenlerde, semazenlerin özel kıyafetler ile sunduğu sema ilgiyle takip ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyesi semazenler, KonyaBüyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’ndeki salonda son provalarını yaptı.

Şeb-i Arus Törenleri başlıyor

“İki haftadır her gün prova yapıyoruz”

Son hazırlıklarla ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişin Fahri Özçakıl, yıl içinde her cumartesi sema programı yaptıklarını söyledi.

Şeb-i Arus için ayrı bir hazırlık dönemleri olduğunu ifade eden Özçakıl, “Misafir sanatçılarımızla beraber 49 kişilik sanatçı kadrosu var. Gönüllü destek veren ehil arkadaşlarımızdan seçtiğimiz semazenler dışında kadrolu 11 semazen, 25 müzisyenimiz var. Provalarımızı Mevlana Kültür Merkezi’nde yapıyoruz. Son bir ayda provalarımızı daha da yoğunlaştırdık. Özellikle iki haftadır hergün prova yapıyoruz. Provalarımız tamamladık, törenlere hazırız.” dedi.

Bu yılki törenler, 7 Aralık’ta Şems-i Tebrizi Türbesi ziyareti ve “İrfan Vakti” yürüyüşü ile başlayacak. Törenler, aynı gün Mevlana Müzesi’ndeki Gülbang Duası ile devam edecek, akşam da sema ayin-i şerifi icra edilecek.

Çok sayıda yerli ve yabancı sanatçının kişisel performansları ve eserleriyle katılacağı Şeb-i Arus Programı, 17 Aralık’ta düzenlenecek sema ayin-i şerifi ile son bulacak.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Aralık 2021]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.