enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sayıştay: Pazarlık usulü ihale genel uygulama haline geldi

Sayıştay: Pazarlık usulü ihale genel uygulama haline geldi
12.03.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Sayıştay’ın 2021 yılı raporunda ihaleyi kimin hangi koşullarda aldığı bilgisinin paylaşılmadığı pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin genel uygulama haline geldiğine dikkat çekildi.

Kamu kurumlarının pazarlık usulüyle yaptığı ihaleler tartışma konusu olmaya devam ederken Sayıştay’ın 2021 Faaliyet Raporu’nda söz konusu yöntemle ilgili “Pazarlık usulü ile ihale veya doğrudan teminle alımın genel uygulama haline geldiğine” dikkat çekildi.

Danıştay da geçtiğimiz günlerde Kanal İstanbul geçişi kapsamında Halkalı-Ispartakule arasında yapılacak demiryolu hattının pazarlık usulü yöntemiyle ihaleye verilmesini hukuka aykırı bulmuştu. Ardından “pazarlık usulü” de dahil istisnai yollarla verilen ihalelertartışmaya açılmıştı.

Kamu İhale Kanunu’nun 21/b bendine göre doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi önceden öngörülemeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden hallerin ortaya çıkması halinde ihaleler acil bir şekilde pazarlık usulüyle yapılabiliyor. Söz konusu ihalelerde ihaleyi kimin hangi koşullarda aldığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıyor.

“Koşullar oluşmadığı halde pazarlık usulü”

Sayıştay, 2021 yılı verileri doğrultusunda 413 kamu idaresini denetleyen kurum, aralarında bakanlık ve başkanlıkların bulunduğu 36 genel bütçeli idareye ilişkin tespitinde pazarlık usulü ihalelere işaret etti.

Tespit edilen usulsüzlükler arasında “Mevzuatında öngörülmediği halde kurum bütçesinden ödeme yapılması” ilk sırayı aldı. Raporda “Mevzuatta öngörülen koşullar oluşmadığı halde pazarlık usulü ile ihale veya doğrudan temin yapılması”nın da ikinci sırada yer aldığı vurgulandı. En çok tespit edilen usulsüzlükler arasında da “Pazarlık usulü ile ihale veya doğrudan teminle alımın genel uygulama haline gelmesi” olduğu belirtildi.

Üniversite ve genel müdürlüklerde “doğrudan temin” tespiti

Sayıştay, 98’i yükseköğretim kurumu ve üniversite olmak üzere genel müdürlüklerin de dahil olduğu 129 özel bütçeli idareyi de denetledi. Denetim sonuçlarına göre özel bütçeli idarelerde “Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin (d) bendi kapsamında yapılan alımlarda yasaklılık teyidinin yapılmaması” tespit edilen usulsüzlükde ilk sırada yer aldı.

“Mevzuatta öngörülen şartları taşımayanların ilgili unvan ve kadrolara atanması” ile “Doğrudan temin yoluyla yapılan alımlara ilişkin bilgilerin EKAP üzerinden Kamu İhale Kurumuna Bildirilmemesi” de en çok tespit edilen usulsüzlükler olarak kayıtlara geçti. Belediyeler ve il özel idarelerini kapsayan mahalli idarelere ilişkin denetimlerde ise “Yıllık izinlerin kanuna uygun olarak kullandırılmaması” ile “Sosyal denge sözleşmesine konusu dışında hüküm konulması” gibi usulsüzlükler ön plana çıktı.

Denetçi başına düşen bütçe her yıl artıyor

Öte yandan Sayıştay’ın 2021 yılı raporunda denetçi başına düşen denetlenen bütçe/bilanço büyüklüğünün her yıl giderek arttığı da vurgulandı. Rapora göre 2018 yılında denetçi başına düşen denetlenen bütçe/bilanço büyüklüğü 5,4 milyar TL iken, bu rakam 2019 yılında yüzde 13 oranında artarak 6,1 milyar TL’ye, 2020 yılında ise yüzde 33 artarak 8,1 milyar TL’ye ulaştı.

2018-2020 yılları arasındaki dönemde denetçi başına düşen bütçe/bilanço büyüklüğündeki artış yüzde 49.4’ü buldu. Raporda bu kapsamda denetçi yetersizliğine de dikkat çekildi. Etkin ve uluslararası standartlarda denetim için kapasitenin artırılması gerektiği vurgulanarak “İnsan kaynaklarının nicelik ve nitelik olarak kapasitesinin artırılması ve denetim kaynaklarının verimli kullanımının sağlanması ile denetimlerin etkinliğinin artırılması Sayıştay’ın öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır” denildi.

Eray Görgülü, Haberleri Güçlü Anadolu Gazetesi

HABER : Eray GÖRGÜLÜ (DW)

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.